De vele oorzaken van benauwdheid

Geplaatst op 29 augustus 2013 door - 79721 keer bekeken

Mevrouw Beentjes is 48 jaar oud en heeft last van benauwdheid. Moet ze na een bezoek aan de huisarts naar de longarts, de cardioloog, de internist, maagdarmleverarts  of de psycholoog? Benauwd zijn heeft namelijk vele oorzaken.Vragen
De huisarts zal eerst een aantal vragen stellen:

Wat bedoelt u met benauwdheid? Is dat tekort aan lucht ? Kortademigheid? Of is dat juist een drukkend gevoel op de borst?
Kunt u niet goed inademen, of juist niet goed uitademen?
Hoe lang bestaat het al?
Treedt het op bij inspanning of alleen in rust?

Benauwdheid bij rust
Als een klacht alleen optreedt in rust en juist niet bij inspanning is de oorzaak meestal niet het hart of de longen. En is het ook niet je conditie. Meestal is het dan een verkeerde ademhaling en gaat de benauwdheid gepaard met tintelingen in de handen, rond de mond en een licht gevoel in het hoofd. Soms treedt ook een drukkend gevoel op de borst op. Het wordt ook wel hyperventilatie genoemd. En dat zie je vooral bij een angst en paniekstoornis, bij of na stress.

Conditie
Is de benauwdheid gebonden aan inspanning dan kan het ook vanalles zijn: is het langzaam aan erger geworden dan kunnen het bijvoorbeeld je hart of je longen zijn (hartklepgebrek, hartfalen, COPD). Je wil dan weten of iemand rookt, een hoge bloeddruk heeft, hoeveel iemand weegt of dat er in de familie hart en longproblemen voorkomen. Of iemand is een stuk zwaarder geworden. In korte tijd acht kilo erbij, dat moet je dus de hele dag meetillen. Als iemand heel lang niets aan zijn conditie heeft gedaan, door een lange winter en een te hete zomer, heeft dat gevolgen voor de ademhaling. Of iemand heeft bloedarmoede door bijvoorbeeld een sijpelende maagbloeding waardoor er onvoldoende zuurstofopname  is.

Acuut
Als de benauwdheid acuut ontstaat dan kan het een hartaanval zijn. Meestal heb je dan ook pijn op de borst of in de rug. Of een klaplong of een longembolie: hier zit de pijn dan vooral vast aan de ademhaling. Een astma- of COPD-aanval kan ook een aanval van benauwdheid geven. Dan hoor je vaak een piepende ademhaling. Kortom, de klacht benauwdheid komt heel veel voor en kan heel veel oorzaken hebben. Ga naar de huisarts en bedenk van tevoren een antwoord op al deze vragen.

Mevrouw Beentjes
Mevrouw Beentjes had een normale longfunctie en een normaal hartfilmpje. Zij was het afgelopen jaar zeven kilo zwaarder geworden en omdat zij voor haar zieke moeder moest zorgen had zij niets meer aan sport gedaan. Nadat zij was gaan trainen en mede daardoor ook was afgevallen nam haar benauwdheid geleidelijk af.

@Wdekanter

 Er zijn 7 reacties geplaatst


 • Robbert | 22 maart 2019

  @Els: ik herken mezelf in het door jou geschetste beeld. Zit in dezelfde leeftijdscategorie en doe fanatiek aan Crossfit training. 3 a 4 keer in de week en heb een superconditie, maar heb grote moeite met WOD waarin hardlopen zit. Krijg het al snel benauwd! Er zijn longfoto’s gemaakt, hartfilmpjes etc. Ben jij inmiddels erachter wat de oorzaak? Lijd zelf overigens aan hartritmestoornis en slik daar dagelijks medicijnen voor. Cardioloog kan niets vinden. Ga binnenkort, maar weer naar de sportarts voor een test op de loopband, waar ook je Vo2-max wordt gemeten.

 • Jacqueline | 15 maart 2019

  Last van kloppingen iets wat overslaat vandaag de hele dag vanaf het opstaan tot nu weer.
  Het heeft denk ik wel te maken met stress kan me niet ontspannen kan niet lezen en ren maar heen en weer. Druk op de borst. Bij de huisarts geweest hartkastje twee dagen gehad. Was normaal na check. Dus en ik heb een pufje. Ook dat helpt niet. Ik houd t n beetje bij nu. Vind het wel eng en angstig en probeer te mediteren en goed adem te halen. Wat moet ik doen? Ik ben radeloos?
  Wie heeft een tip.

 • Moniek | 30 december 2018

  Mijn man heeft nu al 4 maanden last van benauwdheid SOMS: een gevoel dat hij niet goed kan doorademen. Hij heeft het zittend, liggend, met lopen en tennissen. Allemaal SOMS. Géén pijn op de borst. Hart klinkt goed, longfoto's oké, bloeddruk goed, niet roker. Maar ik maak me wel zorgen: vader en broer (vorig jaar) aan hart overleden, andere broers hartklachten en/of -infarct.
  Jaren terug door de molen gegaan bij cardioloog: prima (maar morgen kan het anders zijn, zei de cardioloog).
  Hij heeft sinds 1 maand MRA-beugel, tegen apneus. Dat gaat goed.
  Wil niet weer op de stoep van huisarts staan, maar maakt zich zorgen en ik ook.

 • Cees | 26 september 2017

  In de ochtend vooral bij vochtig weer benauwd met honden uitlaten, ademhalingsproblemen

 • Els | 29 april 2016

  Ik loop al 30 jaar hard. Een maal per jaar loop ik de halve marathon van Eindhoven. Ik ben reeds jaren bekend met astma. Sinds 3 jaar heb ik de volgende bijkomende problemen: Na het inlopen neemt benauwdheid plotseling en in hoge mate toe. Het lopen gaat dan ook moeizaam. Mijn benen worden zwaar en het voelt of mijn hele lichaam geen zuurstof meer krijgt. Div. long- en hartonderzoeken hebben geen afwijking kunnen vinden. Maar, wat is dit dan? De zin in sport gaat over en ik weet niet meer wat ik moet doen. Wie kan mij een advies of tips geven.
  Ik ben 58 jaar, weeg 56 kilo en ben 1:70 lang.

 • yessica | 6 februari 2015

  Veel slijm, ik kan moeilijk slikken en heb een dikke keel. Ik moet diep in ademen en heb het gevoel dat ik altijd lucht tekort kom. Ik heb soms ook last van hartkloppingen.

 • IL | 29 augustus 2013

  Misschien had Mw. Beentjes last door zwaarder worden van haar gewicht.
  In mijn geval duurde het 1,5-2 jaar voordat ik me iets beter voelde. In die periode was ik lichamelijk met de dag slechter geworden en last van ademhaling gehad.
  Allerlei onderzoeken gehad en verkeerde diagnoses gekregen zonder medicijnen.
  Ik heb last van mijn maag gehad eerder en voelde ik dat het niet helemaal in orde was met mijn maag, was ik naar een internist gestuurd. Hij had ontdekt dat in mijn maag bacterie was en kreeg 2 maanden lang medicijnen. Daarna begon ik me beter voelen en mijn benauwdheid nam ook af.
  Dus, bij mij was achteraf de oorzaak bacterie in mijn maag.
  Twee kennissen van mij, die ook last van hun luchtwegen hadden en onderzoeken niets uitgewezen heb ik geattendeerd voor een onderzoek naar bacterie. Later bleek, dat zij ook door bacterie hun luchtweegprobleem kregen.
  Dit klein "beestje" kan heel veel problemen veroorzaken.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland