De vele oorzaken van benauwdheid

Geplaatst op 29 augustus 2013 door - 214440 keer bekeken

Mevrouw Beentjes is 48 jaar oud en heeft last van benauwdheid. Moet ze na een bezoek aan de huisarts naar de longarts, de cardioloog, de internist, maagdarmleverarts  of de psycholoog? Benauwd zijn heeft namelijk vele oorzaken.Vragen
De huisarts zal eerst een aantal vragen stellen:

Wat bedoelt u met benauwdheid? Is dat tekort aan lucht ? Kortademigheid? Of is dat juist een drukkend gevoel op de borst?
Kunt u niet goed inademen, of juist niet goed uitademen?
Hoe lang bestaat het al?
Treedt het op bij inspanning of alleen in rust?

Benauwdheid bij rust
Als een klacht alleen optreedt in rust en juist niet bij inspanning is de oorzaak meestal niet het hart of de longen. En is het ook niet je conditie. Meestal is het dan een verkeerde ademhaling en gaat de benauwdheid gepaard met tintelingen in de handen, rond de mond en een licht gevoel in het hoofd. Soms treedt ook een drukkend gevoel op de borst op. Het wordt ook wel hyperventilatie genoemd. En dat zie je vooral bij een angst en paniekstoornis, bij of na stress.

Conditie
Is de benauwdheid gebonden aan inspanning dan kan het ook vanalles zijn: is het langzaam aan erger geworden dan kunnen het bijvoorbeeld je hart of je longen zijn (hartklepgebrek, hartfalen, COPD). Je wil dan weten of iemand rookt, een hoge bloeddruk heeft, hoeveel iemand weegt of dat er in de familie hart en longproblemen voorkomen. Of iemand is een stuk zwaarder geworden. In korte tijd acht kilo erbij, dat moet je dus de hele dag meetillen. Als iemand heel lang niets aan zijn conditie heeft gedaan, door een lange winter en een te hete zomer, heeft dat gevolgen voor de ademhaling. Of iemand heeft bloedarmoede door bijvoorbeeld een sijpelende maagbloeding waardoor er onvoldoende zuurstofopname  is.

Acuut
Als de benauwdheid acuut ontstaat dan kan het een hartaanval zijn. Meestal heb je dan ook pijn op de borst of in de rug. Of een klaplong of een longembolie: hier zit de pijn dan vooral vast aan de ademhaling. Een astma- of COPD-aanval kan ook een aanval van benauwdheid geven. Dan hoor je vaak een piepende ademhaling. Kortom, de klacht benauwdheid komt heel veel voor en kan heel veel oorzaken hebben. Ga naar de huisarts en bedenk van tevoren een antwoord op al deze vragen.

Mevrouw Beentjes
Mevrouw Beentjes had een normale longfunctie en een normaal hartfilmpje. Zij was het afgelopen jaar zeven kilo zwaarder geworden en omdat zij voor haar zieke moeder moest zorgen had zij niets meer aan sport gedaan. Nadat zij was gaan trainen en mede daardoor ook was afgevallen nam haar benauwdheid geleidelijk af.

@Wdekanter


Let op: de redactie van ZorgkaartNederland geeft geen medisch advies. Heeft u medische klachten of zorgen om uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts.

Er zijn 27 reacties geplaatst


 • Charly vanderperre | 1 juli 2020

  Het zit allemaal tussen jullie oren , mensen van een vorige generatie hadden daar allemaal geen last van ! Ze hadden geen tijd om Daar over te piekeren maw Doe eens normaal ! Mvg

 • Fabienne | 14 juni 2020

  Hallo ik heb elke dag heel erg benauwd dat ik bijna geen lucht krijg als ik lig heb ik het heel erg benauwd als ik zit heb ik er ook last van maar dan iets minder ik vint het niet leuk dat ik het elke dag benauwd heb weten jullie misschien wat ik daar aan kan doen

 • Nicole | 22 mei 2020

  Ik vraag me ook af welke bacterie..???

 • Ronald | 19 mei 2020

  Hallo,
  Ik heb een ongemakkelijke pijn boven de linkerborst en schouderblad sinds 2 weken. Inloop hard en fiets en fitness maar niet extreem. De klachten heb ik enkel bij zitten, en staan. Als ik ga liggen verdwijnt de pijn. Ik wil het nog even aankijken of het vanzelf verdwijnt, maar ik heb wel een verhoogd cholesterol (ldl3,7)
  Mvg, Ronald

 • Saar | 11 mei 2020

  Hallo, ik heb de laatste 3 a 4 maanden last van benauwdheid en af en toe pijn aan de zijkant mn borst. En ik maak me zenuwachtig om niets dan krijg ik het soms warm en benauwd. Soms heb ik last van harde hartkloppingen. Ik heb er meestal geen last van als ik bezig ben. En ik heb het gevoel alsof er een brok in mn keel zit.

 • Patty | 12 januari 2020

  Het is ook raadzaam om een echo van de galblaas te laten maken en galwegen. Een mri van de holtes in je hoofd kan ook uitkomst geven. Van volle holtes en galstenen kun je ook benauwdheidsklachten krijgen, vermoeidheid, druk op de borst en andere bijklachten. Hier wordt vaak niet aan gedacht waardoor je jaren met vage klachten rondloopt.

 • Pauline Top | 22 november 2019

  Mijn oma en mijn moeder hadden vroeger waarschijnlijk allebei een verwijde ader naar het hart. Ze hebben altijd pillen geslikt, en nooit geopereerd. Ik ben 74 jaar en heb ook af en toe klachten, b.v. hartritmestoornissen en wat benauwdheid. Is het nodig dat ik ook eens naar een cardioloog ga om eens alles te laten testen?

 • Gerdien Hegeman | 23 oktober 2019

  Misschien zou u een slaaponderzoek naar Apneu kunnen overwegen. Apneus, dat zijn ademstops in je slaap die je zelf niet opmerkt. Je lichaam krijgt dan niet voldoende zuurstof. Een verstoorde nacht, door niet in een diepe slaap te komen, kunnen uw klachten misschien veroorzaken.

 • MB | 14 oktober 2019

  Ik herken de verhalen, sinds kort ook heel benauwd, pijn linkerborst bij diep ademen in rust en bij beweging, ook vermoeidheid neemt toe, altijd fanatiek gesport, nu gaat dat niet meer, wel vaak geopereerd geweest maar ben eigenlijk nooit bekend geweest met hartklachten. Wel heb ik vaak longontsteking gehad, maar dat is het nu niet. Wat zou het wel kunnen zijn?

 • Astrid | 13 oktober 2019

  13 Oktober 2019 . Ik wandel het hele jaar door en ik doe al jaren mee aan de vierdaagse van Nijmegen. 59 jaar 1.60 mtr, 62,5 kg. Ik eet gevarieerd, rook niet en drink af en toe wat alcohol. De laatste tijd heb ik alle symptomen van een hartfalen. Ik heb zelfs een hartfilmpje gehad, zo’n grafiek-uitdraai. Ik gebruik medicatie (30 jaar) voor hoge bloeddruk en plassen. Ik merk tijdens het wandelen dat ik niet pijnloos diep in kan ademen en ik een druk ervaar in en rondom mijn LK borst, borstbeenspieren, kaak, nek, schouderbladen en hand. Ik ben al 7 x bij de fysio geweest omdat de arts zegt dat het mijn spieren zijn. Zelfs als ik rustig zit, voel ik dat het diep in- en uitademen gevoelig is. Geen grap maar de ademnood voelt alsof je 9 mnd. zwanger bent. Kan het zijn dat het hartfilmpje beschadiging van vaten of haarklep/ ruis niet registreert? Zelfs op een golfbaan hijg ik als een 70 jarige. Hartpatiënten in familie, zus geopereerd. Zij had ook steeds zweetaanvallen. Dus wat kan het zijn???

 • Monique Kroese | 10 oktober 2019

  Ik kan al dagenlang s’nachts niet slapen, heb het erg benauwd.
  Ademhalen gaat moeilijk en als ik eruit ga en rechtop ga zitten wordt het iets beter maar het blijft een beklemmend gevoel. Ik heb het geen historie van astma of hartklachten wel maagklachten. Ik loop veel met mijn hond ongeveer 20 km per week Verder doe ik niet aan sport. Ik ben 58 en ik weeg 68 kg en ik ben 1.65 lang. Ik heb wel regelmatig last van migraine of zware hoofdpijn. Daar heb ik wel medicijnen voor. Ik ben nog niet bij de huisarts geweest.

 • Stefanie | 13 september 2019

  Reeds paar dagen kortademig en druk op de borst. Luchtwegen en longen zijn gecontroleerd en in orde. Heb puffer gekregen maar nog geen verbetering. Ik lees hier iets over bacterie in de maag. Last van mijn maag heb ik ook dus mss is dit het. Weet me geen raad meer :(

 • Helma van Maurik | 30 juli 2019

  2 maal bij de kno arts geweest oor keel en benauwd kon niet 's vinden en de longfoto waren ook goed blijf er last van houden en ben OK heel erg moe

 • Omar | 8 juli 2019

  Hoi ik ben Omar 53 jaar oud ik ken deze verhalen ik heb hetzelfde ik krijg laatsre tijd ademhaling problemen kortademig gevol net of ik flauw val en een raar gevoel in mijn hoofd een slaperig gevoel dit heb ik de laatste 10 dagen als gecondoleerd hart is longen zijn goed ik sta nu soms met een benauwd gevoel smorgens echt eng om er aan te denken ik weet ook geen raad mee wat is dit is dit ook een bacterie in mijn maag

 • wout nijhof | 7 juli 2019

  Ik heb het benauwd bij ruste vooral als ik s,morgens wakker wordt en weten en tintelingen in handen .

  Weet iemand wat de oorzaak kan zijn

 • Merel | 23 juni 2019

  Ik heb vooral benauwdheid bij rust (dus als ik zit of lig krijg ik het gevoel dat ik geen adem meer krijg) dit geeft een erg beangstigend gevoel en dan krijg ik ook nog eens een paniek aanval wat ook niet erg helpt. Ik ben nu 13 jaar en vraag me af of dit normaal is voor iemand van mijn leeftijd

  Merel.

 • Zwarte Panter | 25 mei 2019

  Informatieve artikel. Ik ben fit en was vorig jaar op vakantie in de tropen. Het was zo heet dat ik zelfs in de toilet een badkamerventilator heb laten instaleren. Had wel geen last van kortademigheid.

 • Monica | 21 mei 2019

  Ik heb een vraag voor IL
  Wat voor bacterie was het en wat kreeg ervoor? Ik loop zelf namelijk al bijna 3 jaar te tobben en was ook fanatiek sporter. Dit doe ik echter allemaal niet meer.
  Werd op stress gegooid maar ook dat was het niet

 • Anne Hofman | 14 mei 2019

  Ik heb al lange tijd last van benauwdheid heel vervelend
  Kan niet echt lang wandelen met de hond vooral niet berg op en dat is waar ik woon bijna alles (Oosterbeek ) heeft u een tip

 • W.Onvlee | 4 mei 2019

  Hallo, ik heb benauwdheid in de nacht klemmend gevoel op de nek en zwetend wordt ik wakker alsof ik onder water wordt geduwd zo voelt het. Het is beginnen nadat ern kiesextractie niet gied genas ik heb vijf ab kuurtjes gehad en kaak laten onderzoeken niks in bit of met kaakbot. Pijnstillers en ab hielpen wel tegen die benauwdheid maar kan je niet eeuwig blijven slikken.ik heb halsecho laten doen ook
  Niets uitgekomen ga nu naar kno arts. Psydiomer ern neusspray met zeezoutiplossimg geeft verlichting!. Mijn nek zwelt ook
  Op snachts en ga ik uit bed dan wordt hetvrustiger zonder klemmend gevoel maar toch benauwd! Heeft iemand dit eerder gehad meegemaskt ik weet niet wat ik moet doen als kno arts niets vindt ik wil er vanaf snachts het is niet astmatisch vanwege klemmend gevoel en dat pijnstiller ,ab en psydiomer helpt. Ook droge mond gekregen door kiesextractie.

  Mvg

 • Robbert | 22 maart 2019

  @Els: ik herken mezelf in het door jou geschetste beeld. Zit in dezelfde leeftijdscategorie en doe fanatiek aan Crossfit training. 3 a 4 keer in de week en heb een superconditie, maar heb grote moeite met WOD waarin hardlopen zit. Krijg het al snel benauwd! Er zijn longfoto’s gemaakt, hartfilmpjes etc. Ben jij inmiddels erachter wat de oorzaak? Lijd zelf overigens aan hartritmestoornis en slik daar dagelijks medicijnen voor. Cardioloog kan niets vinden. Ga binnenkort, maar weer naar de sportarts voor een test op de loopband, waar ook je Vo2-max wordt gemeten.

 • Jacqueline | 15 maart 2019

  Last van kloppingen iets wat overslaat vandaag de hele dag vanaf het opstaan tot nu weer.
  Het heeft denk ik wel te maken met stress kan me niet ontspannen kan niet lezen en ren maar heen en weer. Druk op de borst. Bij de huisarts geweest hartkastje twee dagen gehad. Was normaal na check. Dus en ik heb een pufje. Ook dat helpt niet. Ik houd t n beetje bij nu. Vind het wel eng en angstig en probeer te mediteren en goed adem te halen. Wat moet ik doen? Ik ben radeloos?
  Wie heeft een tip.

 • Moniek | 30 december 2018

  Mijn man heeft nu al 4 maanden last van benauwdheid SOMS: een gevoel dat hij niet goed kan doorademen. Hij heeft het zittend, liggend, met lopen en tennissen. Allemaal SOMS. Géén pijn op de borst. Hart klinkt goed, longfoto's oké, bloeddruk goed, niet roker. Maar ik maak me wel zorgen: vader en broer (vorig jaar) aan hart overleden, andere broers hartklachten en/of -infarct.
  Jaren terug door de molen gegaan bij cardioloog: prima (maar morgen kan het anders zijn, zei de cardioloog).
  Hij heeft sinds 1 maand MRA-beugel, tegen apneus. Dat gaat goed.
  Wil niet weer op de stoep van huisarts staan, maar maakt zich zorgen en ik ook.

 • Cees | 26 september 2017

  In de ochtend vooral bij vochtig weer benauwd met honden uitlaten, ademhalingsproblemen

 • Els | 29 april 2016

  Ik loop al 30 jaar hard. Een maal per jaar loop ik de halve marathon van Eindhoven. Ik ben reeds jaren bekend met astma. Sinds 3 jaar heb ik de volgende bijkomende problemen: Na het inlopen neemt benauwdheid plotseling en in hoge mate toe. Het lopen gaat dan ook moeizaam. Mijn benen worden zwaar en het voelt of mijn hele lichaam geen zuurstof meer krijgt. Div. long- en hartonderzoeken hebben geen afwijking kunnen vinden. Maar, wat is dit dan? De zin in sport gaat over en ik weet niet meer wat ik moet doen. Wie kan mij een advies of tips geven.
  Ik ben 58 jaar, weeg 56 kilo en ben 1:70 lang.

 • yessica | 6 februari 2015

  Veel slijm, ik kan moeilijk slikken en heb een dikke keel. Ik moet diep in ademen en heb het gevoel dat ik altijd lucht tekort kom. Ik heb soms ook last van hartkloppingen.

 • IL | 29 augustus 2013

  Misschien had Mw. Beentjes last door zwaarder worden van haar gewicht.
  In mijn geval duurde het 1,5-2 jaar voordat ik me iets beter voelde. In die periode was ik lichamelijk met de dag slechter geworden en last van ademhaling gehad.
  Allerlei onderzoeken gehad en verkeerde diagnoses gekregen zonder medicijnen.
  Ik heb last van mijn maag gehad eerder en voelde ik dat het niet helemaal in orde was met mijn maag, was ik naar een internist gestuurd. Hij had ontdekt dat in mijn maag bacterie was en kreeg 2 maanden lang medicijnen. Daarna begon ik me beter voelen en mijn benauwdheid nam ook af.
  Dus, bij mij was achteraf de oorzaak bacterie in mijn maag.
  Twee kennissen van mij, die ook last van hun luchtwegen hadden en onderzoeken niets uitgewezen heb ik geattendeerd voor een onderzoek naar bacterie. Later bleek, dat zij ook door bacterie hun luchtweegprobleem kregen.
  Dit klein "beestje" kan heel veel problemen veroorzaken.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland