De vlag kan uit

Geplaatst op 28 november 2016 door - 3934 keer bekeken

Foto De vlag kan uit

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt.

Vandaag stap 5: na de behandeling

Heb ik het goed, voel ik een kleine tinteling in mijn rechterhand? Oh nee, toch niet. Ik beeldde het me in. Er is niet aan de hand, stug fiets ik door. Voordat ik aan het carpaletunnelsyndroom geholpen werd, tintelden mijn vingers altijd als ik mijn fietsstuur beetpakte. Nu, weken na de prik met ontstekingsremmers, heb ik daar geen last meer van.

Eindelijk weer slapen

Sowieso verdwenen al mijn klachten als sneeuw voor de zon. Ik had ’s nachts altijd het meeste last van mijn kwaal. De tintelingen hielden me regelmatig wakker. Door de ingreep is mijn nachtrust aanzienlijk verbeterd.

Wel droeg ik in het begin ’s nachts nog een spalk om mijn rechterpols. Dit deed ik op eigen initiatief; mijn arts had mij dit niet geadviseerd. Ik dacht: ‘Het is vast goed om mijn pols wat extra rust te geven.’ Je weet immers nooit hoe onrustig je in je slaap met je handen wappert. Of in welke hoek je hand ligt. De brace houdt je hand in een goede houding en zorgt voor een optimale bloeddoorstroming in de pols.

Toen ik dit tijdens de controleafspraak aan mijn arts vertelde, complimenteerde hij me. Hij vond het heel slim om de pols extra rust te geven. ‘Misschien is het een tip die je ook andere patiënten moet geven’, dacht ik, maar ik zei het niet. Iets waar ik nu een beetje spijt van heb. Dus bij dezen aan alle CTS-patiënten: prik gehad, draag ’s nachts een spalk.

Tevreden

Mijn arts en ik zijn allebei buitengewoon tevreden met het eindresultaat. Van tevoren had de arts gewaarschuwd dat een prik niet altijd helpt. Toch wilde ik het graag proberen. Mocht de CTS-klachten na een flinke tussenpoos terugkomen, dan zou ik weer een prik kunnen krijgen, vertelde mijn arts. Dat is nu nog niet aan de orde. Dus voor nu kan de vlag uit.

Of nou ja, toch niet helemaal. Want in mijn linkerhand heb ik beginnende CTS-klachten. Het is nog niet zo erg dat ik er hinder van ondervind. Mijn arts raadde mij wel aan om een spalk voor mijn linkerpols aan te schaffen. Hiermee kan ik proberen de klachten in de kiem te smoren. Ik hoop dat het lukt. Hoe meer pijn we kunnen voorkomen, hoe beter.

En zo niet: dan doorloop ik de gehele patiëntenroute gewoon opnieuw. Ik heb inmiddels genoeg ervaring.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland