Naar de navigatie Naar de inhoud

De voor- en nadelen van een maagverkleining

Geplaatst op 6 april 2022 door - 38902 keer bekeken

Foto De voor- en nadelen van een maagverkleining

Wanneer je al lange tijd veel overgewicht hebt, je de eeuwige jojo-er bent en geen manier meer kan bedenken waarop je kan afvallen, kan een maagverkleining het laatste redmiddel zijn.

Afgelopen week waren we op pad voor een bijscholing over het traject van de maagverkleining. Er zijn verschillende soorten operaties zoals een mini gastric bypass, de gastric bypass en een gastric sleeve. Heb jij daar weleens over nagedacht?

Het is mooi dat dit bestaat en erg effectief, maar een makkelijke oplossing is het zeker niet. Een maagverkleinende operatie is slechts een hulpmiddel om af te vallen en het geeft geen garantie voor succes op de lange termijn.  Er zijn zowel voordelen als nadelen van deze zogeheten bariatrische chirurgie op te noemen, maar dit verschilt natuurlijk per persoon. Wanneer je zo'n ingreep overweegt is het belangrijk te overleggen met je arts en te bespreken wat voor jou de beste aanpak is. Hieronder staan een paar plussen en minnen op een rijtje:

Voordelen van een maagverkleining:

 • Gewichtsverlies van zo'n 50% van het overtollige gewicht (het aantal kilo's boven het ideale gewicht)
 • Verbeteren van de gezondheidsklachten: diabetes geneest, gewrichtsklachten verbeteren
 • Het bewegen is veel gemakkelijker
 • Shoppen van kleding is weer leuk!
 • Je kunt weer doen wat je wilt en wordt actiever in het dagelijks leven
 • Je zelfbeeld verbetert en je voelt je gelukkiger

Nadelen van een maagverkleining:

 • Kans op dumpingklachten
 • Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen
 • Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel
 • Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten
 • Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker
 • Kans op ontwikkelen lactose-intolerantie
 • Vitaminetekorten (waardoor haarverlies, vermoeidheid of andere klachten)
 • Veel overtollige huid doordat je snel en veel gewicht bent verloren
 • Zwangerschapswens uitstellen tot 1 of 2 jaar na de operatie

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een operatie:

 • De Body Mass Index (BMI) is hoger dan 40
 • De BMI is hoger dan 35 in combinatie met een aandoening of ziektebeeld zoals diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu syndroom of ernstige gewrichtsklachten (en nog veel meer).
 • Je hebt een goede motivatie om je gedrag te veranderen
 • In de afgelopen 5 jaar heb je serieuze afvalpogingen ondernomen en ben je minimaal 4-6 maanden onder begeleiding van een diëtist geweest
 • Je leeftijd ligt tussen de 18 en 65 jaar
 • Je hebt al minstens 5 jaar ernstig overgewicht

Hoe kan een diëtist helpen tijdens dit traject?

Om in aanmerking te komen voor zo'n operatie wordt er dus van je verwacht dat je in de afgelopen 5 jaar eerder onder begeleiding van een diëtist bent geweest. En dat is niet zomaar een vereiste. Omdat het hier gaat om een levenslange verandering van eten en drinken kun je daar goed een professional bij gebruiken. Hoe ga je voorkomen dat je niet terugvalt in het gedrag wat de oorzaak is geweest van jouw overgewicht? Deze begeleiding duurt zo'n 4-6 maanden.

Het is dus niet zo dat je voor de operatie op een streng dieet moet, dat je eerst tientallen kilo's moet afvallen of 3x per week naar de sportschool moet. Nee, het voortraject onder begeleiding van een diëtist bestaat uit stap voor stap je leefstijl verbeteren door jouw voeding uit te breiden naar 6-7 eetmomenten en dus kleinere porties leren eten. Een diëtist geeft tips en trucs om gezonder te gaan eten en misschien zelfs iets meer te bewegen, zodat je na de operatie weet hoe je je leven lang slank kunt blijven!

Als diëtisten begeleiden we je graag de maanden tot aan de screening, die bij het team van specialisten in het ziekenhuis plaatsvindt. Ook al ben je eerder bij een diëtist geweest, het is aan te raden om opnieuw begeleiding te zoeken voor (maar ook zeker na!) de operatie. 

Hulp bij kiezen 

Overweegt u een gewichtsverminderende ingreep? De keuzehulp van ZorgkaartNederland stelt u een paar vragen en u geeft aan wat u belangrijk vindt. U krijgt een overzicht van drie zorginstellingen die het beste passen bij uw wensen. 

 

Een eerdere versie van dit blog werd gepubliceerd in februari 2019.  

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn 6 reacties geplaatst

andre | 21 augustus 2021

in 2005 heb ik een hard gemaak nu 6 september ga ik laten een maagverkeining laten uitvoeren wat zijn de rickos

Marion | 11 april 2021

Ik heb toen ik 61 was een GBP gehad en ben er nog steeds blij mee. Mijn operatie op zich ging niet zo goed door een bloeding waardoor ik uiteindelijk 5 dagen in het ziekenhuis heb gelegen. Ben 54 kilo kwijtgeraakt en daarna 4 kilo aangekomen. Zou het zo weer doen

Gerda | 25 juni 2020

Hallo ik ben gerda 63 jaar en heb 2 juli mijn eerste gesprek na de voorronde voor een gbp in het maasstad zh

Zoveel gelezen , zoveel nagedacht mijn dochter en zoon hebben het ook gedaan en begrijpen en steunen mij enorm hierin ,maar ik heb ook veel voor en nadelen op een rijtje gezet
toch zal ik blij zal zijn als ik goedkeuring krijg omdat ik zo graag nog langer en gezonder een leuk leven hoopt te mogen leven
mijn vraag is zijn er nog meer mensen tussen de 60 en 65 die een gbp hebben gedaan
Zo ja hoe gaat het met jullie ?

Lieke Parlevliet | 4 maart 2020

Zelf heb ik in oktober 2016 een maagverkleining ondergaan en naar tevredenheid, maar heb het gevoel bij mezelf en ook soms bij andere dat een buddy/maatje wel fijn zou zijn vooral in het natraject, ik zou willen weten hoe jullie daarover denken. Samen sterk

Annet | 22 januari 2020

Even een aanvulling op artikel, bij voordelen staat dat je bij maagverkleining geneest van diabetes. Voor de volledigheid: is het afhankelijk welk type je hebt. Type 1 of type 2 (zgn ouderdoms diabetes) je geneest bij type 1 niet van je diabetes na een maagverkleining.

Laura | 20 februari 2019

Ik heb zowel voor als na mijn GBP traject veel aan de ondersteuning van de diëtiste gehad. Eigenlijk alleen al het regelmatig even checken of je nog op de goede lijn zit (m.n. met het weer opnieuw opbouwen van voeding na de operatie) en of je nog de juiste keuzes maakt is al heel prettig. Het is absoluut niet de makkelijkste weg om je te laten opereren. Ik ben nu bijna 2 jaar verder en nog elke dag is het puzzelen om goed aan mijn 6 eetmomenten en voedingsstoffen te komen. Dat valt niet mee met een drukke baan, gezin, hobbys enz. Maar met slimme tips en het stap voor stap aanleren van gezondere gewoontes gaat het nog steeds super goed gelukkig!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.