Naar de navigatie Naar de inhoud

De zorg is niet meer wat-ie was. Jij ook niet.

Geplaatst op 18 februari 2015 door - 2660 keer bekeken

Foto De zorg is niet meer wat-ie was. Jij ook niet.

Rook je? Oef, da’s niet best. Zit je op voetbal? Dat is bijna nog erger, met al die knieschietschijven en hersenschuddingen. Je snapt niet, dat ze dat niet verbieden, voetbal.

Onsterfelijk zijn

Plus: we bewegen te weinig, we drinken/eten/screentimen te veel en we komen zelden buiten. Op zijn hoogst met een biertje op een terras. Op dat terras constatereren we dat de zorgpremie belachelijk hoog is en de zorg niet meer is wat-ie was. En als je een nieuwe kroon moet, kun je niet ook een nieuwe koelkast. Ik bedoel, waar betaal ik dan nog premie voor? Na dat terrasje sleuren we nog even een pizza uit het vriesvak, kinderen geven we er wel een multi-vitaminepil bij. Man wat is dat toch lekker, onsterfelijk zijn. Volgens mij is het onzin, dat gedoe over bewegen en vezelige visolie. Ik voel me prima.

Totdat je vaten dichtslibben, je rug doorzakt van al dat zitten, je op je 55e diabetes hebt, die nare hoest maar niet overgaat en verdorie die knieschijf nu echt om orthopedische zooltjes roept. Voordat je het weet, sta je in de medische begeleide sportzaal met een hartslagband te puffen.

Steeds vaker moet je naar een zorgverlener. Diëtiste, fysio, diabetesverpleegkundige, cardioloog, bloedprikpoli en van al dat gedoe krijg je stress, dus hup naar de mindfullness coach. Via de pedicure terug (diabetes, weet je nog) om thuis gauw de frituur aan te zetten, want het is zaterdag. Een keer per week mag dat heus wel hoor.

De onsterfelijke man of vrouw heeft intussen steeds meer zorg nodig. Niet helemaal gevalletje pech, want onze patiënt heeft niet altijd supergoed geleefd. Onze immortal soul is niet meer wat-ie-was.

Verantwoordelijk voor je eigen gezondheid

Ik heb het totaal niet over ziektes, ongevallen en andere ellende die zomaar uit de blauwe lucht op je dak komen vallen. Maar wel over alle gezondheidsdingetjes die we over onszelf afroepen.

Parkinson roep je natuurlijk niet over jezelf af, bij mij was het ook maar zo raak. Als je het blijkt te hebben, moet je afwachten hoe het degeneratieve proces van je dopacellen verloopt. Maar ook dan heb je een stevige verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Sport, rust, gezond eten en nog een keer sport. Dat kan de zorg niet voor je doen.

Dus voordat we bij een pizzapuntje gaan mopperen dat de zorg niet meer is wat-ie-was....slecht nieuws: jij ook niet.

Je hebt je lichaam gekregen, zorg er dan ook goed voor. Als je je eigen gezondheid serieus neemt, dan mag je serieuze problemen in het zorgstelsel op tafel leggen. Bakje salade erbij, heerlijk. Goed voor jou, goed voor de zorg.

@MarietteRobijn



Er zijn 4 reacties geplaatst

Angie | 23 februari 2015

Helemaal met je eens Mariëtte! Het is zo gemakkelijk om maar af te geven op het 'slechte' zorgstelsel in Nederland, zonder zelf ook maar enige vorm van verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid. Terwijl het helemaal niet zo heel zwaar hoeft te zijn, gezond en bewust leven. Het gaat gewoon om de juiste keuzes maken en iets minder je kop in het zand steken. Als inderdaad iedereen dat zou doen, dan kunnen de mensen die echt zorg nodig hebben (door pure pech), de juiste zorg krijgen. En is hun herstel en levenskwaliteit niet afhankelijk van mensen die door allerlei welvaartsziektes nu de ziekenhuizen bevolken. En als bijkomend voordeel voel je je ook nog eens veel lekkerder!

Sonja | 22 februari 2015

Eigenlijk zou het in de zorg terug moeten gaan naar de jaren 70 van de 20e eeuw. Toen was alle zorg gratis.
je kan er immers niets aan doen als je ziek wordt of gehandicapt bent.
Niemand wil dat en kiest daar voor.
Hoe kan het, wat er toen wel kon, dat het nu niet meer kan.
Ook zou het schoolzwemmen terug moeten komen vanaf groep 1 van de basisschool en op de peuterspeelzaal aan aan water leren wennen.
het schoolzwemmen is er pas van groep 5 en meestal wordt er door de kinderen al eerder in hun vrijhe tijd hun diploma behaald. Maar vrije tijd is om te kiezen wat je wil en doet, school is voor de verplichte dingen die je moet leren. Zwemles voor de 1e diploma's hoort dus eigenlijk bij school.

Marcelle | 18 februari 2015

Een goed verpakt en ontzettend geestig betoog voor een gezondere leefwijze, die ons allen kosten kan besparen, omdat de zorgkosten dan hoofdzakelijk besteed kunnen worden aan niet te vermijden ziektes en ongelukken.
Als wij inderdaad de verantwoording voor de eigen gezondheid dragen, door gezond te leven wat betreft voeding, voldoende beweging, nalaten van roken en overmatig drankgebruik, zullen we diverse gezondheidsproblemen kunnen vermijden of op zijn minst uitstellen.
Dank Mariëtte Robijn voor deze bijzondere bijdrage.

Marcelle

Marcelle | 18 februari 2015

Goed punt die verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Dat komt in mijn ogen veel te weinig onder de aandacht van ons allemaal.
Natuurlijk, een ongeluk, een ziekte kan je overkomen. Dat is dikke pech en daar hebben we medici voor nodig. Daar zijn ze voor.
Maar verschillende ziekten en kwalen kun je zelf mee helpen veroorzaken, door te roken, onmatig te drinken, voortdurend ongezond en teveel te eten, niet te sporten of dagelijks voldoende beweging te nemen.
Fijn dat Mariëtte Robijn een lans breekt voor een gezond leven!!! Daar sta ik pal achter!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.