Naar de navigatie Naar de inhoud

Deze 7 signalen kúnnen wijzen op een gameverslaving

Geplaatst op 5 maart 2020 door - 11141 keer bekeken

Foto Deze 7 signalen kúnnen wijzen op een gameverslaving

Nee – het is niet zo dat iedereen die veel gamet direct te maken heeft met een gameverslaving. Maar wanneer dit levensbehoefte nummer één wordt, verandert dat de zaak. We noemen dat een dwangmatige behoefte om te gamen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Desondanks is de gameverslaving een béétje het lelijke eendje in het landschap der verslavingen. In verhouding tot aan drank, roken en drugs verwante verslavingen wordt er relatief weinig aandacht besteed aan gameverslaving – en dat terwijl de symptomen toch redelijk hetzelfde zijn.

Juist omdat het onduidelijk terrein is, hebben we hieronder zeven symptomen van gameverslaving beschreven waaraan je een sluimerende verslaving zou kunnen herkennen. Herken jij er één of meerdere bij jezelf of een familielid? Trek dan tijdig aan de bel. Neem contact op met je huisarts of benader een instantie als Trubendorffer of Tactus voor meer professionele informatie over dit onderwerp.

1 - Te veel aandacht voor één specifieke game

Gameverslavingen zijn te koppelen aan een uiteenlopend palet aan digitale spellen, maar de zogenoemde multiplayer online games leiden tot het hoogste aantal verslavingen. Je speelt hierbij online en mogelijk eindeloos tegen andere, anonieme spelers. Deze games vinden meestal plaats in een online fantasiewereld die daardoor ook nog eens dient als toevluchtsoord uit de werkelijkheid.

Heb je het idee dat iemand alleen aandacht heeft voor één game uit de bovengenoemde categorie? En is deze persoon - ook wanneer hij of zij niet gamet – alleen maar bezig met dit spel? Dan kan dat wijzen op een mogelijke verslaving.

2 - Stemmingswisselingen

Gameverslavingen gaan meestal gepaard met stemmingswisselingen. Dit merk je wanneer de gamer in kwestie opvallend geïrriteerd reageert wanneer hij of zij wordt gestoord tijdens het spelen.

3 - Ontwenningsverschijnselen

Prikkelbaarheid en een algemeen slecht humeur zijn kenmerken die voorkomen bij onder meer drugs- en alcoholverslavingen. Nóg een reden om gameverslavingen uiterst serieus te nemen: dit soort verschijnselen komen hier namelijk ook voor.

4 - Lichamelijke klachten

Naast psychische en mentale klachten kan een sluimerende gameverslaving ook van invloed zijn op het lichaam. Veelgenoemde lichamelijke symptomen zijn klachten aan de maag of darmen, pijnlijke gewrichten en zelfs een onfrisse adem.

5 - Verwaarlozing van het sociale leven

Gameverslaafden zijn doorgaans geneigd hun sociale leven totaal aan de kant te schuiven voor het spelen van een game. Dat gaat ten koste van vriendschappen, school en werk. Een dergelijke verwaarlozing valt vooral op wanneer de verslaafde zich sporadisch toch tussen de mensen bevindt, bijvoorbeeld op een verjaardag. Je merkt dan dat hun aandacht er niet bij is en dat ze het lastig vinden om met anderen te communiceren.

6 - Slaapstoornissen

Iets anders waar verslaafden veelal mee te maken hebben, is een verstoring van het slaapritme. Dag en nacht doen er in feite niet meer toe – in sommige gevallen is de verslaafde zelfs in staat om achter de computer in slaap te vallen.

7 - Terugval

Soms wil het nog weleens helpen een kind tijdelijk weg te houden van zijn of haar spelcomputer. Bij verslaafden werkt dit niet – of niet meer. Deze personen vervallen snel in hun oude gedrag en zorgen zo geregeld voor een terugval.

Hoe voorkom ik een verslaving?

Ook in dit geval is voorkomen beter dan genezen. Zie jij hoe jouw kind begint met het gebruik van gamen als een vlucht uit de werkelijkheid? Dan helpt het bijvoorbeeld om duidelijke regels te stellen rondom het gebruik van een spelcomputer. Weet daarnaast waar je over hebt en verdiep je in de game die je kind speelt, zodat je het makkelijker bespreekbaar kunt maken. En nogmaals – trek tijdig aan de bel wanneer je denkt het niet meer in de hand te hebben.

Let op: de redactie van ZorgkaartNederland geeft geen medisch advies. Heeft u medische klachten of zorgen om uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts.



Er zijn 3 reacties geplaatst

Sewgolam | 28 mei 2023

Mijn zoon heeft last van dwangstoornis Hij is ook veel aan het gamen. Hij gamed 5 a 8 uur lang en wordt heel boos en depressief wanneer we hem vragen om te stoppen. Hij krijgt angst en paniekaanvallen en dwanghandelingen
Voor zijn dwanghandelingen is hij in behandeling.

René Eysink Smeets | 17 juli 2020

Prima artikel. heel goed, dat dit fenomeen meer in de bekendheid gebracht wordt. Het kan veel ellende helpen voorkomen. Zoals hierboven gezegd, kan het helpen regels te stellen, afspraken te maken, etc. Straffen in deze helpt vaak averechts. Echter, deze manieren van aanpakken gaan voorbij aan de feitelijke oorzaak. Waarom vervalt iemand in dit gedrag. Het achterhalen wat de werkelijke oorzaak is, is m.i. nog belangrijker. En daar is een methode voor. Die vereist de volledige medewerking van de directe omgeving. Ga door met jullie goede werk, m.vr.gr., René.

Suzanne | 30 april 2020

Eens met dit artikel! Ik merk enkele van deze punten bij mijn vrienden. Ze moeten dit artikel zeker ook lezen! En natuurlijk eraan werken.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.