Dit gebeurt er als je een waardering schrijft op ZorgkaartNederland
Geplaatst op 9 februari 2023 door Redactie ZorgkaartNederland - 724 keer bekeken

Wat gebeurt er met jouw waardering als je klaar bent met typen en op verzenden klikt? We nemen een kijkje achter de schermen bij het redactieteam.
Zorgvuldig werk
Stel je voor: je schrijft een waardering en je klikt op verzenden. Wat gebeurt er dan? Op de eerste plaats krijg je automatisch een e-mail in je mailbox. Dit is een extra check.
Bevestig jij die e-mail, dan gaat de redactie van ZorgkaartNederland met je waardering aan de slag. De redactie ontvangt dagelijks gemiddeld 600 waarderingen uit heel Nederland.
Een deel van deze waarderingen wordt automatisch geplaatst. Het redactieteam toetst handmatig de rest van de waarderingen aan een gedragscode. Die waarderingen worden woord voor woord gelezen.
Honderden waarderingen staan nog dezelfde werkdag online. Daar gaat een kort, maar heel precies werkje aan vooraf. Want: de redactie gaat zorgvuldig om met jouw verhaal.
Jouw manier van vertellen
De redacteur verandert bijvoorbeeld niks aan de tekst. Iedereen heeft immers zijn eigen manier van vertellen.
Zo verbetert de redacteur geen spellings-, grammatica- of taalfouten. Ook verkeerd geplaatste punten of komma’s laat de redactie staan. Wel worden meerdere uitroeptekens of vraagtekens weggehaald. En worden teksten in alleen hoofdtekens veranderd in normale letters.
De ‘huisregels’
Wat doet de redacteur nog meer? De redacteur bekijkt of de tekst voldoet aan de gedragscode.
Je mag bijvoorbeeld niet schelden, dreigen of discrimineren. Je mag ook geen namen noemen in je tekst, behalve van zorgverleners die op ZorgkaartNederland staan.
De redacteur controleert de waardering ook op oneigenlijk gebruik. Zo kunnen we nep-recensies en fraude voorkomen.
Mail van de redactie
Voldoet je waardering aan de gedragscode, dan zet de redacteur je waardering meteen online. En jij krijgt een e-mail met een directe link naar je waardering. Maar wat gebeurt er als je waardering niet voldoet aan de huisregels?
Redacteur Cindy Oudshoorn: “Dan krijg je meestal binnen een aantal werkdagen een e-mail van de redactie met de vraag om een woord of omschrijving aan te passen of de reden waarom je waardering niet geplaatst kan worden. Alleen jij mag de tekst veranderen: de redacteur zal dat niet doen.”
Jouw eigen verhaal staat op nummer 1
Cindy legt uit: “Soms bespreken we een waardering binnen het redactieteam. Bijvoorbeeld als een zorgverlener twijfelt of een waardering wel aan onze gedragscode voldoet. Dan nemen we de informatie van de zorgverlener mee en beoordelen we de waardering opnieuw of deze dan nog steeds aan onze gedragscode voldoet.
Het kan zijn dat een redactielid contact opneemt met de inzender van de waardering, want soms kan met een kleine aanpassing de waardering wel aan de gedragscode voldoen. Maar die aanpassing moet de inzender zelf maken, want het moet je eigen verhaal blijven.
Heel soms kan het zijn dat de waardering met onze juristen wordt besproken of deze geplaatst kan worden of niet, maar dat is echt een uitzondering.”
De redactie van ZorgkaartNederland bestaat uit een team van collega’s. De redactie is onafhankelijk en werkt zorgvuldig.
Samen de zorg beter maken
Waar is de gedragscode nog meer voor nodig dan voor fraudeurs, denk je misschien. Je moet toch gewoon kunnen zeggen wat je vindt?
“Dat kun je al doen op veel sociale media,” zegt Cindy: “Op bijvoorbeeld Twitter of Google kun je meestal direct een reactie plaatsen. Je kan dan zeggen wat je wil.
Je kan bij ons ook vrijuit je mening geven. Op een veilige en constructieve manier. Dat betekent dat je niet onnodig kwetsend of onfatsoenlijk mag zijn.
Met de waarderingen op ZorgkaartNederland willen we samen de zorg beter maken doordat patiënten hun ervaringen kunnen delen. Alleen willen we de zorgverleners hiermee niet onnodig kwetsen. Het platform moet veilig blijven. Daarom toetsen wij de waarderingen aan onze gedragscode.”
Jouw stem telt
Wat bereik je met jouw waardering? Op de eerste plaats help je andere cliënten om een zorgverlener te kiezen die het beste bij hen past.
Cindy: “Maar het allerbelangrijkste is: ZorgkaartNederland moet een betrouwbaar en veilig podium zijn. Voor iedereen, dus voor patiënten én voor zorgverleners.”
“We willen dat je waardering een bepaald effect heeft,” legt Cindy uit. “Geef je bijvoorbeeld onderbouwde kritiek, dan luistert de zorgverlener eerder naar je mening. En lezers nemen je waardering serieus. Zo gaat je stem niet verloren.”
Zo weten zorgverleners dankzij jouw ervaring of ze goed bezig zijn. Met bijvoorbeeld verbeterpunten kun je bijdragen aan een betere kwaliteit van de zorg.
“De waarderingen op ZorgkaartNederland neem ik serieus”
Roel Böttger, eigenaar van Apotheek Ex Aqua in Lelystad: “ik ben geïnteresseerd in reviews die met goede intenties zijn geschreven en waaruit een zekere rechtvaardiging blijkt. De waarderingen op ZorgkaartNederland neem ik serieus. In de eerste plaats kost het cliënten wat meer moeite om op het podium te komen. Op de tweede plaats schrijven die cliënten vaak met het doel om de zorg te verbeteren.”
Doe je mee?
Help andere patiënten en deel jouw verhaal.
Er zijn 5 reacties geplaatst
Grety Hendriksen | 16 maart 2023
Van 24-02 t/m 14-03 2023 is mijn advt been 2x per week gezwachteld door Sante Partners Arnhem/Elderveld. Dank jullie wel voor alle goede zorgen. Mijn waarderingscijfercijfer is een 10!!! voor jullie allemaal.
Jacqueline Goossens | 15 maart 2023
Op zondag werd mijn gebroken pols gegipst. Op maandag werd ik al gebeld en had de orthopeed er naar gekeken. Fantastisch hoe adequaat erop is gereageerd. Heel deskundig geopereerd.
Marijke Stöcker | 6 maart 2023
Ik heb ruim 2 weken gebruik mogen maken van jullie zorg aan huis. ‘s Morgens en ‘s avonds. Dat was allemaal heel erg fijn. Wanneer men heel veel later was dan gepland werd ik gebeld. Alles was dus naar tevredenheid. Hartelijk dank allemaal.
Sandra zwart | 28 februari 2023
Wij hebben gebruik mogen maken van de thuiszorg, super! Groetjes fred, sandra en maaike
Annie Meijers | 19 februari 2023
Hoopte 14 dagen te mogen doorbrengen in buurtzorgpension Zierikzee, na een gebroken arm, waarin door een operatie een pin moest worden geplaatst. Ik vind dat de zorg hier een tien met een griffel verdient. Men is vriendelijk, meelevend, denkt met je mee en je voelt je hier meteen thuis en welkom. Heb het hier enorm naar mijn zin. De kamer is mooi en het uitzicht prachtig. Het eten prima en je voelt je al snel thuis.
Men denkt ook met je mee. Zelfs een arts kwam mijn oren uitspuiten, omdat ik slecht kon horen. Dus dit buurtpension kan ik iedereen aanbrvelen.
Laat een reactie achter
Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.