Naar de navigatie Naar de inhoud

Door ZorgkaartNederland kan zorg ook beter worden

Geplaatst op 23 november 2020 door - 821 keer bekeken

Foto Door ZorgkaartNederland kan zorg ook beter worden

Marjolein woont in Eemnes, met vier huisgenoten en 24-uurs-begeleiding. Marjolein en begeleider Leontine keken samen eens goed naar ZorgkaartNederland.

Marjolein woont in Eemnes, in een rijtjeswoning van Sherpa, samen met vier huisgenoten en met 24-uurs-begeleiding. Drie dagen in de week werkt ze als adviseur bij de vereniging LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de LFB is aan haar gevraagd om eens een kijkje te nemen op ZorgkaartNederland. Dat heeft Marjolein gedaan. Begeleider Leontine keek met haar mee.

Leontine is al heel wat jaar Marjoleins collega bij de LFB en haar individueel begeleider. Ze kennen elkaar goed. Leontine heeft soms aan een half woord of een klein gebaar genoeg om te begrijpen wat Marjolein bedoelt. Marjolein maakt zich ook verstaanbaar via een toetsenbord.

Samen kijken

Marjolein geeft aan dat zij heel even zelf op de website van Zorgkaart heeft gekeken. Maar toen dacht ze ‘ik wacht lekker even op Leontine’. Kennelijk is het voor Marjolein zelf lastig of niet overzichtelijk om op de website te zoeken. Maar samen met Leontine komen ze er goed uit.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Marjolein en Leonie gebruiken ZorgkaartNederland samen

Tip voor de huisarts

Marjolein wilde haar huisarts opzoeken op ZorgkaartNederland. Samen met de mensen met wie zij in huis woont, maakt ze gebruik van een reguliere huisarts. “Het is dus een gewone huisarts die net zoveel tijd heeft voor ons als voor mensen zonder beperking”.

En daar heeft Marjolein wel wat moeite mee. Aan de hand van een voorbeeld legt zij uit dat ze vindt dat de huisarts niet altijd goed kijkt naar iemand met een beperking. “Je moet bij mensen met een beperking goed kijken naar de mimiek. Naar hoe mensen zich gedragen. Dat heeft meer tijd nodig. Soms kunnen mensen niet goed aangeven dat zij een bepaalde pijn hebben. En dan kan het wel eens mis gaan.”

Dit zou Marjolein graag in een waardering voor de huisarts op Zorgkaart aangeven. Ze hoort van andere mensen dat die wel tevreden zijn over de huisarts. “En dat is ook goed. Maar de huisarts kan van mijn waardering iets leren en zich ook verbeteren.”

Eigen regie

Volgens Marjolein zorgt ZorgkaartNederland voor eigen regie. “Met ZorgkaartNederland krijg je de mogelijkheid om je eigen zorg en ondersteuning te kiezen. En zorgorganisaties krijgen tips om de zorg en ondersteuning te verbeteren.”

 Wij zijn heel benieuwd naar uw ervaringen met de zorg. Schrijft u ook een waardering? Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.