Naar de navigatie Naar de inhoud

“Drie maanden wachten vond ik te lang.”

Geplaatst op 31 augustus 2023 door - 355 keer bekeken

Foto “Drie maanden wachten vond ik te lang.”

Mevrouw van Aller komt op de wachtlijst voor een operatie. Ze moet 3 maanden wachten. Ze vindt dit te lang. “Ik ben zo’n type dat zelf dingen uitzoekt. Fijn dat er nu ook websites als ZorgkaartNederland zijn, waar de wachttijden te vinden zijn.”

Kordaat van aard

Mevrouw van Aller (81) heeft veel ervaring met de zorg. Ze werkte als verpleegkundige in ziekenhuizen over de hele wereld. Wanneer ze zelf ziekenhuispatiënt wordt, weet ze dan ook hoe de hazen lopen. Ook haar mentaliteit helpt haar: mevrouw van Aller zoekt zelf alles uit. Waar de wachttijden het kortst zijn bijvoorbeeld. Helaas viel er voor haar in coronatijd weinig te kiezen. Maar ze heeft het wél geprobeerd.

Ze is fit en flexibel, van lichaam en geest. Zo duikt ze regelmatig onderin de boekenkast, op zoek naar een graphic novel of een boekje levenswijsheden op enkelhoogte, om daarna weer soepel overeind te veren. Ze zou ook zó wat yoga-oefeningen voordoen, ware het niet dat haar kleine Amsterdamse appartement daar de ruimte niet voor biedt. In 2021 was het echter niet de ruimte thuis, maar de pijn in haar heup die haar belemmerde bij het bewegen. 

Wachtijd bemiddeling _ Zorgkaart - Rene Amsterdam _ foto Pim Geerts _ PIMG4050 copy
Even een boek uit de kast pakken. Mevrouw van Aller draait haar hand er niet voor om. 

Een belrondje Amsterdam

“Ik ben al langer onder behandeling voor osteoporose”, schetst mevrouw van Aller haar situatie. “Zowel in Nederland als in Aruba, waar ik jarenlang heb gewoond. Maar twee jaar geleden kon ik ineens niet meer lopen van de pijn. Ik kon soms een half uur zitten, om bij de computer wat telefoontjes te plegen, maar verder lag ik alleen maar. Door mijn opgeruimde karakter ging het mentaal wel redelijk. Maar ik had er wel last van dat ik niets kon doen.”

Via de huisarts kreeg mevrouw Aller een verwijzing voor een heupvervangende operatie bij het OLVG. “Die werd ingepland, ook al moest ik enkele maanden geduld hebben. Toch was ik benieuwd in welk ziekenhuis ik eventueel eerder terecht zou kunnen. Ik belde OLVG (West), Acibadem en Bergman Kliniek. Overal bleek toen een wachttijd te zijn van minimaal drie maanden, ook in het OLVG nog.”


Eerder hulp voor jouw klachten? Kijk dan eens naar de wachttijden op ZorgkaartNederland. Misschien hoef je minder lang te wachten. 


Zelf uitzoeken

“Drie maanden wachten vond ik lang, maar gezien de coronatijd begrijpelijk”, vervolgt mevrouw Aller. “Wél heb ik toen mijn zorgverzekeraar opgebeld, met die vraag of zij iets konden doen. Ze waren erg vriendelijk en ze begrepen me. Maar ook zij konden natuurlijk geen ziekenhuisbedden erbij toveren.”

Hoe wist mevrouw van Aller dat ze zelf in actie kon komen voor kortere wachttijden? “Ik ben zo’n type dat zelf dingen uitzoekt. Zo wist ik dat onder andere zorgverzekeraars kunnen helpen met wachttijdbemiddeling. Daarom nam ik met hen contact op. Fijn dat er nu ook websites als ZorgkaartNederland zijn, waar altijd de actuele wachttijden te vinden zijn.”

Wachtijd bemiddeling _ Zorgkaart - Rene Amsterdam _ foto Pim Geerts _ PIMS2199 copy
Mevrouw van Aller heeft veel ervaring met de zorg: als verpleegkundige en als patiënt. "Fijn dat er nu ook websites als ZorgkaartNederland zijn, waar de wachttijden te vinden zijn.”

 

“Door de morfine zag ik ze vliegen.”

Uiteindelijk werd de ziekenhuiskeuze voor mevrouw Van Aller gemaakt. “Ik was mijn morfinepleisters meer dan zat”, zegt ze. “Ik zag ze compleet vliegen. Bovendien was ik in korte tijd tien kilo afgevallen, want ik raakte compleet mijn eetlust kwijt. Dat kon dus niet langer, dus vroeg ik mijn huisarts om een huisbezoek. Die zag al snel aanleiding om foto’s te laten maken. Mijn bovenburen reden me naar het OLVG, waar mijn operatie ook al gepland stond. De foto’s lieten zien dat ik een gebroken heup had. Dat versnelde alles. Ik mocht gelijk blijven voor een spoedopname.”
 

Met geduld behalen we de overwinning

Na twee weken werd mevrouw Aller geopereerd. En geen moment te vroeg, vindt ze. “Voor de operatie kon ik niet slapen van de pijn, dus daarvoor had ik slaaptabletten. Zitten ging nauwelijks. Ik probeerde dat wel en hinkte rond met een stok. Zoals je begrijpt, ging ook het huishouden niet meer.”

Monter, daarna: “Tijdens de operatie is de heup gelukkig vervangen en sindsdien gaat het geweldig”. Ze grapt: “Er zit nu titanium in mijn heup, dus dat zal straks wel terug moeten naar de luchtvaart. De revalidatie duurde wat langer, maar het gaat nu goed. Er is een mooi spreekwoord in het Papiamento. Vrij vertaald is dat ongeveer: ‘met geduld behalen we de overwinning.’ En zo is het.”

Wacht je op zorg? Kijk dan ook eens naar de wachttijden op ZorgkaartNederland. 
Misschien hoef je minder lang te wachten.

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.