Naar de navigatie Naar de inhoud

E-healthweek 2019? Zorgverbeteringsweek 2019!

Geplaatst op 21 januari 2019 door - 1294 keer bekeken

Foto E-healthweek 2019? Zorgverbeteringsweek 2019!

Maar liefst 252 evenementen staan er gepland voor de eHealthweek 2019! Dit wordt de 3e eHealthweek, een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. Hoewel ik mezelf op de eerste plaats toch vooral een enthousiaste huisarts voel, kan ik niet ontkennen dat de bijnaam “eHealth-adept” daar ook bij hoort. Ik ben dus blij met dit initiatief.

Hoewel de bevlogenheid op het gebied van eHealth niet minder wordt, moet ik bekennen dat er wel soms een soort van vermoeidheid toeslaat als er weer nieuwe promoties gestart worden met als kernwoord eHealth. Dat heeft niet zozeer met het onderwerp zelf te maken, als wel met het feit dat het soms een doel op zichzelf lijkt te zijn. Let op het woordje “lijkt”, want in mijn visie hoort eHealth vanzelfsprekend bij het gereedschap van iedere persoon die geleverde of ontvangen zorg op een hoger plan wil krijgen.

Ik realiseer me dan meteen dat ik als huisarts in een relatief comfortabele positie zit. Voor mij was het gemakkelijk om bij de eerste mogelijkheden van digitale ondersteuning (een website voor de praktijk, e-mailen met patiënten, een bundeling handige websites voor patiënten) dit meteen maar te integreren in mijn praktijkwerkzaamheden, ergens in de eerste helft van de jaren ’90. Ik hoefde geen visiedocumenten, businesscases, SWOT-analyses of implementeerplannen te maken, ik keek gewoon wat ik dacht dat wel zou werken en probeerde het uit.

En zo doe ik het nog steeds. Als ik iets hoor waarvan ik denk dat het de zorg beter zou kunnen maken, zet ik het graag op experimentele basis in. Overigens leg ik het altijd zo uit aan nieuwe patiënten: Het kán digitaal, maar als u het liever op de oude wijze wilt blijven doen, kan dat ook. Verleiden is vaak beter dan dwingen.

Kortom: na zo’n 25 jaar inzetten van eHealth, voelt eHealth eigenlijk helemaal niet meer als eHealth, maar gewoon als zorgverbetering. Omdat ik me realiseer dat dat nog niet voor de hele maatschappij geldt en zeker niet voor grotere organisaties, hoop ik dat we over een jaar of 5 de eHealthweek 2024 kunnen omdopen tot zorgverbeteringsweek 2024!

www.ehealthweek.netEr zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.