Een botbreuk: moet de operatie met spoed?

Geplaatst op 3 maart 2015 door - 5600 keer bekeken

Foto Een botbreuk: moet de operatie met spoed?

De gedachte dat bij een botbreuk een operatie de beste behandeling is, is nog altijd springlevend, merk ik in de dagelijkse praktijk. Bij velen doemt direct het heroïsche beeld op van de dokter die bij nacht en ontij met spoed naar het ziekenhuis komt om daar zijn levensreddende werk te doen. Hoewel dit bij ernstige letsels ook de dagelijkse praktijk is, is het voor sommige botbreuken juist verstandiger de operatie uit te stellen tot een later tijdstip.

's Nachts of overdag opereren: kwaliteit is hetzelfde

Er is veel onderzoek gedaan naar de uitkomsten van operatieve behandeling van botbreuken. In vergelijkende studies kan eigenlijk niet overtuigend worden aangetoond dat 's nachts opereren leidt tot wezenlijk andere resultaten dan overdag. Toch worden steeds meer botbreuken tijdens reguliere kantooruren geopereerd. Als de uitkomst hetzelfde is, wat zijn dan de redenen die orthopedisch chirurgen en traumachirurgen hebben om operaties uit te stellen?

Overdag opereren is beter te plannen

Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden. Operatieprogramma's kunnen overdag op een efficiëntere wijze gepland worden. Beschikbare middelen zoals operatiekamers en operatiepersoneel moeten in de huidige tijd economisch verantwoord worden ingezet. De traumazorg kan op deze wijze landelijk tegen lagere kosten geleverd worden, terwijl geen concessies gedaan worden aan de geleverde kwaliteit.

Ook weke delen zijn belangrijk: Eerst ontzwellen, dan opereren

Een andere reden om operaties uit te stellen is vaak het type botbreuk. Bij botbreuken moet niet alleen rekening gehouden worden met de daadwerkelijke breuk. Ook bijgaand letsel aan de weke delen, zoals spieren, banden en onderhuids weefsel, is belangrijk. Vaak is het zeer onverantwoord om te opereren wanneer weefsels sterk gezwollen zijn door kneuzing of bloeding. Er is dan een verhoogde kans op slechte wondgenezing en infectie. Voorbeelden zijn bepaalde typen enkelbreuken of breuken die tot in het kniegewricht doorlopen. Soms worden operaties voor zulke breuken wel 1 tot 2 weken uitgesteld, zodat de weke delen rustig kunnen ontzwellen.

Subspecialisatie verhoogt kwaliteit van zorg

Een derde goede reden om operaties uit te stellen is gelegen in de toenemende subspecialisatie binnen alle medische specialismen. Zo ook in de traumatologie. Steeds meer traumachirurgen en traumaorthopeden leggen zich toe op slechts een beperkt aantal operaties. Het is niet haalbaar om in ieder ziekenhuis op elk uur van de dag een subspecialist beschikbaar te hebben. Uitstellen van de operatie zodat de juiste specialist u opereert, heeft de voorkeur.

Wanneer moet wel met spoed geopereerd worden?

Als sprake is van een open botbreuk, moet met spoed worden geopereerd om infectierisico's te beperken. Soms zijn breuken ook dusdanig ernstig dat veel bloedverlies dreigt als niet met spoed wordt ingegrepen. Dit komt relatief weinig voor in Nederland. In toenemende mate worden patiënten met zulke letsels direct naar een level 1 traumacentrum gebracht waar de benodigde expertise 24 uur per dag beschikbaar is.

Met spoed als het moet, gepland is in de meeste gevallen goed

Bij botbreuken is slechts in een beperkt aantal situaties een spoedoperatie noodzakelijk. Er kunnen goede argumenten zijn om operatieve behandeling van een botbreuk uit te stellen. Vraag uw behandeld specialist ernaar als het u niet duidelijk is waarom niet direct wordt geopereerd. Dat voorkomt mogelijke misverstanden.

Christiaan Rompen, orthopedisch chirurg
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • W.B. | 21 maart 2019

  Mijn broer heeft vandaag een val gemaakt als gevolg waarvan er een gecompliceerde breuk in de bovenarm is ontstaan. Het ziekenhuis stuurt hem naar huis in afwachting van een operatie a.s. maandag. Ik denk dat dat niet geheel verantwoord is, om mij maar voorzichtig uit te drukken. Hoezo agressie tegen behandelaars - natuurlijk uit den boze! - maar ik kan hier behoorlijk boos over worden!

 • Julia | 17 februari 2019

  Hallo Katja
  Ik ben nieuwsgierig hoe het bij jou is verlopen, 14/10/2018 Is mn ma vd trap gevallen,erg ongelukkig terecht gekomen. Dat was in Turkije toen ze op vakantie was. Met spoed zelfde nacht geopereerd, buiten beugel geplaatst en na 11 dagen weer geopereerd en 3 platen erin. Ruim 3,4 weken lang geïnfecteerd geweest en hechtingen geleden niet, na 5 weken naar het Erasmus mc gehaald. Daar wachten ze dat de bot gaat hechten, dan halen ze de platen eruit, waar je inmiddels op kijkt wanneer het niet verbonden is, daarna waarschijnlijk een pin in de hiel, voet kan dan niet meer buigen. Al met al zal dat pas einde van het jaar kunnen, erg sneu allemaal.ik hoop dat het bij jou beter is verlopen

  Vg
  Julia

 • katja | 18 juli 2018

  Ik woon in Frankrijk, na een val van een paard op 7-7-18 heeft een ander paard op mijn enkel gestaan met als resultaat ernstige verbrijzeling. Ziekenhuis Brive heeft me 2 dagen gehouden en 2x onder volledige verdoving alles "recht " gezet en me met ouderwets gips naar huis gestuurd, 5 weken later een vervolgafspraak. Ik heb de volgende dag(10-7) met een specialist in Perigueux een afspraak kunnen krijgen, deze had nog een scan nodig en die was gisteren pas. De specialist vertelde me daarna dat ik met spoed een operatie moest hebben in een groter ziekenhuis. Net vandaag nog een specialist in Bordeaux gezien, hij adviseert mij niet opereren dat is te laat na 11 dagen en maar zien hoe het geneest, misschien over 2 jaar alsnog opereren. Waar ik dus een soort klompvoet aan over hou lijkt mij, ik ben 45 jaar, zou u mij kunnen adviseren alstublieft, BvD, Katja


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland