Een dagje in een verzorgingshuis

Geplaatst op 22 juni 2018 door - 846 keer bekeken

Foto Een dagje in een verzorgingshuis

De afgelopen tijd is de kwaliteit van verpleeghuizen en het welbevinden van hun bewoners actief in kaart gebracht. Dit deed ZorgkaartNederland door het inzetten van interview teams die bewoners bezoeken om waarderingen te verzamelen. Zo ook in Woonzorgcentrum De Leyenstein, in Kerkdriel. Een medewerker van ZorgkaartNederland heeft hier een dagje meegelopen met een interviewer en vertelt over haar ervaringen.

Mijn collega en ik hadden iets eerder afgesproken en gelukkig waren er geen files onderweg en was ik ruimschoots op tijd. Die extra tijd gaf mij ook de gelegenheid om iets meer van de sfeer te proeven en wat rond te kijken. Vanaf het moment dat ik mijn intrede deed in het huis voelde dat goed.

Faciliteiten 

Doordat ik wat eerder was liep ik wat rond en passeerde de eetzaal waar bewoners met elkaar zaten te genieten van hun lunch. Toevallig ving ik op dat de cateringmedewerker een bewoner vroeg wat hij wenste te eten. Hij voegde daar aan toe dat hij mocht kiezen wat hij wilde. Is dat niet mooi?
 
Een stukje verderop bevindt zich de fitness ruimte (in de tuin, zie foto). Heerlijk in de buitenlucht staan hier een aantal apparaten waar de sportieve ouderen hun conditie kunnen verbeteren of op peil houden. Zo blijven ze lekker fit en kunnen tussendoor ook gezellig babbelen. Wat een leuk concept, dat ben ik nog niet eerder tegengekomen.
 
Ik vervolgde mijn weg en hoopte nog wat meer van het huis te zien. Daar hoefde ik niet ver voor te lopen want ik belandde al snel in een knus winkeltje. De winkelbediende was een vrijwilliger en deed haar werk met veel elan. Het winkeltje is niet alleen handig om iets te kopen maar ook weer goed voor de sociale contacten en om even uit je huisje te zijn en wat te bewegen.

 

En dan het interview

Inmiddels was de interviewer gearriveerd en we stelden ons aan elkaar voor. Het interview werk ging nu van start! Als eerste legde ik een interview af bij de interviewer, daarvoor hadden we expres iets eerder afgesproken zodat we daar genoeg de tijd voor hadden. We settelden ons in de tuin en in een ontspannen sfeer gingen we van start. De diverse vragen die ik stelde over met name haar ervaring met het afnemen van interviews verliep prima en verschafte mij de antwoorden.
 
Vervolgens begon het echte werk; het interviewen van de bewoners! Samen met de interviewer bezochten we verschillende bewoners. Het gesprek en de vragen gingen voornamelijk over hun ervaringen met het huis en de zorg die zij ontvangen. De huisjes van de bewoners zijn royaal en hebben een aparte slaapkamer, een badkamer, een keuken en een balkon.
Tijdens het interview ving ik op dat huisdieren hier welkom zijn. Wat fijn moet dat zijn voor ouderen, dat zij hun huisdier niet hoeven achter te laten. Een verhuizing an sich heeft toch al zo’n impact. Het is trouwens ook toegestaan om te roken in de kamers. Ik vind het mooi dat mensen hun eigen levensstijl kunnen voorzetten. Maar aan de andere kant kan ik mij ook voorstellen dat het roken als vervelend kan worden ervaren door medewerkers van het huis.
 
Nadat ik een aantal interviews heb meegekeken werd het tijd om zelf een interview af te nemen. Ik mocht een gezellige, enthousiaste dame interviewen die het niet onder tafels en banken schoof dat ze er zin in had! Het was aangenaam om haar te interviewen, vooral omdat ze zo positief en enthousiast was. Ze toonde zich als een zeer tevreden bewoner van het huis. Ze zei: ‘’Het is hier perfect, iedereen krijgt van mij een 10!’’ Ze vond ook dat ik een 10 verdiende voor het afnemen van het interview. Er is ook nog een foto gemaakt van ons samen. Ze vond dat prachtig en zei: “Mag ik met zo een leuke meid op de foto!?” Deze dame heeft mijn dag wel gemaakt.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland