Naar de navigatie Naar de inhoud

Een goede tandarts is mij heel veel waard

Geplaatst op 26 mei 2020 door - 1436 keer bekeken

Foto Een goede tandarts is mij heel veel waard

Jarenlang ging ik niet naar de tandarts, na een valpartij met de fiets waar mijn gebit behoorlijk onder te lijden heeft gehad. Ik was compleet mijn vertrouwen kwijt.

Begin jaren ‘90 fietste ik eens terug van mijn werk. Vrijdagmiddag was het. ’s Avonds zouden we gaan borrelen bij vrienden in Amsterdam Zuid-Oost. Er lagen bielzen op de weg, maar die zag ik over het hoofd. Ik reed er finaal tegenaan en sloeg met fiets en al tegen het wegdek. Ik kwam bij de vrienden aan met een bebloede kin. We zijn gelijk naar het AMC doorgereden, waar ik hechtingen kreeg.

Met gebroken voortand solliciteren

In de periode erna kreeg ik langzaamaan steeds meer last van mijn gebit. De link met die valpartij legde ik pas op de ochtend van een sollicitatiegesprek. Vlak voor het gesprek brak mijn voortand af toen ik een broodje at. Toen wist ik: dit is niet goed. Bij het sollicitatiegesprek kon ik het wel uitleggen, maar ik voelde me wel lullig.

Herstelwerk

In die tijd werd de tandarts nog toegewezen door het Ziekenfonds. Daar had je destijds weinig in te kiezen. Gelukkig had ik een goede tandarts, in Den Haag.

Die tandarts bracht onder andere een kroon aan, deed wortelkanaalbehandelingen en wat ander herstelwerk. Hij gaf me bijvoorbeeld een opzetstuk voor mijn voortand, een soort stifttand. Helaas stopte deze tandarts en was ik aangewezen op zijn opvolger.

Tandarts mijden

Die nieuwe tandarts dacht helaas meer aan zijn eigen portemonnee. Hij gaf onvoldoende informatie en deed uit de hoogte. Mijn kies was eens afgebroken, waarop mijn tandarts op onprettige toon zei: “En wat denkt u dat wij daaraan gaan doen?”

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Marcel met fotocamera

Ik voelde me niet serieus genomen en begon bezoek aan de tandarts te mijden. Ik kon misschien wel vragen om een andere, maar ging er eigenlijk al vanuit dat ik nooit meer een goede tandarts zou krijgen. Al met al ben ik daardoor zes à zeven jaar niet meer geweest.

Vertrouwen herwonnen

Mijn partner was erg tevreden met haar tandarts. Eerst ging ik nog niet. Maar toen ik door een ontsteking weer last kreeg van mijn kiezen moest ik wel. Ik was eerst best zenuwachtig. Je gebit is iets heel gevoeligs dat je uit handen geeft. Daar is vertrouwen voor nodig. Maar ik wist dat er iets moest gebeuren, want ik had pijn.

Deze tandarts zag gelijk dat er iets niet goed zat. Die merkte zelfs op: “Ben je toevallig hard gevallen?”. Hij heeft in eerste instantie alles getrokken wat niet goed zat. Voor mijn bovenkaak kreeg ik een prothese, maar die gebruik ik niet. Die voor onder gebruik ik wel, maar ideaal is anders. Ik ben servicedeskmedewerker in de ICT, dus ik praat de hele dag. Door die prothese ben ik na een hele dag extra moe.

Binnenkort krijg ik mijn kiezen terug

Om deze reden heeft de tandarts me een kliniek aangeraden. Daar ben ik nu onder behandeling voor implantaten. Dus over een paar weken krijg ik eindelijk mijn kiezen terug.

De tandtechnicus daar is een jonge vent, waar ik een prima klik mee heb. We zijn er prettig ontvangen en het contact verloopt sindsdien altijd fijn. Verleden jaar hebben ze mijn kaak open gemaakt en wat bot aangevuld. Al na een paar dagen werd ik gebeld met de vraag hoe het met me ging. Toen ik enkele maanden daarna implantaten kreeg, deden ze dat ook zo netjes. Ik kreeg bovendien een afspraakbevestiging, een herinnering en een code voor de parkeerplaats.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Marcel buiten bij een houtoven

Nomadenbestaan

We passen op huizen en wonen in bed & breakfasts door heel Midden-Nederland. Maar nu we eindelijk goede mondzorg hebben, gaan we altijd weer naar de vertrouwde adressen in Den Bosch. Straks mag ik er drie maanden achter elkaar naar toe. Maar dat reizen maakt niet uit. Liever een goede tandarts op enige reisafstand dan een slechte in de buurt.

Neem en houd zelf de regie

Als je achterover leunt, dan overkomt het je. Je krijgt soms slechte informatie over wat je opties zijn. Vraag dus goed door. Je weet niet wat je niet weet, dus je kunt niet alles zelf oplossen. Maar probeer wel te achterhalen wat je mogelijkheden zijn. En laat je beslissingen niet over één nacht ijs gaan.

ZorgkaartNederland kan helpen om een afgewogen keuze te maken. Ik heb daar ook gekeken naar wat de beoordelingen zijn van de kliniek waar ik nu onder behandeling ben. Natuurlijk telt je budget mee, maar dat zou niet het enige moeten zijn.

Kwaliteit van zorgaanbieders vaststellen is lastig, zeker in de mondzorg. Maar er is houvast! Er is namelijk een website waar erkende implantologen staan. Bekijk deze website hier.   

Wilt u ook uw ervaringen met mondzorg kwijt? Laat een waardering achter >

Bekijk deze 12.182 zorgaanbieders met de tekst 'tandarts' >

Bekijk deze zorgaanbieders met de specialisatie implantologie >

Lees meer over kaakaandoeningen >

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.