Naar de navigatie Naar de inhoud

Een kraal als krachtbron van herstel

Geplaatst op 25 oktober 2018 door - 2188 keer bekeken

Foto Een kraal als krachtbron van herstel

Oktober staat bekend als borstkankermaand. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Over de impact van de ziekte schreef Marianne van de Water deze blog.

Soms heb je even een zetje nodig om je werk weer op te pakken. Bibi was al goed bezig en na mijn Passion for Powertalk sessie spatte de energie er weer vanaf. Aan de lach in haar stem en enthousiasme zou het niet liggen. Dat kon ik aan de telefoon al horen. Verder in het gesprek bemerkte ik als snel haar ge-'uhh'. Na het lezen van de vragenlijst wist ik waar we mee aan het werk konden gaan. Weg met uhh en meer regie in je gesprek. Meer dan alleen acquisitie.

Glimlach

Meestal vraag ik mijn deelnemers iets mee te nemen wat een glimlach opwekt als je er naar kijkt. Dat kan een foto zijn, een mooie kaart met oneliner of een wuppie. Aan deze kanjer hoefde ik niet iets te vragen voor een glimlach. Hier moest iets anders aan te pas komen. Ik vroeg Bibi iets mee te nemen waaruit ze kracht putte, of wat voor haar symbool staat als kracht.

Hockeystick

Op haar kantoor stond een hockeystick. Ze was op latere leeftijd gaan hockeyen en had ervaren hoe fijn ze dat vond. In een team spelen, scoren en winnen. Dat snap ik helemaal. Dus voor Bibi was de hockeystick het voorbeeld voor kracht. Maar... ja, er komt een maar. Want toen ze die morgen naar kantoor reed voor mijn training kreeg ze nog een ingeving. Ineens wist ze het symbool wat haar echt kracht had gegeven.

De Kraal

Op kantoor had ze een plaatje ervan gekopieerd. Het was een Trollbeads kraal. Ze had deze gekregen van haar beste vriendin. Voor een wel zeer speciale gelegenheid, waarover ze wilde vertellen. Ik moest er wel bij gaan zitten.

Haar borsten

Zodra Bibi begon, kregen haren ogen een zachte glans, ik schoot bijna vol. En we moesten nog beginnen. Het was haar verhaal over de operatie. De operatie over het preventief verwijderen van haar borsten. En het gedoe. Dat kwam binnen. Ze had kracht geput uit de kraal van haar vriendin. Nu leek haar dit het beste symbool voor kracht bij acquisitie.

We zetten het plaatje van de kraal aan de linkerkant van haar beeldscherm. Onbewust . Alhoewel, niet helemaal onbewust. Een plaatje links boven in je beeldscherm zorgt dat je -zonder dat je er bewust naar kijkt  - dit wel onbewust ervaart in je brein. Na de koffie gingen we aan de slag. Kracht - vertrouwen - overtuigen waren sleutelwoorden waarmee we aan het werk gingen. Als je de kracht inzet bij het overtuigen, houd je de regie in het gesprek. En raken jij en de ander niet van de wijs. Dit heeft een grote impact op een telefoongesprek en geeft de uitkomst die je wilt, in dit geval een afspraak.

Het script werd creatief aangepakt. 'Kun je dat echt zo zeggen?' vroeg Bibi regelmatig verbaasd. 'Doe maar, dan zien we of het werkt', zei ik. En natuurlijk! Ze maakte die ochtend binnen een uur twee afspraken. Bibi Power Girl!

Naam is om privacyreden gefingeerd

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er is 1 reactie geplaatst

Bibi | 25 oktober 2018

Lieve Marianne,
Wat mooi geschreven!!!! Ik vind het mooi dat de kracht benoemd wordt. Uitgerekend ontvang ik dit vandaag van je op de sterfdag van mijn moeder (aan borstkanker). Geloof je toch niet. Jaarlijks een emotionele dag. De tranen zitten hoog vandaag en je verhaal raakt me enorm.
Heel bijzonder!!!
Bedankt.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.