Naar de navigatie Naar de inhoud

Een passende zorgverlener kiezen als project

Geplaatst op 18 november 2019 door - 2218 keer bekeken

Foto Een passende zorgverlener kiezen als project

Ik ga in december verhuizen naar een andere woonplaats en moet een nieuwe huisarts en tandarts kiezen. Ik besluit dit als een project aan te pakken.

Verhuizen naar een andere woonplaats is op zich al een ‘life event’. Nu komt daar bij, dat ik een nieuwe huisarts en tandarts moet gaan kiezen. En voor periodieke controle-afspraken ook nieuwe specialisten. Want de afstand is te groot om die afspraken hier te doen.

Ik besluit dit als een project aan te pakken. Immers, ik houd me al jaren zowel professioneel als privé bezig met de kwaliteit van de zorg en met de communicatie van patiënten en zorgverleners. In diverse blogs schreef ik hier ook al over. Vandaag deel ik mijn ervaringen met mijn eigen project.

Wat zijn mijn criteria?

Ik weet best wat mijn criteria zijn voor een goede zorgverlener. Natuurlijk iemand met goede vakkennis. Ik heb altijd snel door of iemand voldoende kennis in huis heeft. Ook zoek ik iemand die goed naar me luistert. Die zijn of haar overwegingen deelt en mij laat meedenken en -beslissen.

En die ook de leiding neemt, in elk geval bij ernstige situaties. Of om mij te overtuigen vanuit haar of zijn deskundigheid. Omdat ik vaak in discussie ga, is dat een uitdaging voor de zorgverlener. Als die in de weerstand gaat, komt het vaak niet meer goed tussen ons.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Noks gebruikt Zorgkaart

Begin bij ZorgkaartNederland

Een huisarts vinden lijkt me het belangrijkste om mee te beginnen. Als 70-plusser zonder auto wil ik graag een praktijk op loopafstand van mijn huis. Er is een praktijk op 7 minuten lopen en ik zie dat die huisarts hoge cijfers scoort op ZorgkaartNederland.

De praktijk is helaas te vol voor nieuwe patiënten, maar in hetzelfde gezondheidscentrum zit nóg een huisartspraktijk. Die huisarts scoort een 1, een 4 en een 9. Dat klinkt niet echt goed. Waarom zouden de scores zo uiteen lopen? Er wordt iets geschreven over ‘niet empathisch’. Vind ik dat belangrijk? Ja, maar het moet ook een goede medicus zijn.

Met eigen ogen

Ik besluit de eerste praktijk te bellen en uit te leggen dat ik alleen ben en op loopafstand een huisarts zoek. De assistente is zeer begripvol (belangrijk criterium) en vertelt dat ze echt vol zitten, maar dat er in de andere praktijk wel plek is (ik schrik). Ze vertelt ook dat de huisarts van die praktijk ziek is en dat ze een andere huisarts zoeken. Ik mag daar een inschrijfformulier halen. Voor de zekerheid ga ik ook nog even langs het gebouw of er wel een bordje niet-roken bij de ingang staat, omdat ik heb ervaren dat rokers bij ingangen van gebouwen overlast geven en mij benauwd maken. Er staat een bordje ‘Rookvrije generatie’. Gelukkig! 

Ik kies ervoor me daar maar in te schrijven. Ik moet het maar zien. Ik weet toch niets van de nieuwe huisarts die er nog niet is. En: wat kan me gebeuren? In mijn huidige woonplaats ben ik ook een keer van huisarts gewisseld. Dat was niet leuk, want er was bijna een echt conflict. Maar ik weet nu dat het gewoon kan en dat ik er assertief genoeg voor ben, als het moet.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Een passende zorgverlener kiezen

In elk geval weet ik dat een prettige assistente ook van groot belang is. Wanneer ik weer langs ga hoop ik dat persoonlijk te ervaren.

Om een tandarts te vinden kijk ik ook op ZorgkaartNederland. In het gezondheidscentrum in de wijk zit iemand met goede waarderingen. Dat is fijn. Ik ben net voor controle geweest, dus ik wacht even af.

Specialisten

Dan de controles. Vanwege osteoporose moet ik komend jaar weer een DEXA-scan. Ik besluit om het UMC Utrecht te benaderen. Op internet vind ik de gegevens. Dat lijkt me wel wat. Ik wil dan wel bij een specialist en niet bij een assistent of coassistent. Eén mailtje naar het secretariaat en ik krijg een prettig en adequaat antwoord. Dat is hoopvol.

Dan nog op zoek naar een specialist voor een andere controle in 2021. Ik besluit dat met mijn aanstaande huisarts te bespreken.

Als laatste beslis ik over mijn oogonderzoeken. Ik was heel tevreden over het Oogziekenhuis in Rotterdam. Ik besluit daar te blijven. Het is maximaal één keer per jaar. Dat is te doen. Ik ga er dan een dagje uit van maken.

Voldaan

Voldaan ben ik, wanneer ik mijn project afsluit en keuzes heb gemaakt. Ik realiseer me dat dit voor mij belangrijk is. Maar ook dat ik de mogelijkheden heb om dit te doen. Ik ben nog helder van geest en weet voldoende van de zorg. ZorgkaartNederland is een hele grote hulp hierbij.


Bekijk op ZorgkaartNederland waarderingen over 13.800 huisartsen >

U zoekt een huisarts. Wat als dat niet lukt? >

Overweegt u een overstap? Deze folder informeert u >



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.