Naar de navigatie Naar de inhoud

Een prikje???

Geplaatst op 19 juli 2018 door - 1935 keer bekeken

Foto Een prikje???

Dankzij hygiëne en vaccinaties hebben we de grootste sprong van de afgelopen 100 jaar gemaakt in het voorkomen van infectieziektes. Weinig medicijnen zijn zo goed onderzocht en zo effectief gebleken als de vaccinaties van ons Rijksvaccinatieprogramma. Maar dat zal onze jeugd een biet zijn, wie wil er nou vrijwillig een prikje?

En dan ook nog te horen krijgen dat het geen pijn doet. Yeah right, het doet wel pijn! Oké, op je knie vallen doet meer pijn, maar toch.

Inmiddels heb ik bijna alles al gezien: van het meisje dat na vele pogingen om binnen te komen, op verzoek van moeder, in de auto geprikt werd, omdat zij echt niet durfde (en daarna ons opgelucht een knuffel wilde geven), tot de puber die in blinde paniek met een stoel gooien dreigde, om daarna zelf te besluiten dat hij om 3 uur terug kwam voor zijn prik: klokslag 3 uur ging hij zitten, prik, prik, klaar! Zonder gedoe….

Ik heb de afgelopen 20 jaar voeten, handen en tanden ontweken, ik heb schuttingwoorden gehoord, ruzies tussen ouders en kinderen gezien, houdgrepen toegepast zien worden en zelf gedaan. Bij een enkel kind kan het niet anders helaas.

Als 'bange kinderen dokter' snap ik die kids wel, ik ben namelijk ook een ‘bange dokter’. Neem mij maar in de houdgreep als je met die naald aankomt. En dat klaarleggen van spuiten met naald, zodat je ze alvast goed kan bestuderen als 'prikje slachtoffer'. Echt, wie verzint het?

Maar eigenlijk zijn alle kinderen stoer en willen ze het goed doen. Het is aan ons om hen te helpen. Wees eerlijk, open, toon begrip, laat ze hun emoties uiten! Help hen door de leiding te nemen, geef ze vertrouwen in jou en lieve ouders; neem jullie kinderen lekker op schoot, maak er een liefdevolle 'knuffelhoutgreep' van, dan zijn we in nog geen 20 seconden klaar.
En dan kan je lekker een ijsje gaan eten samen :-)

(Oei, belonen met ijs, dat kan echt niet meer in 2018, zegt men… )

 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.