Naar de navigatie Naar de inhoud

Een professionele kijk op de blik

Geplaatst op 30 maart 2016 door - 6818 keer bekeken

Foto Een professionele kijk op de blik

Veel mensen merken dat ze rond hun 40ste-50ste levensjaar vermoeidheid ervaren bij het kijken. Zij krijgen het gevoel alsof er een rolgordijntje op hun ogen drukt. ‘s Avonds voelen de ogen ‘zwaar’ aan. Een boek lezen lukt aan het eind van de dag soms alleen als de wenkbrauwen naar boven worden gehouden. Onbewust worden de wenkbrauwen overdag continu omhoog getrokken door de voorhoofdspier om goed zicht te hebben. En als je een beetje pech hebt, ontstaan er dan ook nog horizontale rimpels op het voorhoofd.

Stel, je overweegt een ooglidcorrectie

Tja, we ontkomen niet aan verouderen. Toch verouderen we allemaal op onze eigen manier. Laten we de belangrijkste oorzaken en structuren van ‘verouderende ogen’ eens nalopen.

Stel je voor dat we gaan abseilen over het voorhoofd van een reus. Bungelend aan de haren van de voorste haarlijn zeilen we af naar de wenkbrauwen.


Wenkbrauwen

Staan ze te laag dan duwen ze de huid onder de wenkbrauw te veel op de wimpers. Vergelijk de wenkbrauw maar met een gordijnroe en de huid die onder de wenkbrauw zit met het gordijn. Als de gordijnroe zakt kun je wel het gordijn afknippen aan de onderkant, maar dan verander je niets aan de oorzaak en waarschijnlijk zakt de roe verder door.
Dus een ooglidcorrectie bij iemand met laag staande wenkbrauwen kan voor korte tijd wat verlichting geven. Maar doordat de voorhoofdspier die de wenkbrauw continu optrekt, na de ooglidcorrectie graag wil ontspannen, zakt de wenkbrauw met het ooglid evengoed weer verder door.

We abseilen verder naar beneden en komen bij die huidplooi die steeds verder over de wimpers bloest.


Ooglidhuid

Tja, dat is een duidelijk goede reden voor een bovenooglidcorrectie. Als je ouder wordt, wordt de huid minder elastisch en rekt uit. Hierdoor ontstaat een overschot aan ooglidhuid. Deze verwijderen we bij een ooglidcorrectie.

We duwen ons al abseilend naar achteren af en bekijken de reus van een afstand. De reus kijkt recht naar voren: gaan de oogleden wel zover open dat ze ruim boven de pupil komen? Met andere woorden, doet de spier het goed die het ooglid opent?


Ooglidspier

Dit spiertje werkt als een rolluikje. Hij trekt het ooglid op wanneer we naar boven kijken. Er zitten talloze kleine structuurtjes vast aan dit spiertje. En bij een ooglidcorrectie moet met al deze structuren rekening worden gehouden.
Een regelmatig vergeten probleem bij de veroudering van de ogen is de afgezwakte werking van dit spiertje. Als deze niet goed werkt, dan blijft de pupil na de ingreep deels bedekt met ooglid. Dit geeft een slaperige indruk. Dit is dus het gevolg van veroudering van het oogspiertje en dat heeft niet te maken met veroudering en slapper worden van de huid van het ooglid.
Het verstrakken van dat enkele cellaag-dunne-spiertje is een veel complexere ingreep. Maar het is essentieel om te verrichten om een frissere blik te krijgen. Sterker nog, als je het spiertje niet corrigeert, dan valt de ‘lome’ blik veel meer op nadat er een ooglidcorrectie is verricht!


Zoek de juiste specialist

Bij de veroudering kunnen allerlei verschillende structuren zijn betrokken en bij elk mens verloopt die veroudering weer op verschillende manieren.
Om te beoordelen welk verouderingsproces er precies plaatsvindt en welke anatomische structuren het betreft, is brede kennis, opleiding en oog voor detail nodig. Belangrijk is dat de arts die de ingreep gaat uitvoeren goed onderzoek doet en overzicht heeft over de verschillende oorzaken die ‘zware oogleden’ kunnen veroorzaken. Ieder mens is uniek en dit wisselt dus van persoon tot persoon.
Mocht u dus vragen hebben over dit thema meld u zich dan bij een plastisch chirurg, deze is de enige met de juiste opleiding hiervoor.

Alice Michels

Deze blog is eerder verschenen op de website van VieCuriMOOI.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.