Naar de navigatie Naar de inhoud

Een sterfgeval zonder begrafenis

Geplaatst op 23 juni 2015 door - 4648 keer bekeken

Foto Een sterfgeval zonder begrafenis

Met de diagnose van een chronische ziekte kreeg ik gratis een levenslang abonnement op een roestige achtbaan. Niet dodelijk, dat is een opluchting, maar what a ride.

Het is zeker spannend, maar ik ging niet vrijwillig in dat krakende wagentje zitten. En bij elke verandering in ziekte en in levensfase proef ik het: de zoute smaak van rouw. Als je kind, jijzelf of je partner ernstig ziek wordt, dan vult je leven zich met verdriet: dat gaat nooit meer weg. Een sterfgeval zonder begrafenis. Het allerergste gebeurt niet. Maar als ik opvallend positief over chronisch ziek zou zijn, doe ik mijn intelligentie geweld aan. Het is een strategie die niet werkt. Dat is niet negatief, maar realiteit.

Stabiel is winst

Goed nieuws vorige week. Na mijn uitval van MS vorig jaar ben ik niet overgegaan naar de volgende fase. Ik heb een stap achteruit gedaan, maar volgens mijn neuroloog heb ik een lager niveau dat stabiel is. Als hij het zegt, dan is het zo.

Voor mensen met minder kennis van MS: de relapsing remitting-fase van MS houdt in dat je uitvallen hebt die gevolgd worden door periodes van herstel. De uitval die ik vorig jaar had, is niet zo goed hersteld als de uitvallen die ik de 23 jaar daarvoor had. Eerst ging ik wel weer vooruit. Niet zo snel als voorheen, maar ik had vertrouwen dat ik nog zou verbeteren. In de herfst stokte het herstel. Opnieuw een ronde van ontkenning, boosheid, verdriet en acceptatie.

Ik loop minder zeker, en ver; nog maar een paar meter op hakken. Verdikkeme. Maar het gaat beter dan vlak na de uitval. Als ik te ver loop moet ik opletten want anders begeven mijn benen het en verlies ik mijn evenwicht. Zo is mijn actieradius beperkt. Mijn leven is letterlijk kleiner geworden. Maar de energie die ik had, heb ik terug en dat is grote winst. Zelfs meer dan ik voor de uitval had. Zolang ik maar op tijd ga zitten.

Op  tijd aandacht voor Somberman & Traan

Mijn MS is niet secundair progressief geworden. Want dan had ik na de uitval nog verder achteruitgegaan moeten zijn. Bij een volgende schub, hopelijk duurt het weer meer dan zeven jaar, zet ik misschien weer een stap achteruit. Maar voor nu is dit wat het is.

Ik leef met veel plezier, ziekte én Somberman & Traan. Als ze voor de deur staan, kijk ik ze aan en schenk ik ze toch maar thee. Want met te weinig aandacht zeuren die verdrietige mannetjes (kaal, gerimpeld, voorzichtig op een koekje kauwend, plukkend aan hun prothese) alleen maar langer om mijn tijd. Chronisch ziek betekent chronisch in rouw. Maar niet elke dag. 

Patiënten en zorgverleners hebben beter oog voor het periodiek terugkerende verdriet bij chronisch zieke mensen. Want Somberman & Traan staan fysieke verbetering en levensplezier in de weg. Verergeren wellicht zelfs fysieke problemen. Dat lijkt me onvoordelig voor de nationale gezondheidsportemonnee.

Anja Prakken  



Er zijn 4 reacties geplaatst

Jannie | 15 januari 2018

Opvallend positief zijn over je ziekte is niet nodig.
Opvallend positief zijn ONDANKS je ziekte dat is sterk!
Probeer eens een paar dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. (Geen ziekenhuis, geen kuur, geen valpartijen, een dak boven je hoofd, lekker zittende schoenen whatever, geen oorlog, lekker eten enz. enz.)
Je leven houdt niet op met deze ziekte. Je hebt MS maar je bent het niet. En als Somberman en traan aanbellen? Niet opendoen! Haal even n frisse neus ☺
Zomaar wat tips, geen kritiek. Heb er zelf ook al 11 jaar last van. Maar we geven het niet op!

Peet | 22 november 2015

Ik vind je blog heel grappig ondanks de kl... ziekte, leef met je mee. Ik heb
al 14 jaar de klachten van de m.s. met ups en downs. Ik wil zelf ook gaan bloggen maar vind t zo spannend, je schrijft super leuk. Kan een nachtje niet slapen, herkenbaar zo te lezen.
ga zo door.

Stichting Onzichtbaarziek.nl | 24 juni 2015

Onder de indruk van je blog.

Groetjes, Marnel

Max | 23 juni 2015

Hier zie ik toch iemand die net als mijn vrouw vecht. Top. Respect. En geef niet op. Mijn vrouw heeft SPMS en vecht ook elke dag opnieuw. Hoop dat jij nog lang zonder achteruitgang mag doorgaan.

Groetjes van iemand die meeleeft.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.