Naar de navigatie Naar de inhoud

Een videoconsult iets voor u?

Geplaatst op 24 november 2016 door - 4113 keer bekeken

Foto Een videoconsult iets voor u?

Videoconsults waarbij patiënt en dokter elkaar kunnen zien op het beeldscherm van hun pc, tablet of telefoon zijn niet nieuw. Maar van een echte doorbraak is nog geen sprake. Toch zijn heel wat voorbeelden te geven van situaties waarin een videoconsult veel tijd en moeite kan besparen.

Geen reistijd

Op de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie van het Radboudumc bijvoorbeeld. Daar wordt gebruik gemaakt van het in het Radboud ontwikkelde FaceTalk om een videoconsult met patiënten te hebben. De afdeling is gespecialiseerd in de behandeling van aangeboren gezichtsafwijkingen zoals schisis. Het gevolg is dat kinderen en hun ouders uit het hele land naar Nijmegen afreizen voor de operatie. Voorheen moesten zij in de weken na de operatie enkele malen terugkomen naar Nijmegen. Tegenwoordig gaan die gesprekken via een videoconsult. “Het scheelt veel tijd en reizen voor de patiëntjes en vooral hun ouders. En negen van de tien vragen kunnen we via een videoconsult prima beantwoorden. We horen eigenlijk alleen maar positieve geluiden van de ouders”, zegt afdelingshoofd professor Stef aan Bergé.

Ook huisartsen zien de voordelen van een videoconsult ten opzichte van een spreekkamer of telefonisch consult. Zo biedt een videoconsult tussen patiënt en arts uitkomst als er moet worden meegekeken naar bijvoorbeeld het toedienen van oogdruppels, het verwisselen van verband of voor de eerste keer bloedprikken.
“Eén van mijn patiënten komt zo nu en dan langs op de praktijk en tussendoor spreek ik haar via een videoconsult. Dat werkt voor ons allebei erg goed”, vertelt huisarts Bart Timmers. “Ik spreek op die manier ook met patiënten die in het buitenland zitten. Of heb samen met een patiënt en zijn of haar mantelzorger via een videoconsult overleg. Voor patiënten die niet per se onderzocht hoeven worden, maar wel slecht ter been zijn is een videoconsult ook een uitkomst.”

Er zijn dus zorgverleners die overtuigd zijn van het nut van deze vorm van communicatie. Ook bij sommige patiënten blijkt de behoefte hieraan te groeien. Zo vertelt Monique over haar man die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controle en dolgraag een videoconsult zou willen. “Het is een gesprek van tien minuten waarin hij een paar vragen beantwoordt, maar voor hem is het veel ingrijpender. Drie kwartier rijden, parkeerplek zoeken, terugrijden; het kost hem zoveel energie dat hij soms een week van de kaart is.”

Praktische bezwaren

Sommige huisartsen hebben bezwaren van technische aard. “De techniek werkt bij mij nog niet altijd even goed mee”, vertelt een huisarts met een praktijk in Vlissingen. “Ik probeer van alles uit, want ik zou deze optie graag bieden aan mijn patiënten. Maar ik vind het lastig voor patiënten dat ze een speciaal programma moeten downloaden of specifiek een tablet of smartphone nodig hebben.”

Een andere huisarts, Bart van Pinxteren, merkt op dat artsen, maar ook patiënten, bij een videoconsult vaak denken: lekker makkelijk en comfortabel in mijn eigen omgeving. “Maar ik moet er evengoed netjes bij zitten: een gestreken overhemd, niet onderuit gezakt of met mijn voeten op tafel. Dat geldt ook voor de patiënt.” Dat maakt het videoconsult voor mij minder ontspannen, maar voor de patiënt mogelijk ook. Bij een telefonisch consult bijvoorbeeld kan ik er wel gemakkelijk bij gaan zitten met een kop koffie erbij.”

Volgens dermatoloog Milan Tjioe zijn de voordelen voor de zorgverlener inderdaad niet altijd duidelijk. “Ik moet toch alles noteren en het dossier invullen, of de patiënt nu digitaal voor m’n neus zit of fysiek. Dat kost me net zoveel tijd.”

Uit gesprekken met patiënten komt ook naar voren dat zij soms juist behoefte hebben aan die wandeling naar de huisartsenpraktijk, de aanspraak in de wachtkamer en het fysieke contact met de arts.

Meer lezen?

Technische bezwaren als het niet meewerken van hardware of het downloaden van speciale programma’s zullen door de jaren heen verdwijnen. De technologie wordt nu eenmaal steeds beter, slimmer en sneller. Persoonlijke bezwaren, bijvoorbeeld de behoefte om de arts in levenden lijve te blijven zien of de wandeling naar de praktijk niet te willen missen, zullen voor sommige mensen echter nooit veranderen.

Wilt u meer weten over een videoconsult of andere digitale diensten in de zorg? Kijk dan op DigitaleZorgGids.nl.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.