Naar de navigatie Naar de inhoud

Een wereld eigen maken die je niet kent

Geplaatst op 24 juli 2018 door - 1368 keer bekeken

Foto Een wereld eigen maken die je niet kent

Ik voel mijn ademhaling versnellen en mijn hart bonkt luid in mijn borstkas als ik op mijn mobiel kijk. Een gemiste oproep. Het lijkt op het nummer van de makelaar. Zal het eindelijk…? Een beetje verdwaasd onderbreek ik mijn collega midden in haar zin: ‘Ik heb een gemiste oproep en moet even terugbellen.’

We lopen in hartje Amsterdam, overal lawaai en gebonk van werkzaamheden om ons heen. Niet echt een ideale plek om zo’n belangrijk telefoontje te plegen. Maar stel dat hij op ons bod in wil gaan…

Ons eerste koophuis!

Het is in deze periode niet makkelijk om een huis te kopen. Er komen weinig woningen in de verkoop, de huizenprijzen stijgen alleen maar en elk huis wat te koop komt wordt besprongen door kopers als een stel hongerige wolven. Elf huizen hebben mijn vriend en ik bezichtigd en op drie huizen hebben we een bod gedaan. Driemaal is scheepsrecht, dat blijkt nu maar weer. Na een korte onderhandeling zijn we eruit: ons eerste koophuis! Nog onwetend waar we ons nu ingestort hebben.

Een nieuwe wereld

Was het vinden van een huis al lastig, berg je dan maar voor wat daarna komt. Een voorlopig koopcontract snappen (die juridische taal is echt een hele kluif!), een bouwtechnische keuring laten uitvoeren, een hypotheek afsluiten, een notaris zoeken, en mogelijk nog veel meer waar ik nog steeds onwetend over ben. En dat allemaal in een zeer kort tijdsbestek. Ik moet een wereld eigen gaan maken waar ik nog niet in thuis ben. Er komt van alles op me af en ik moet rennen om alles bij te houden. Is dat ook hoe je je voelt wanneer je een diagnose hebt gekregen en niet thuis bent in de medische wereld?

Hulp

Wanneer je net een diagnose hebt, wordt je immers ook in het diepe gegooid. Je kent de aandoening niet en als het een zeldzame aandoening is, is het nog maar de vraag wat je specialist erover weet. Terwijl je nog in het proces van besef en acceptatie zit, moet je ondertussen starten met een behandeling en mogelijk van alles gaan regelen om de juiste zorg te krijgen. Daarbij is het fijn als er iemand is die je hierbij kan helpen, het liefst ook iemand die hier al ervaring mee heeft. ‘Expertise in kaart’ geeft een overzicht van de organisatie van de zorg voor zeldzame ziekten, gebaseerd op de ervaringen van andere patiënten.

‘Ons’ huis

Gelukkig hebben wij ook een hoop mensen die ons helpen bij alle stappen die we moeten nemen bij het kopen van ons huis. Ja, ja ‘ons’ huis, hoe vaker ik het zeg, hoe meer ik het begin te geloven. Wat zou het lekker zijn om een plekje te hebben die we helemaal eigen kunnen maken. Het besef dat we écht een huis hebben gekocht, komt vast nog wel!
 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.