Eigenwijs

Geplaatst op 21 september 2016 door - 4252 keer bekeken

Foto Eigenwijs

“Maakt u zich om mij maar niet zo druk, meneer de Bemoeizorger. Ik weet heel precies hoe het allemaal werkt. U hoeft mij niets te vertellen. Ik ben vaatchirurg”, zei de man op leeftijd. Met een sigaret in zijn hand.

Onafgebroken roken en drinken

Ik begon net warm te lopen om mijn nieuwe cliënt te vertellen hoe slecht het drinken en roken wel niet is. En de gevolgen: niet te overzien. Mijn mond werd gesnoerd. Vaatchirurg, zei ik in mezelf. Deze man weet alles van dichtgeslibde aderen. Ik liep in gedachten de melding door die ik, via zijn huisarts, namens zijn vrouw had gekregen.

Een man die zijn dag vanaf vier uur `s middags vulde met onafgebroken roken en drinken. Daar was gelijk ook alles mee gezegd. De partner had bedacht dat dit toch niet goed kon gaan. Zelf was ze actief in de tennissport en reed ze rond met vriendinnen in een kanariegele cabrio. Zij was ook aanwezig bij dit eerste bezoek van mij. Ze zat zwijgzaam op een stoel in de grote zithoek in een gedateerde woning. De laatste vijfendertig jaar was er niets meer aan veranderd. Ook de tuin, waar je vanaf de zithoek door de grote ramen in keek, was aan een snoeibeurt toe. De man was ook aan een opknapbeurt toe, want zo helder keek hij de wereld niet meer in.

Geen hulp nodig

Ondanks dat ik alle technieken van de motiverende gespreksvoering gebruikte, gaf deze man geen krimp. Hij had geen hulp nodig. Zijn vrouw zuchtte; een zucht waarmee ze aangaf dat haar man eigenwijs in het kwadraat is. Haar laatste strohalm voor verandering moest ze loslaten. Haar man accepteerde geen bemoeienis.

Ik probeer na een eerste bezoek altijd een afspraak te maken voor een vervolgbezoek. Dit sloeg de man radicaal af. Mijn tweede troef is het achterlaten van het visitekaartje. Hij kan zich immers bedenken. ”Tactus”, las de man hardop met de klemtoon op de eerste lettergreep. “Tactus”, nu met nog meer stemverheffing, “dat ken ik, maar dat heb ik écht niet nodig. Ik weet het zelf wel.” Ik liet de man met het kaartje in beide handen achter in de jaren zeventig woonkamer.

In de tuin praatte ik nog even met zijn vrouw. Ze moest stoom afblazen. “Een huwelijk van meer dan vijfendertig jaar met een man die zo eigenwijs is als dikke stront.” Dat klonk bekakt uit haar mond. “Hij zegt dat hij alles zelf kan. Kijk de tuin. Twintig jaar geleden zei hij dat hij ging snoeien”, zei de vrouw gelaten. Ze pakte een tennisracket en stapte in haar auto. Ik liep het tuinpad af. Als RTL met een nieuw programma komt - Help, Mijn man is Eigenwijs - meld ik deze vaatchirurg aan.

Dit blog is eerder verschenen op Tactus.nl.

Martin Hartog is bemoeizorger bij Tactus
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland