Naar de navigatie Naar de inhoud

Er tussenuit glippen

Geplaatst op 3 mei 2016 door - 7245 keer bekeken

Foto Er tussenuit glippen

Voor zorgverleners is het vast herkenbaar dat je met de ene cliënt een betere band hebt dan met de ander. Soms kan dat zijn omdat die cliënt ontzettend mooie verhalen vertelt, je de humor van de cliënt erg kunt waarderen of simpelweg omdat je de cliënt al jaren kent.

Heel onverwachts

Tijdens een stage in het verpleeghuis kwam ik ook zo’n cliënt tegen. Een oudere dame, die een CVA (beroerte) had doorgemaakt en daar een halfzijdige verlamming aan had overgehouden. Haar spraakvermogen was bespaard gebleven en op de een of andere manier kon er altijd wel een grapje vanaf als ik deze mevrouw hielp.

Gedurende mijn stage ging de gezondheid van deze dame langzaam achteruit. Nadat ik een weekje vakantie achter de rug had gehad, kwam ik weer terug op de afdeling. Voor mij totaal onverwachts bleek mijn favoriete cliënt in de week van mijn afwezigheid te zijn overleden. Meestal zie je dat soort dingen wel aankomen, maar dit kwam toch wel heel onverwachts. Potverdorie, hoe had ze dit zomaar kunnen doen zonder dag te zeggen?

Mooi afscheid

Onlangs, inmiddels ben ik 3 jaar afgestudeerd verpleegkundige, had ik weer zo’n cliënt met wie ik een bijzondere band heb opgebouwd. Voordat mijn kerstvakantie aanbrak, was al bekend dat het einde naderde. Met de cliënt had ik afgesproken wekelijks langs te komen om te kijken hoe het ging. In het nieuwe jaar zouden we de draad weer oppakken. Tot overmaat van ramp werd ik aan het einde van mijn vakantie ziek en bivakkeerde ik de daaropvolgende werkweek vooral in bed of op de bank onder een dekentje. Zo af en toe volgde ik het mailverkeer van mijn werk en las ik dat de gezondheid van de cliënt nu toch wel hard achteruit ging. Toen ik dat las, baalde ik ontzettend. Ik had beloofd iedere week langs te komen... En nu? Nu glipt ze er misschien wel tussenuit en kan ik er weer niet bij zijn.

Gelukkig was ik deze keer net op tijd en waren zowel ik als de cliënt erg blij elkaar nog even gezien te hebben. Het was een mooi afscheid en na een flinke knuffel met een paar mooie woorden over en weer, heb ik tevreden de deur achter mij kunnen sluiten.

Dieuwertje Fabries



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.