Feit of fabel: van minder eten val je af

Geplaatst op 18 september 2018 door - 1167 keer bekeken

Foto Feit of fabel: van minder eten val je af

We zien het vaak voorbij komen, mensen met een te hoog gewicht die erg weinig blijken te eten. Vaak zeggen ze: “ik weet niet wat ik nog kan doen, ik eet al zo weinig!”. En daar hebben ze ook een groot punt, maar afvallen is een ingewikkeld verhaal. En helaas werkt het afvallen niet voor iedereen hetzelfde. Er is een stelling: van minder eten val je af. Hoe zit dit?

Energieverbruik en inname

Hoe werkt dat nou, dat afvallen? Eigenlijk begint het met een soort rekensommetje. Je kijkt naar je energieverbruik en je energie-inname. Als dit gelijk aan elkaar staat, zul je stabiel zijn in gewicht. Krijg je meer energie binnen dan dat je verbruikt, zul je in gewicht toenemen en als je minder energie binnen krijgt dan dat je verbruikt, zul je in gewicht afnemen. Energieverbruik is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met de lengte, gewicht en nog een aantal factoren. Energieverbruik is niet alleen de bewegingen die je maakt, maar ook je lichaam in leven houden kost enorm veel energie. Dus het fabeltje dat je na 20.00 uur niets meer verbruikt klopt dus niet. Je lichaam is constant bezig!

Spaarstand

Hoe kan het dan toch dat wanneer je al een lange tijd minder eet, je verbranding doorgaat maar je niet afvalt? Het kan zijn, vooral bij mensen die bekend zijn met het ‘jojo-effect’, dat je lichaam in een spaarstand is geraakt. Doordat je periodes lang (te) weinig hebt gegeten en vervolgens weer meer bent gaan eten. Je lichaam weet niet goed wat het kan verwachten. Ook kan het zijn dat je voeding al een tijdje onvolwaardig is geweest en je dus een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Je lichaam kan hierdoor in een spaarstand gaan, omdat het simpelweg niet weet of er nog meer ‘barre tijden’ gaan komen in de toekomst. Het houdt dus vet vast, voor de tijden dat je wellicht nog minder zou gaan eten. Vroeger kwamen barre tijden vaker voor. Deze reactie van ons lichaam is dus evolutionair ingebouwd.

Het komt wel weer

Vaak zien we bij deze groep mensen dat juist wanneer ze weer volwaardiger, en dus vaker iets meer gaan eten, ze na een tijdje juist gaan afvallen. Je geeft het lichaam even de tijd om aan het nieuwe ritme te wennen en het weer weet wat het kan verwachten. Zo ontstaat er weer ruimte om vet te verbranden.

Conclusie: van minder eten val je af?

Dat je van minder eten dus altijd afvalt is een fabel! Volwaardig, gezond en gebalanceerd eten is vaak de oplossing. Uiteindelijk val je wel af!

 
Er is 1 reactie geplaatst


  • Johnny | 3 februari 2019

    Afvallen. De een eet een beetje en komt bij. De ander eet 5a7 keer zoveel en deze persoon verliest gewicht. Hoe, hoe actief ben en natuurlijk de flora.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland