Naar de navigatie Naar de inhoud

Feit of fabel: zijn lightproducten gezonder?

Geplaatst op 10 januari 2020 door - 2895 keer bekeken

Foto Feit of fabel: zijn lightproducten gezonder?

Wanneer je door de supermarkt loopt zie je het tegenwoordig bijna in ieder schap: lightproducten. Lightfrisdrank, lightjam, lightchips, snoepjes, pindakaas, en ga zo maar door. Waarom zijn lightproducten zo populair? En zijn ze echt gezonder? Hier lees je er alles over.

Vaak kiezen mensen die op hun voeding willen letten of willen afvallen voor lightproducten. Een logische gedachte, want lightproducten bevatten minder vet of suiker dan het originele product en leveren je daarom, als het goed is, minder calorieën. Als het goed is.

Vervangen door koolhydraten en eiwitten

Als er ‘light’ op een product staat dan bevat het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder vet of suikers. Wanneer er minder vet in en product zit is dit vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook gewoon calorieën bevatten. Dus waar er iets uit gehaald wordt, wordt er ook weer iets ingestopt. Hierdoor bevat het product misschien meer calorieën dan je zou verwachten.

Pindakaas

Laten we pindakaas eens als een instinker-voorbeeld nemen. Pindakaas is op zich een erg gezond product. Het bevat wel veel vet, maar dit zijn gezonde vetten. Deze komen namelijk van nature uit de pinda’s en noten. Vetten leveren je wel veel calorieën. Wil je daar een lightproduct van maken, dan word dus een deel van het vet er uit gehaald. Zonde van de vetten ten eerste, en ten tweede smaakt de pindakaas dan niet meer. Daarom voegen fabrikanten er weer suikers/koolhydraten aan toe, en tikken de calorieën weer aan. Maar doordat ze 30% vet er uit hebben gehaald ten opzichte van het origineel, mogen ze het wel een lightproduct noemen! Lees dus altijd goed de etiketten.

Nog een voorbeeld: Lays paprika chips.

Tabel voedingswaarden Lays
Hierboven zie je een vergelijking van Lays paprikachips met de lightvariant. Qua calorieën zie je dat dit per 100 gram maar 51 calorieën scheelt! Niet wat je zou verwachten toch? Dit komt omdat er in plaats van vet meer suikers (koolhydraten) aan toe zijn gevoegd.

Niet altijd instinkers

Zijn lightproducten dan altijd instinkers? Nee, zeker niet. Frisdranken bijvoorbeeld zijn goede voorbeelden van lightproducten. Cola bijvoorbeeld bevat 42 kcal per 100 ml, Cola light daarentegen 0 kcal. Hierin is al het suiker weggelaten, en gezoet met de zoetstof aspartaam. Deze vergelijking geldt voor eigenlijk alle frisdranken met prik. Let wel op: lightfrisdranken uit een pak zoals Dubbel Fris bevatten nog steeds calorieën, maar minder dan de gewone versie. Nog steeds goed opletten dus.

Die zoetstoffen die worden gebruikt in plaats van suiker om lightproducten te zoeten, hebben vaak een slechte naam. Denk bijvoorbeeld aan aspartaam. Aspartaam is een e-nummer. Dit betekent dat het een hulpstof is die goedgekeurd is door het RIVM. Dus ook wanneer je er een hele hoop van binnen krijgt is het niet schadelijk. Wel blijft het wel zo dat lightproducten wel erg bewerkte producten zijn.

Conclusie: zijn lightproducten gezonder?

Het klopt dus vaak dat lightproducten minder calorieën bevatten dan het origineel, maar wees altijd alert en kijk zelf op de etiketten. Doordat de lightproducten minder calorieën bevatten kan het handig zijn om over te stappen op lightproducten wanneer je wilt afvallen. Maar wees je er wel bewust van dat het vaak óf nog steeds een hoop calorieën bevat, óf een erg bewerkt product is, én je nog steeds de vraag van je lijf naar zoete smaken in stand houdt.

Maak je keuzes bewust. Een zuivelproduct met minder vet is een gezonde keuze, maar een zak lightchips blijft een zak chips.

Lees meer over overgewicht en hoe u dat kunt aanpakken >

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er is 1 reactie geplaatst

Tineke | 23 januari 2020

Is het hier bekend hoe verwoestend aspartaam is?


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.