Naar de navigatie Naar de inhoud

Fouten en missers

Geplaatst op 28 juni 2016 door - 7679 keer bekeken

Foto Fouten en missers

In elk beroep worden fouten gemaakt. De mate waarin die fouten anderen raken verschilt echter nogal. Een vrachtwagenchauffeur die een fietser aanrijdt, een piloot die een te harde landing maakt, een arts die een onjuiste diagnose stelt. Allemaal fouten met verstrekkende gevolgen. Allemaal haalden ze de pers. Alleen bij de arts werd ‘fout’ vervangen door ‘medische misser’.

Schandpaal

We willen graag dat fouten worden erkend, excuses worden aangeboden en herstelmogelijkheden in alle openheid worden besproken. Dan helpt het niet om artsen in chocoladeletters van ‘missers’ te beschuldigen. De schandpaal is geen effectieve manier om iemand tot openheid aan te zetten.

Het is opvallend dat artsen zo fel worden aangevallen op hun fouten. Daar zijn veel mogelijke oorzaken voor. Eén ervan heeft te maken met verwachtingen.
Patiënten vinden uiteraard dat artsen geen fouten zouden moeten maken. Zij worden in deze verwachting ondersteund door artsen zelf, die met hun onderlinge cultuur van ‘goed je best doen, dan maak je geen fouten’ de bespreekbaarheid van hun fouten maar langzaam verbeteren.

Mensen maken altijd fouten

Het kan niet genoeg benadrukt worden: artsen zijn mensen. Mensen maken fouten. Altijd. Overal. Welk vak u als lezer ook uitoefent: u maakt ook fouten. Mogelijk zijn de consequenties van die fouten minder groot, maar bent u altijd even open en eerlijk na afloop? Hopelijk wel. En hopelijk wordt uw eerlijkheid beantwoord met begrip en samenwerking.

Blijf zelf nadenken als patiënt en benader uw arts als mens.
Artsen, geef collega’s die fouten hebben gemaakt vriendelijke, structurele steun. Bespreek de fouten die u zelf ooit maakte met hen en verander zo de cultuur van onaantastbaarheid van binnenuit. En bespreek bovenal de gemaakte of vermoede fouten met uw patiënten.

Gemiste kans

Het verkeerde medicijn, de gemiste diagnose of een veroorzaakte sepsis: het zijn fouten.
Laten we ophouden met het gebruik van de term ‘medische misser’ als er een fout is gemaakt.

Er is alleen sprake van een misser in geval van ontkenning, zwijgen en schaamte achteraf. Dat is de gemiste kans op menselijke communicatie.

Ciska RippenEr zijn 2 reacties geplaatst

wjansen | 14 juli 2020

Ben in nov 2019 geopereerd aan slagader.Nieman heeft ooit naar huis gebeld.Condoomcather was geen slang verbonden,waardoor bed snachts nat was.Verpleester was niet vriendelijk.Andere dag wist niemand een ontslagbewiijs te vinden.moest een dag langer blijven.Kreeg pillen lijst van andere patient,Kreeg toen verkeerde pillen mee.Nooit meer een arts gezien.Operatie geslaagt,afwerking zeer amaturistisch..Verzorging verder prima.

Lumi Mociran | 11 juli 2020

Geachte,

Ik wil graag over mijn mediche missers ergens melden.
Is er iemand geïnteresseerd?
Waar kan ik mijn pijnlijke ervaring vertellen?

Hoogachtend
Lumi Mociran


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.