Naar de navigatie Naar de inhoud

Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

Geplaatst op 7 juni 2016 door - 5970 keer bekeken

Foto Ga op onderzoek uit in je eigen wijk

Onlangs keek ik op een zondagavond het programma Nieuwsuur. Dit keer was een van de onderwerpen ‘Wijkverpleegkundigen helpen steeds vaker met huishoudelijke taken’. De situatie zoals in het programma werd geschetst, is herkenbaar.

Minder huishoudelijke hulp

Laatst sprak ik een oudere die vertelde dat haar huishoudelijke hulp was verminderd tot 1,5 uur per week. Deze oudere is alleenstaand, heeft een slechte mobiliteit en is incontinent. Als ik kijk naar mijn eigen huishoudelijke taken thuis, zoals de was draaien, het toilet schoonmaken, afwassen en stofzuigen, dan red ik dat niet met 1,5 uur in de week. De huishoudelijke hulp van de betreffende oudere redt dat ook niet. Nu wordt er wel steeds geroepen dat het sociale netwerk deze ouderen moet helpen, maar wat nou als jouw sociale netwerk er niet is of beperkt is? Je kunt wellicht de buurvrouw of -man wel kennen, maar wie zegt dat je meteen kunt verwachten dat hij of zij wel even je ramen lapt?

Ook ik betrap mezelf erop dat ik soms wel iets opruim bij een oudere thuis. Dit omdat je de oudere niet in de troep wilt achterlaten. Maar wat als deze oudere nog niet zo opvalt, altijd voor zichzelf heeft kunnen zorgen, nog niet in beeld is bij professionals en familie niet om de hoek woont? Wie helpt er dan een handje?

Ken je buren

Eerder deed ik al eens een oproep om onze opa’s en oma’s eens wat vaker te bezoeken. Nu wil ik jullie ook eens vragen om stil te staan bij je buurt. Ken jij je buren bijvoorbeeld? Hoe goed is jouw sociale netwerk in de wijk?

In de buurt waar ik ben opgegroeid, kende ik de hele straat en ging men alleen via de achterdeur bij elkaar naar binnen. Momenteel woon ik in een appartementencomplex en schat ik dat mijn buren ongeveer van mijn leeftijd zijn, maar echt kennen doe ik ze niet. Net zoals alle andere ‘buren’ van het appartementencomplex.

Hoog tijd dus om eens op onderzoek uit te gaan. Want een keer een boodschap meenemen voor de buurvrouw of -man als je zelf toch al van plan was om naar de supermarkt te gaan, vind ik geen probleem. Ik zie tijdens mijn werk in de wijk hoe dankbaar deze hulpbehoevende mensen zijn met dit kleine beetje hulp.

Dieuwertje Fabries



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.