Naar de navigatie Naar de inhoud

Genomineerden ZorgkaartNederland Patiëntvriendelijkheidsprijzen 2016 bekend

Geplaatst op 1 november 2016 door - 22103 keer bekeken

Foto Genomineerden ZorgkaartNederland Patiëntvriendelijkheidsprijzen 2016 bekend

Vijf ziekenhuizen zijn genomineerd voor de titel ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’ en vijf klinieken voor de titel ‘Meest Patiëntvriendelijke Kliniek’. Op dinsdag 13 december aanstaande wordt bekendgemaakt wie de opvolgers zijn van het Deventer Ziekenhuis en de Sint Maartenskliniek, de winnaars van vorig jaar.

Naast de categorie ziekenhuizen en klinieken maken we ook dit jaar het ‘Meest cliëntvriendelijke verpleeg-/verzorgingshuis’ bekend en de ‘Meest Patiëntvriendelijke Zorgverlener’ (individuen). Bekijk hieronder per categorie alle genomineerden (in alfabetische volgorde). De genomineerde zorgverleners maken we op vrijdag 18 november bekend.

De vijf genomineerde ziekenhuizen zijn:

 1. Deventer Ziekenhuis (Deventer)
 2. Gelre Ziekenhuis (Zutphen)
 3. Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam)
 4. Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem)
 5. Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk)


De vijf genomineerde klinieken zijn:

 1. Gynaecologisch Centrum Dermout en Albicher (Alkmaar)
 2. Urologenkliniek (Vleuten)
 3. Visus Oogkliniek (Rotterdam)
 4. Vrouwenkliniek Zuidoost (Amsterdam)
 5. Zipper Clinics Enschede (Enschede)


De zes genomineerde verpleeg-/verzorgingshuizen zijn:

 1. Frankelandgroep (Schiedam) *
 2. Schutse Zorg Tholen (Sint-Anneland)
 3. Stichting WarmThuis (Oterleek)
 4. Woonzorg Flevoland (Lelystad)
 5. WVO Zorg (Vlissingen)
 6. Zorgspectrum Het Zand (Zwolle)

* Frankelandgroep is later toegevoegd als genomineerde, omdat begin november bleek dat dit verpleeghuis alsnog voldoet aan de basisvoorwaarden om kans te maken op de prijs. 


Totstandkoming nominaties

Om de patiëntvriendelijkheid van ziekenhuizen, klinieken, verpleeg-/verzorgingshuizen en zorgverleners te beoordelen, zijn de waarderingen op ZorgkaartNederland gebruikt. Met de waarderingen meten we verschillende onderdelen van patiëntvriendelijkheid, zoals de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie. 

Alle ziekenhuizen in Nederland met meer dan 100 waarderingen, gemeten vanaf 15 oktober 2015, deden mee aan de verkiezing van ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’. Hierbij tellen ook de waarderingen per specialist mee. Op basis hiervan is een top vijf met genomineerden samengesteld. Als een zorginstelling meerdere locaties heeft, dan worden al deze waarderingen bij elkaar opgeteld. De bovenstaande genomineerden hebben dus met de gehele organisatie een plek veroverd in de lijst met kanshebbers voor de prijs.

Voor klinieken en verpleeg-/verzorgingshuizen gelden iets andere criteria, namelijk een minimum van 30 waarderingen gemeten vanaf 15 oktober 2015. Voor verpleeg-/verzorgingshuizen die ook thuiszorg aanbieden, zijn de waarderingen van de thuiszorg niet meegenomen in de berekening. Het aantal waarderingen voor de zorgverlener is minimaal 9 vanaf 15 oktober 2015.

Deze eerste uitslag is vastgesteld in samenwerking met marktonderzoeksbureau SAMR.

Vervolgstap in de beoordeling van de winnaars

Dit jaar is er nog een extra stap in de beoordeling van de winnaars. De genomineerden dienen de komende weken te werken aan een dossier waarin zij verantwoorden waarom zij het meest patiëntvriendelijk zijn. In het dossier geven de genomineerden antwoord op een aantal vragen. Bijvoorbeeld over hoe zij de ervaringen van patiënten op ZorgkaartNederland inzetten om de kwaliteit te verbeteren, hoe zij dit proces borgen en hoe zij draagvlak creëren om medewerkers waarderingen te laten verzamelen. Deze dossiers worden beoordeeld door een vakjury o.l.v. Dianda Veldman (directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland).


Leden van de vakjury:

 • Jos Dekker (voorzitter Dwarslaesievereniging)
 • Tineke Markus (voorzitter Crohn en Colitis vereniging / CCUVN)
 • Josine Bensing (hoogleraar Gezondheidspsychologie)
 • Anja Prakken (chronisch patiënt en blogger ZorgkaartNederland)
 • Sybren Kalkman (mantelzorger en blogger ZorgkaartNederland)


Voor de categorie zorgverleners kiezen we voor een andere wijze om de winnaar te bepalen. Omdat zij niet direct invloed uitoefenen op het beleid van de zorginstellingen, bepaalt de patiënt wie de meest patiëntvriendelijke zorgverlener is. Zij hoeven geen dossier aan te leveren, maar van hen maken we portretjes in de vorm van een filmpje. Hierbij laten we een patiënt aan het woord die vertelt wat zijn of haar ervaring is met de desbetreffende zorgverlener. Deze filmpjes worden vervolgens verspreid via social media, zodat het publiek bepaalt wie de titel ‘Meest Patiëntvriendelijke Zorgverlener’ van Nederland krijgt. Naast social media zullen we ook ons Zorgpanel met ruim 22.000 leden laten stemmen.

Prijsuitreiking Patiëntvriendelijkheidsprijzen

Wegens het 5-jarig jubileum van de prijsuitreiking, organiseren we dit jaar een ZorgkaartNederland Gala waar we de publieksprijzen uitreiken. Het ZorgkaartNederland Gala is op dinsdagavond 13 december en vindt plaats in Central Studios in Utrecht. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland, is de dagvoorzitter die avond. Naast de bekendmaking van de winnaars is er een inspirerend programma met o.a. spreker Jaap Bressers en een optreden van violiste en spreker Kim Spierenburg.

Meer informatie over het gala en de prijsuitreiking vindt u op zorgkaartnederland.nl/prijs.

Nieuwe waarderingen tellen mee voor volgend jaar

Nog geen waardering geplaatst over uw ziekenhuis, kliniek, verpleeg-/verzorgingshuis of zorgverlener? Voor dit jaar zijn de stemmen geteld, maar als u nu een waardering plaatst op ZorgkaartNederland, dan telt deze mee voor de verkiezing van volgend jaar. Plaats daarom nu uw waardering en wie weet is uw ziekenhuis of specialist volgend jaar wel het meest patiëntvriendelijk! En natuurlijk kunt u waarderingen blijven plaatsten om andere mensen te helpen bij het vinden en kiezen van een zorgverlener. Samen de zorg beter maken, dat is waar we het voor doen!Er zijn 8 reacties geplaatst

C.J. | 9 december 2016

Op 22 nov.jl. door kaakchirurg Dr. Mooren in SKB ziekenhuis Wintw. aller vriendelijkst en vlot geholpen. Alle zorg eromheen, geweldige service.

Ellen | 30 november 2016

Ik stem op Erik Machiels, uitstekende fysiotherapeut in Eindhoven, altijd belangstellend en kundig therapeut.

Redactie ZorgkaartNederland | 24 november 2016

Beste Piet,
Op de pagina https://www.zorgkaartnederland.nl/content/patientvriendelijkheidsprijs vindt u linkjes naar onze Facebook- en YouTubepagina. Daar kunt u uw stem uitbrengen.

Piet | 23 november 2016

Ik zoek Jur Vellema bij de categorie "Meest Patiëntvriendelijke Zorgverlener’ (individuen). maar kan hem niet vinden op de website... Ik wil graag op hem stemmen. Graag een reactie

Jl | 21 november 2016

Erik Machiels Fysiotherapeut.
Heel goed niet gehaast. Luistert heel goed.
Je bent een mens, geen nr.

Anneke | 2 november 2016

Wij vinden het Ikazia ziekenhuis een heel goed ziekenhuis, waar je als mens behandeld wordt. Waar je ook komt, ze zijn altijd lief, aardig en behulpzaam.

J.A. | 2 november 2016

Ik denk dat een individuele patient geen duidelijk oordeel kan geven over de kwaliteit van ziekenhuizen. Zelf ben ik onder behandeling als lopend patient van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Ik ben zeer tevreden over zowel de behandelende artsen als de organisatie.

Woonzorg Flevoland | 2 november 2016

Woonzorg Flevoland is vereerd met de nominatie voor de titel Meest Cliëntvriendelijke verpleeg-/verzorgingshuis 2016. We zijn heel trots op onze medewerkers die dagelijks met hart en ziel hun werk uitvoeren. Deze nominatie is vooral voor hen!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.