Naar de navigatie Naar de inhoud

Geweld in de zorg

Geplaatst op 20 januari 2017 door - 3742 keer bekeken

Foto Geweld in de zorg

Er moet mij iets van het hart.2017 wordt ongetwijfeld een jaar vol nieuwe kansen, en wensen. Maar toch denk ik nog steeds terug aan het nieuws van het geweld tegen hulpverleners tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Ik schrok er heel erg van. Misschien raakt het mij nog meer omdat mijn eigen echtgenoot hulpverlener is. Hij heeft ook regelmatig te maken met geweld. Hij heeft ook gewerkt met de feestdagen. Hij had hier bij kunnen zijn. Ongelooflijk dat mensen dit doen, geweld gebruiken tegen hulpverleners die wellicht ook liever oudjaar hadden willen vieren, met bubbels en oliebollen. Die met gevaar voor eigen leven de straat op gaan. In mijn ogen doet de regering, dit kabinet, er niets aan en dat frustreert mij.

Spugen en dreigen

Dat brengt mij ook tot het volgende: als doktersassistente krijg ik ook regelmatig te maken met ‘geweld’. Ik zet dit express tussen aanhalingstekens omdat het gelukkig niet zo extreem is, maar regelmatig hebben we  agressieve patiënten aan de telefoon of balie. Bijvoorbeeld uit frustratie spugen naar de assistente, of dingen gooien. Schelden of dreigen door de telefoon of aan de balie.

Discussie

Dit zijn zo maar wat voorbeelden, er zijn er nog meer.  Natuurlijk, een verhaal heeft twee kanten. Maar dit zijn voorbeelden waarbij de assistente toch echt probeerde te communiceren met de patiënt. In mijn ogen is die ‘agressie’ richting de assistente in zulke gevallen onterecht. Er zijn ook veel ontevreden patiënten, boos omdat ze niet gelijk terecht kunnen, en dan begint het gesprek al gelijk verkeerd. Toegegeven, soms kan ik ook wat snibben. Zeker als ik snel achter elkaar een paar telefoontjes heb gehad waar ik het gevoel krijgt het nooit goed te doen, waarin ik steeds het gevoel hebt in discussie te moeten gaan.  Ik wil niet klagen, zeker niet. Daarvoor vind ik mijn werk veel te leuk, maar laten we dit jaar nu eens beginnen met wat aardiger voor elkaar te zijn. Elkaar een beetje te respecteren ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Spreek mij er ook gerust op aan, als ik in uw ogen niet vriendelijk ben. Samen moeten we het met elkaar doen, dan bereiken we ook veel meer.

Waardering en respect

Weet dat ik als doktersassistente echt mijn best probeer te doen u te begrijpen. Maar ik heb ook te maken hebben met werkafspraken. Soms kunnen wij als praktijk niet voldoen aan uw wensen om bijvoorbeeld alleen maar door uw eigen huisarts gezien te worden.  Ik hoop dat 2017 een jaar wordt met meer verdraagzaamheid. Er is al genoeg ellende in de wereld. Er zijn zat landen waar de zorg lang niet zo goed is als hier, dus als we met zijn allen iets minder mopperen, klagen en wat meer waardering en respect hebben voor elkaar moet het lukken!

Een gezond en vooral liefdevol en respectvol 2017!

Heidi Splint



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.