Naar de navigatie Naar de inhoud

Gezondheid

Geplaatst op 9 augustus 2017 door - 2292 keer bekeken

Foto Gezondheid

Hoe definieer je gezondheid? De World Health Organisation definieert gezondheid als: "Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken." Het verhaal van een nierpatiënt.

Toen ik op mijn 12e een nieuwe nier kreeg, was ik overdonderd van de hoeveelheid energie en tijd die ik te besteden had! Maar hoe ouder ik werd, hoe ingewikkelder het leek te zijn. Na een tweede niertransplantatie op 24-jarige leeftijd, ging ik hoge eisen stellen aan mezelf. Ik dacht: als je gezond bent, dan heb je dus genoeg energie om:
- te studeren
- huishouden te doen
- vrijwilligerswerk of een bijbaantje te nemen
- tijd voor sociale contacten vrij te maken
- hobby’s te hebben voor ontspanning
Dit was dus mijn poging om gezondheid te definiëren. Ik heb het op een gegeven moment een beetje losgelaten, want het voelde te veel aan als 'moeten'. Uiteindelijk moet je vooral ook van je gezondheid kunnen genieten!

Niet alleen zorgverlener

De filosoof Seneca stelde:
‘Wanneer men wil genezen, is men reeds half gezond’

Vanuit patiëntperspectief zijn deze woorden toch moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. In de wereld van de patiënt zie je niet alleen jezelf en je gezondheid in relatie tot je zorgverlener. Je krijgt ook te maken met andere patiënten; in de zorginstelling waar je bent opgenomen voor behandeling, in de wachtkamer, in de media. En je kunt je ogen niet altijd sluiten voor wat je daar ziet. Het kan een enorme invloed hebben op je leven.

Isoleercel

Zo vertelde Bram Berkvens in het programma 'de Wandeling' dat hij veel emotie ervoer bij het zien van het leed van zijn medepatiënten in de GGZ-instelling (-en) waar hij tijdelijk verbleef voor behandeling van psychotische episodes. Het meemaken dat iemand naar de isoleercel wordt gebracht bijvoorbeeld, maakte veel indruk op hem. Het zette hem aan tot actie. Eenmaal genezen, is hij begonnen met het geven van voorlichting en is nu werkzaam als ervaringsdeskundige om andere mensen die een psychose doormaken, te helpen.
Ook bij mij werken de herinneringen aan mijn medepatiëntjes uit het ziekenhuis door. Ik ben verpleging gaan doen, om andere mensen te kunnen helpen, zoals ik vroeger ook door anderen geholpen werd.

Als eerste geholpen

Het was een hele dubbele ervaring om een nieuwe nier te krijgen. Ik kwam als laatste op de afdeling kinderdialyse van het Radboudumc bij de andere dialysepatiëntjes te liggen. Ik was 9 jaar. Op mijn elfde kwam het telefoontje dat er een nier beschikbaar was. Ik heb dus maar 14 maanden gespoeld. Van onze ploeg kinderen op de kinderdialyse was ik de eerste die werd getransplanteerd. Dat voelt al erg raar, eigenlijk is het niet helemaal eerlijk. Stel je voor dat je in de supermarkt bent en als laatste aansluit in de rij voor de kassa. Maar je wordt als eerste geholpen. Dat klopt gewoon niet met je gevoel.

Verjaardag

Hoe blij ik ook was met mijn donornier, want het was ook nog eens zo dat ik binnen een recordtijd naar huis mocht: slechts elf dagen in het ziekenhuis gelegen voor deze grote operatie en precies op mijn 12e verjaardag kwam ik thuis. Een mooier geschenk voor je verjaardag, kun je je niet wensen!

Ook medepatiënten genezen

Ik was me wel terdege bewust van het feit dat er iemand overleden was, een negenjarig kind zo vertelde mijn nefroloog, en dat ik nu haar of zijn nier mocht hebben. Ik had diep respect en een enorm gevoel van dankbaarheid naar de ouders van dit kindje. Het is zeer moeilijk als je je kind verliest, mijn vader en moeder hebben hun eerste zoontje ook verloren en ik voelde nog steeds hun pijn en verdriet. Om dan zo’n moeilijke beslissing te nemen de organen af te staan is heel edelmoedig. De jongen die naast me lag tijdens de dialyse tijd was eveneens negen jaar oud. Hij overleed in het jaar dat ik de nier kreeg van mijn negenjarige donor. Het kwam allemaal bij elkaar, hoe leven en dood soms zo dichtbij elkaar liggen.
Om op Seneca terug te komen, willen genezen is zeker de kern! Maar het liefste zou je toch al je medepatiëntjes mee willen nemen?

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er is 1 reactie geplaatst

Annette | 4 september 2017

Lieve Carine, ik heb je ongeveer 2,5 jaar geleden ontmoet toen ik dicht bij je moeder kwam wonen, helaas kan ik er hier geen lang verhaal van maken maar wil je wel laten weten dat ik enorm veel respect voor je heb op de manier waarop je dit geschreven hebt, alle lof en hoop vaker wat van je te lezen, is een steun voor andere mensen. veel liefs Annette


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.