Naar de navigatie Naar de inhoud

Goed dat zorgorganisaties verwijzen naar ZorgkaartNederland

Geplaatst op 18 januari 2021 door - 1366 keer bekeken

Foto Goed dat zorgorganisaties verwijzen naar ZorgkaartNederland

Antje Evenhuis (65) is de moeder van Martijn (42). Martijn heeft een verstandelijke beperking en autisme. Antje vertelt over Zorgkaart en zoeken naar passende zorg.

Martijn en zijn ouders hebben een ‘roerige’ weg afgelegd in zorgland. Het wonen en vinden van de juiste zorg en ondersteuning ging met hobbels gepaard. Martijn woont ‘weer’ bij zijn ouders thuis in Roden (Drenthe). Hij gaat nog wel vier dagen in de week naar dagbesteding in Norg en om de week logeert hij bij zorgboerderij Mariën Zathe

Antje: “Martijn is veel getest en heeft veel onderzoeken moeten ondergaan. Pas rond zijn 14e bleek hij een vorm van autisme te hebben.

Op zijn 21ste ging Martijn uit huis en wonen in een kleinschalige woonvorm in Wythem bij Zwolle, voor mensen met autisme. Daar heeft hij vijf jaar gewoond. Daarna heeft hij weer zeven jaar bij ons thuis gewoond. Na een lange zoektocht naar een geschikte woonplek, ging Martijn wonen bij een Thomashuis in de buurt. Dit bleek uiteindelijk tóch geen goede woonplek voor Martijn. Daarom besloten wij Martijn weer naar huis te halen. Hij was helemaal uit zijn doen. “Het heeft twee jaar geduurd voordat het weer goed met hem ging.”

Logeren

Sinds 2016 woont Martijn dus weer in zijn ouderlijk huis. Hij heeft een eigen slaapkamer en woonkamer. Hij gaat vier dagen in de week naar dagbesteding in Norg. En sinds twee jaar logeert hij om het weekend bij Mariën Zathe.

Antje: “De logeeropvang van Mariën Zathe is in een vakantiewoning op een recreatiepark. Er kunnen maximaal vier personen per keer logeren. De begeleiding is vanuit Mariën Zathe geregeld. Door corona is Martijn de laatste maanden de enige logee in de weekenden. Martijn vindt het heerlijk en wij hebben even tijd voor ons zelf.”

(De tekst gaat onder de afbeelding verder)

Ienske werkt buiten met een cliënt

Help mensen als Antje kiezen. Schrijf een waardering

 

Ondersteuning en begeleiding

Martijn heeft ondersteuning nodig bij praktische dingen. Antje: “Er moet bijvoorbeeld worden opgelet of hij zijn tanden wel poetst of dat hij schone kleren aantrekt. Hij kan alles zelf, maar toezicht is nodig. Ook bij de invulling van zijn vrije tijd, is begeleiding nodig. Bij het maken van keuzes, het structureren van dingen.

Martijn moet worden gestimuleerd en gemotiveerd, hij vindt het moeilijk om zelf iets te bedenken. Hij kan (nog) niet zelfstandig op pad. Hij gaat snel dwalen en is erg kwetsbaar. Bij het logeren en bij dagbesteding oefenen ze nu met Martijn. Alleen de krant halen bij de receptie bijvoorbeeld, of met andere opdrachten. Dit is ook heel goed voor zijn gevoel van eigenwaarde.”

Zoektocht heeft impact

De zorg en ondersteuning voor Martijn en de zoektocht naar juiste opvang, heeft veel impact op de ouders van Martijn. Antje: “Ik werkte ook maar ben hier vervroegd mee gestopt. Het is fijn dat Martijn om de week in het weekend kan logeren.

We zijn op het moment toch ook weer bezig met zoeken naar kleinschalig wonen voor Martijn. Dat hadden we ook op ZorgkaartNederland kunnen doen, maar we waren niet goed op de hoogte van deze mogelijkheid. We hebben daar wel eens gekeken naar de waarderingen voor een andere woonvorm.”

(Het tekst gaat onder de afbeelding verder)

Martijn geniet van een drankje

Interview voor waardering

Antje is vorig jaar telefonisch geïnterviewd voor ZorgkaartNederland. Om een waardering te geven over de logeeropvang, zorg en ondersteuning vanuit Mariën Zathe. Antje: “Het was een gesprek met z’n drieën. Iemand met een beperking stelde de vragen aan mij. Over hoe ik de zorg ervaar, of ik tevreden ben en welke zorg er nodig is. Ik ben zeer tevreden over de logeeropvang van Mariën Zathe, dus dat leverde een goede waardering op. Ik vond het geen probleem dat iemand met een beperking de vragen stelde. Het heeft als voordeel dat deze persoon zich goed kan inleven.”

Zoeken op ZorgkaartNederland

Antje heeft later haar waardering gezocht op ZorgkaartNederland. “Dat vond ik lastig. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zoeken op de homepagina. Dat kan een voordeel zijn, maar voor mij was het wat onoverzichtelijk. Ik kon het niet vinden. Achteraf bleek dat ik Mariënzathe aan elkaar schreef, terwijl dat los van elkaar hoort: Mariën Zathe. Ik heb via Google de zorgboerderij opgezocht en daar de verwijzing naar de waardering op ZorgkaartNederland gevonden. Het werkt dus goed dat zorgorganisaties deze kwaliteits-verwijzing naar ZorgkaartNederland op hun site zetten.”

Bekendheid

Antje vindt dat ZorgkaartNederland wel wat meer bekendheid mag krijgen. “Het is natuurlijk heel zinvol om via deze site te kunnen zoeken naar zorg. En ook om waarderingen te lezen, wat anderen van de zorg bij een zorgorganisatie vinden. Het scheelt ook een hoop zoeken op het internet. Op ZorgkaartNederland staat alles dan bij elkaar. Je kan doelgericht zoeken in je eigen regio.”

Volgens Antje heeft Mariën Zathe als zorgorganisatie ook veel aan de waarderingen die geplaatst worden. “Zo zijn ze goed te vinden op ZorgkaartNederland en kan men zelf als organisatie eventueel iets doen aan de kwaliteit van zorg als daar iets over staat bij de waarderingen.”


Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met de zorg. Schrijf jij ook een waardering?
 >

Bekijk hier waarom Mariën Zathe voorstander is van ZorgkaartNederland >

Lees meer over autisme >

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.