Naar de navigatie Naar de inhoud

Goed verzekerd naar het buitenland

Geplaatst op 14 juli 2016 door - 6637 keer bekeken

Foto Goed verzekerd naar het buitenland

U hoopt op vakantie geen zorg nodig te hebben. Maar als dat dan toch zo is, dan is het wel fijn als er achteraf geen hoge kosten zijn. Deze tips helpen om vervelende verrassingen te voorkomen.

-Bekijk vooraf voor welke zorgkosten u verzekerd wilt zijn. De Nederlandse basisverzekering vergoedt wereldwijd alle spoedeisende zorg. Dat is zorg die niet kan wachten tot u weer in Nederland bent. De vergoeding is nooit hoger dan wat in Nederland gebruikelijk zou zijn. Iets om rekening mee te houden als u naar een gebied met hoge zorgkosten reist (bijvoorbeeld Zwitserland en de Verenigde Staten).  

-Let op: voor extra behandelkosten, zoals zorgbemiddeling via de alarmservice, reddingsacties en ambulancevervoer heeft u aanvullende verzekeringen nodig. Reist u binnen Europa of naar een land waar Nederland een verdrag mee heeft afgesloten, dan wordt er meer vergoed dan elders in de wereld. Ga bij uw zorgverzekeraar na waarvoor u al verzekerd bent en bepaal of u voor uw vakantie een extra aanvullende (reis-)verzekering nodig heeft. Let op of uw verzekering past bij uw vakantie (land en soort vakantie).


-Reist u binnen Europa of naar Australië, vraag bij uw verzekeraar gratis een Europese Zorgkaart (EHIC) aan. Met zo’n EHIC heeft u recht op dezelfde medische hulp als de bewoners van het land waar u op vakantie bent. Dat kan afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bij verblijf in de EU/EER of Zwitserland geeft de kaart recht op medisch noodzakelijke zorg. Bij verblijf in Australië geeft de kaart recht op spoedeisende medische zorg, het verblijf in Australië moet hierbij korter zijn dan één jaar. U heeft recht op vergoeding volgens de regelgeving van het land waarin u verblijft. De EHIC dekt geen medische kosten wanneer u naar een ander land reist met het doel om een behandeling te ondergaan of wanneer de dekking van de basisverzekering in Nederland is opgeschort of beëindigd.-Mocht u in het buitenland medische hulp nodig hebben, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw zorgverzekeraar. Een Nederlandse verpleegkundige staat u (soms met hulp van een arts) dan bij met advies over de noodzakelijke behandeling en de locatie van een goed ziekenhuis in de buurt. Wees voorzichtig met het bezoeken van privéklinieken in het buitenland. Hier kunt u voor hoge kosten komen te staan die niet worden vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u daar ook informatie over geven. Zorg dat u het noodnummer van uw zorgverzekeraar en andere belangrijke telefoonnummers bij de hand heeft. Denk daarbij aan nummers voor het blokkeren van bankpassen en creditcards. Bewaar het briefje waar u de nummers opschrijft in uw koffer of toilettas.

Meer weten? Lees alles over zorg in de vakantie bij het thema 'Gezond op vakantie' van Patiëntenfederatie Nederland.

Team ZorgkaartNederland wenst u een fijne vakantie!Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.