Naar de navigatie Naar de inhoud

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Geplaatst op 29 januari 2019 door - 1241 keer bekeken

Foto Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

“Ik heb veel nagedacht en veel uitgeprobeerd”, vertelt Greet. “Eerst schreef ik mijn medische gegevens op papier en vroeg ik mijn dossier op bij zorgverleners. Toen maakte ik een map met verschillende tabbladen. Maar iedere keer merkte ik dat ik geen lijn had in de gegevens. Het werd chaotisch. Nu noteer ik al mijn gegevens in de app OneNote. OneNote is een digitaal notitieblok. In de app heb ik een digitale map gemaakt met al mijn informatie. Elk tabblad heeft een eigen thema. Zoals basisinformatie, medicijnen, contactgegevens van zorgdiensten en medische geschiedenis. Ik noem dit mijn gezondheidspas.”
 

Arts zonder dossier was aanleiding

Greet kreeg een nieuwe knie. Als voorbereiding ging ze bij diverse medisch specialisten langs. De hartspecialist zei: “Waarom zit je hier, er staat niets in je dossier. En dit zijn geen snoepjes”. Hij doelde op haar medicijnen. Greet was verward. “Ik had alles meegenomen, maar dat werd niet serieus genomen. De assistente had het dossier nog niet geüpdatet. Was ik hiervoor naar het ziekenhuis gekomen? Sindsdien wil ik óók inzicht in het dossier dat de artsen over mij bijhouden.”
 PGO voor Greet

‘Belangrijk dat gegevens goed in het dossier staan’

Er zijn apps en websites die speciaal gemaakt zijn om informatie over je gezondheid zelf bij te houden. Wij noemen dit persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Greet: “Ik vind het belangrijk dat deze PGO’s steeds beter worden. Want als alles op één plek staat, krijg je meer inzicht in hoe je eigen gezondheid verloopt. Daarnaast zou ik willen weten welke arts gegevens in kan zien en of hij gegevens goed of fout in mijn dossier zet. Dat vind ik belangrijk. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan: ik vertelde mijn huisarts dat als ik geestelijk of lichamelijk niet goed uit de reanimatie kom, ik euthanasie wil. De arts schreef in mijn dossier ‘als mevrouw niet meer bij bewustzijn is, wil ze actieve euthanasie’. Dat is een gigantisch verschil en mag niet gebeuren. Als je een PGO gebruikt, heb je als patiënt zelf altijd inzicht in wat de arts opschrijft.”
 

Een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet heeft al haar gegevens in OneNote opgeschreven. Alles staat er in. Ze noemt het haar gezondheidspas. Haar droom is een gezondheidspas voor iedereen. “Een app waarin direct te zien is welke aandoeningen, reanimatiewens en allergieën iemand heeft, zodat behandelaars sneller kunnen handelen in noodgevallen. Ook moet de app alleen voor de gebruiker zijn. Jij bepaalt welke gegevens je aan wie laat zien”, aldus Greet.
 


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.