Henk

Geplaatst op 20 april 2016 door - 6055 keer bekeken

Foto Henk

Ik klop aan bij Henk, doe de deur zachtjes open en het licht aan. “Goedemorgen Henk ik kom je helpen met wassen en aankleden. Ik pak even alle spullen die ik nodig heb en je kleding die klaar ligt.”

Wassen

“Henk, ik doe even je bed omhoog en je hoofdsteun naar beneden. Niet schrikken hoor. Henk, ik til je een klein beetje omhoog zodat ik je pyjama uit kan doen. Ik hoor je nu denken ‘Au sodemieter op’, maar het moet toch echt even gebeuren. Henk, ik ga je gezicht wassen en even je ogen goed schoonmaken. Het slaap moet er uit. Ik weet dat je het vervelend vindt, maar ik doe het heel voorzichtig. Henk, ik ga je armen wassen en til ze daarom één voor één omhoog zodat ik onder je oksels kan wassen.”

Aankleden

“Henk, ik til je weer even voorzichtig omhoog zodat ik je hemd en je overhemd aan kan doen. Ja werk maar weer tegen Henk, maar het is gelukt. Henk, ik til even je benen een klein beetje omhoog zodat ik je onderbroek en je broek aan kan trekken. Henk, ik draai je even op je linkerzij en doe dan even je hemd, overhemd en broek netjes. Henk, ik draai je nog even op je rechterzij. Ik heb het bedhek even omhoog gedaan zodat je veilig kan draaien en niet het gevoel hebt dat je uit bed valt. Henk, ik draai je op je rug terug, niet schrikken hoor.”

Piekfijn

“Henk, ik ga je nu even scheren en zal je haren kammen. Nog even je schoenen aan, luchtje op en dan zijn we klaar en zie je er weer piekfijn uit. Henk, ik ruim nog even je kamer op en zorg dat alles weer netjes is. Henk, ik ben even weg en kom zo weer terug.”

Ik loop de gang op, doe de deur dicht en loop naar de gezamenlijke huiskamer. Daar zit de familie van Henk. Ik geef aan dat Henk klaar is en dat ze met mij mee mogen lopen. Ik laat de familie naar binnen gaan en wacht op de gang. Na vijf minuten loop ik ook de kamer in. Ik zie tranen over de wangen lopen. De familie bedankt me voor de goede laatste zorg die ik aan hun man, vader en opa heb gegeven. Dit is hoe zij hun dierbare zullen herinneren. Dit is hun Henk zoals Henk was.

Johan Jong
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland