Naar de navigatie Naar de inhoud

Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

Geplaatst op 27 november 2014 door - 154037 keer bekeken

Foto Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

“Gaat u maar even op uw buik op de behandeltafel liggen.” Het was de derde afspraak die ik had met mijn fysio- en shiatsutherapeut. Zijn oordeel over mijn ernstige lage rugpijn met uitvalsverschijnselen en zenuwpijn in mijn rechterbeen: “Een geïrriteerde uittredende zenuwwortel.” Dat behandelde hij door mij behoorlijk stevig onder handen te nemen, met als uitleg: “We moeten de diepere spierlagen zien te ontspannen.”

“Geen hernia”

Na twee van deze behandelingen werden mijn klachten rap erger en de pijn in mijn rug en been onhoudbaar. Ik vertelde hem dat ik mijn klachten had opgezocht op internet, en dat ik er zelf van overtuigd was dat ik een hernia had. Hij deed voor de zoveelste keer de Proef van Lasègue. Hierbij wordt getest of je vanuit liggende positie het pijnlijke been kunt optillen. Hoewel het veel pijn deed, kon ik dat. En ook reflextestjes van mij knie en hiel doorstond ik opnieuw. “Geen hernia,” was zijn conclusie, en: “gaat u toch maar even op uw buik liggen.” Geïntimideerd door zijn status als medisch professional, deed ik zo goed en zo kwaad als het ging wat hij mij vroeg. Toen ik verkrampt op mijn buik op de tafel lag, drukte hij met kracht mijn onderrug naar beneden. Mijn gebrul was tot ver in de omtrek te horen. Niet veel later, vlak voor de operatie aan mijn dubbele hernia, verzekerde de neurochirurg mij ervan dat die handeling waarschijnlijk had bijgedragen aan mijn verlammingsverschijnselen.

Onbegrip

Ook bij mijn huisarts stuitte ik vanaf de eerste keer dat ik met lage rugpijn en uitstraling naar mijn been langskwam, op onbegrip en onwetendheid. Lage rugklachten komen veel voor, dus ik neem hem niet kwalijk dat hij mij de eerste keer naar huis stuurde met een recept voor Tramadol en een verwijzing voor een fysiotherapeut en podoloog.


Bekijk alle fysio-praktijken door heel Nederland op ZorgkaartNederland


‘Een MRI-scan? Weet u wel hoe duur die is?’

Toen ik na de ongelukkige behandeling bij de fysiotherapeut weer bij de huisarts aanklopte, nu met uitvalsverschijnselen en zeer ernstige pijnklachten, doorstond ik weer al zijn testjes. Ik vroeg om een MRI-scan. Zijn geïrriteerde reactie daarop was: “Weet u wel hoe duur zo’n scan is? Bovendien maakt het niet uit wat erop te zien is, de behandeling blijft hetzelfde: pijnstillers, rust en fysiotherapie.” Ik wees hem op mijn verlammingsverschijnselen en eiste een MRI-scan. Toen daaruit bleek dat ik een flinke dubbele hernia had en de huisarts belde over de uitslag, zei hij: “Ja, en wat nu?”

Richtlijn

Dit ervaringsverhaal deel ik met veel medepatiënten. Het blijkt dat huisartsen en fysiotherapeuten de plank vaak volkomen misslaan bij de diagnostisering van herniapatiënten met een operatie-indicatie. Hoe komt dit? Ten eerste blijkt dat de Proef van Lasègue en reflextesten niet toereikend zijn om een goede diagnose te stellen. Veel herniapatiënten hebben geen enkele moeite met deze testen, ook al zijn klachten hevig.


Lees alles over rughernia en nekhernia. Zoals: tips, adviezen en waarderingen


Daarnaast ben ik van mening dat huisartsen en verwijsspecialisten in het bezit moeten zijn van de Richtlijn Behandeling Lumbosacraal Radiculair Syndroom, zoals die in 2008 is opgesteld door Dutch Spine Society. Hierin staat welke onderdelen van het intakegesprek waarde hebben voor de eventuele diagnose van een hernia die geopereerd moet worden. Ook bevat dit document duidelijke richtlijnen voor een stappenplan voor patiënten die met lage rugklachten aankloppen. (Verplichte) kennis van deze richtlijn voor huisartsen en vervolgbehandelaars zou mijns inziens een hoop leed, onnodig medicijngebruik, chronische uitvalsverschijnselen en verkeerde diagnoses voorkomen. En ongetwijfeld wegen de kosten die we als maatschappij dragen voor chronische herniapatiënten (door een te lang uitgestelde operatie), niet op tegen die van een MRI-scan die misschien niet per se nodig was geweest.

Cindy Stello

Let op: ZorgkaartNederland moedigt u aan om ervaringen te delen. En het staat u vrij om elkaar advies te geven in de reacties onder dit bericht. ZorgkaartNederland geeft zelf alleen geen medisch advies. Bij serieuze klachten adviseren we altijd om een dokter te raadplegen. 

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn 62 reacties geplaatst

Beat | 16 februari 2024

Neuroloog deed wat testjes en zei u heeft geen hernia, veel last van been pijn en zitten was een groot probleem wat verergerde, ruim een jaar later was op de foto m’n tussenwervelschijf weg, testjes doorstond ik weer goed, neuroloog zei ik weet zeker dat u geen hernia heeft, toch een mri gekregen en ja er zat een hernia.
Nu is m’n hernia weggehaald, m’n rug vastgezet via buik en rug en heb ik een neurostimulator voor de zenuwpijn, ben afgekeurd. Hoe kan het bestaan dat men alleen afgaat op wat testjes?

Marco | 20 september 2023

Met mij precies hetzelfde ben al 23jaar bezig met ziekenhuizen en huisartsen en therapieën bij therapeuten. En al verschillende mri s gemaakt bij de laaste is een hernia geconstateerd pas bij de laaste 23 jaar verder moet je nagaan.
Operatie is niet aan de orde omdat ik moest naar de pijnpoli voor de zoveelste keer,een prik gehad de eerste tweeweken kon ik haast niet goed lopen.
Maar daarna trok het iets weg maar een paar weken weer die onverdraaglijk zenuw pijn in me onderrug op niveau L5S1,daarna een tens kasje maar daar kreeg ik hoofdpijn van soms zo erg .
Dat ik ermee gestopt ben dus ik weer bellen naar het ziekenhuis en daar werd gezegd we weten het even niet meer zo u iets weten wat we kunnen doen,en dacht ik waarvoor ga ik naar het ziekenhuis. Zouw u vertellen ben een vent maar zit soms met tranen in me ogen van de pijn en soms echt niet te doen .

Vincent | 14 juli 2022

Ik heb last van uitstraling naar rechterbeen en rug na veel bezoek aan huisarts en fysio wat niet haal baar is weer naar huisarts 3 a 4 maanden later door verwezen voor foto van rug zie je alleen dat je boten goed staan en twee weken erna mijn mri scan gehad en 3 weken later mijn uitslag om dat het druk is blijkt ik uitstulping rug wervel hernia dus nu loop ik nog bij de fysio maar daar lukt bewegen wel behalen je been geheel streken maar dat is door dat ie uitstulping tegen me zenuw aan zit zij ik tegen hem.
En krijg ik van hem te horen neem je het wel serieus zo fysio moet toch ook weten dat het niet werkt zo ps ik heb afspraak aankomende september 5-09-22 neurochirurgie hopelijk gaat ie me inplannen voor operatie ik wil het weg hebben en weet dat je minimaal twee maanden niet kan werken na zo operatie ik wacht het af is gewoon zwaar kloten hernia is net een gevulde donut er komen kleine barstjes of scheurtjes in en op geven moment barst het door loop der jaren

Anette | 30 mei 2022

8 jaar geleden is me dochter op me rug gesprongen. De pijn is sinds januari dit jaar ondraaglijk geworden. Bij de huisarts geweest en pijn stillers gekregen en rust houden. Na 2 weken rust werd de pijn nog erger, terug naar de huisarts en die heeft me doorgestuurd voor een MRI scan. In de tussentijd volledige bedrust moeten houden. Uitslag was volgens de huisarts een dubbele hernia, volgens de specialist artrose in me rug en een spier die door vet in de verdrukking kwam. Advies stoppen met roken, afvallen en gaan wandelen. Ik kan niet eens 100 meter lopen. Uitval naar me been. Heb een hele diepe put in me rug en dat is volgens de specialist normaal dat heeft iedereen. Nu vandaag weer naar de huisarts en mag ik naar de pijnpoli. Zijn er meer mensen met deze problemen en wat is het advies om te gaan doen.

Dury Erwin | 10 april 2022

op 6/1/2022 geopereerd hernia l5/S1 pijn vrij tot een maand na de operatie, terug dezelfde klachten operatie op 5/4/2022 niet pijnvrij lichte uitsraling achterbil nu 6 dagen na de operatie zelfde symptonen, stekende pijn achterbil ,is dit pech hebben of wat?

Rob | 6 april 2022

Na 2x door de huisarts als zijnde spit onverrichter zake te zijn weggestuurd de 3e x bij een plaatsvervanger omdat eigen huisarts weer een van een "verdiende" vakantie genoot wel doorgestuurd naar neuroloog die mij direct aanmelden voor mri scan uitslag hernia tussen L4 en L5 nu wachten op operatie oproep

derk | 10 februari 2022

Herkenbare verhalen,
Lees ook over uitstralingspijn teelballen etc, ik herken het, heb meerde keren hernia;s gehad lumbaal en ook cerviakaal, ben al meer dan 15 jaar mee aan het martelen en schier niets op. Dertig seconden staan aan aanrecht is maximaal, dan zoveel pijn in liezen en benen dat ik weer ga liggen, heb mensen gezien met en zonder operaties, met wisselende resultaten, het blijft een moeilijk iets, en het gevoel niet serieus genoeg te worden genomen is herkenbaar. Ik weet ook de oplossing niet, heb zelf alles wat mogelijk was ondergaan., op operaties na, maar dat durf ik ook niet, heb op teveel niveau's problemen.

Arina de Leeuw | 9 februari 2022

17-3-2021 MRI scan laten maken. Uitslag Hernia. advies: 6 weken wachten om te kijken of de pijn minder werd. Helaas niet, een prik in de rug gekregen. Maakte de klachten erger. Uiteindelijk doorgestuurd naar de Neurochirurg die mij heeft geopereerd op 28-7-2021. Anderhalve week pijnvrij geweest, daarna ergere klachten ervoor terug. er werd gezegd: dit is de pijn van littekenweefsel en omdat de hernia er al zolang zat. vervolgens na 6 weken doorgestuurd naar de pijnpoli. nu inmiddels al 3 keer 2 prikken met pijnstillers in de rug gehad en PRF. het werkte iet echt. nu 3 weken geleden ondraaglijke pijn gekregen. aangegeven bij een andere chirurg die heeft mij een nieuwe MRI laten maken mij pijnstillers gegeven. uitslag MRI: niks geks te zien. heel vreemd want ik heb nog steeds extreme pijn. ik hoop dat er actie word ondernomen! ook voor de anderen met zoveel pijn, want hiermee valt echt niet te leven!

Hernia | 17 januari 2022

Bijna 15 weken geleden naar fysiotherapeut geweest ivm rugklachten..die heeft me behandeld en dryneelding gedaan..helaas geen resultaat naar de ha geweest die zei je hebt waarschijnlijk artrose in je heup dus heup fotos gemaakt kwam niks uit. Toen ben ik zelf gaan bellen en ben ik bij een neurochirurg geweest jn België petje af voor zijn kundige handelen op advies van deze dokter weer naar huisarts geweest om een mri scan te eisen vorige week uitslag gehad en een flinke hernia in 1 en 5 en slijtage volgende week naar neuroloog in Terneuzen maar hopen eigenlijk dat de dokter in België me verder gaat helpen

Bram Koppers | 7 januari 2022

Eind december 2020 klachten in benen en rechterbil. Naar de fysiotherapeut die tot de conclusie kwam: geen hernia. Aantal behandelingen gehad, klachten werden minder.
In augustus hernia gekregen met vergelijkbare pijn in bil, maar nu ook uitstraling naar rechterbeen. Veel pijn gehad waar dyclafonac, paracetamol en morfine samen niets aan veranderde. Gabapentine hielp wel. Kon niet zitten (direct pijnscheut in bil en kuit) en tenen (rechter twee) voelde verdoofd aan.
Inmiddels bijna 6 weken geleden geopereerd. Eerste week kon ik weer langer zitten en leek het effect gehad te hebben. Daarna terugval naar situatie van voor de operatie:
- max 15 minuten lopen waarbij pijn in voet belemmerende factor is
- lang (5 minuten en langer) staan kan niet - zitten: max 5 minuten
- slik 3 maal daags weer gabapentine.
Ziekenhuis: zolang plassen lukt geen probleem.
Lig 90% van de dag op de bank.
Lijkt erop dat ik na eerste week weer een hernia veroorzaakt heb. Ben ik de enige die dit heeft?

Ron | 4 november 2021

Naar de huisarts met uitstralingspijn in heup en bovenbeen en minimale pijn in lage rug, doorgestuurd naar fysiotherapeute en na 3 behandelingen inclusief dry needling teruggestuurd naar huisarts omdat verdere fysio behandeling mij niet verder zou gaan helpen. Gelijk doorgestuurd naar orthopeed welke direct een MRI afspraak heeft geregeld: vandaag uitslag, hernia. En ook weer direct een verwijzing naar neuroloog gekregen……Bovenstaande traject heeft 6 weken geduurd, zo kan het dus ook gaan!

Thea | 2 oktober 2021

L4L5 operatie in 1987. Op de 3e dag na de operatie had ik ter plaatse van de drain een enorme spiercontractie en kon ik mijn li.been niet meer optillen. Tot op dit moment kan ik niet bukken, ben incontinent, loop met een stok en ben een hypochonder genoemd.
Mag ik zowel naam van de fysiotherapeut als de naam van de arts neuroloog van Masiep, 1 december 2014 weten, svp.

Erik | 12 september 2021

Reactie op verhaal van Jaap op 22 mei 2021: Dit komt mij erg bekent voor. Ik heb deze pijn ook gehad. Die komt van een hernia L2/L3 die loopt vanaf de rug via de bil naar de lies. Elke hernia in de rug gaat naar een ander gedeelte waar dan ook de pijn voelbaar is. (lees ook het gedeelte hieronder)

Reactie op verhaal van Mikkie 4 april 2021: Zoek op PTED hernia operatie. deze methode is vrij nieuw en wordt sinds kort in 4 ziekenhuizen uitgevoerd. Sterkte!

Kelly | 28 juli 2021

Na de bevalling van mijn prachtige dochter op 4-12-20 is helaas mijn hernia van 20 jaar geleden in zwaardere vorm terug gekomen. Forse HNP L4-5. Dit duurt nu al 8 maanden en ik word er gek van….ik heb 18 mei een injectie gehad met medicatie en 2 juli een injectie met medicatie en stroom. Deze had 20 jaar het gewenste effect maar nu helaas niet. Ik kan 1,5 minuut wandelen en 1,5 minuut staan tot de pijn begint. Voor lange afstanden een rolstoel. Gezond het ziekenhuis ingegaan en zo kom ik eruit…ik heb 13 aug weer een consult bij mijn kliniek en wil echt zsm van de pijn af. Pijn in de rug met uitstralingen naar bil, been, kuit, voet en lies. Nu ook last van rechter heup door compenseren met lopen. Wil liever geen operatie maar zie helaas geen andere optie.

Jaap | 22 mei 2021

Beste lotgenoten,

Ik ben 30 jaar en inmiddels 2x geopereerd aan mijn l5-s1 hernia in Bergman clinics in Ede. Ik ben helaas 2 keer geopereerd ivm een recidief.

Het is nu 15 dagen na mijn operatie na mijn 2e operatie echter heb ik extreme bekken/lies pijn. Ook doen mijn beide teelballen pijn en zijn ze gevoelig. Ik heb zo een erge pijn dat ik niet meer kan lopen en eigenlijk de hele dag plat lig. Lopen kan eigenlijk alleen vooruit gebogen maar dit vermijd ik ivm slechte houding. Heeft iemand dit al eens meegemaakt? Mijn hele rug staat stijf. Ik word om de 3-4 dagen gemasseerd en 1x per week fysio. Heb gisteren een mri gehad het is 100% niet de zenuw. Heb overigens geen beenpijn.

Alle hulp en adviezen zijn welkom. Ben mega wanhopig.

Bedankt.
Jaap

Luc | 7 mei 2021

Voor degene die pijn heeft en aan het twijfelen is aan een operatie wil ik zeggen: probeer die MRI te krijgen en probeer bij een Neurochirurg of Neuroloog terecht te komen.
Ben zelf ook maandenlang bezig gehouden door huisarts en fysiotherapeut. Mijn collega's gaven al maanden aan dat het een hernia kon zijn. Ik heb maandenlang krom gelopen en veel Tramadol genomen. En de flaters stapelden zich op. Huisarts kijkt niet verder. Ook niet toen ik aangaf dat het geen hamstring kon zijn, want kon nek niet meer buigen. Fysio heeft me in het begin naalden in been gestoken( dryneedling) deed vooral extra pijn en was zinloos. Daarna bij huisarts echt moeten drammen voor naar Neuroloog te mogen, daarna MRI, daarna operatie. Dag erna kon ik weer vrolijk rechtop staan.
Nu natuurlijk wel rustig aan doen. Heb het frusterende idee gewoon maanden in slaapstand te hebben moeten rondlopen door slechte diagnoses.

Mikkie | 4 april 2021

Al een jaar pijn in onderrug, bil, kuit en achilles. Allen onderzoeken en behandelingen gehad(mri, 2x blokkade, pregabeline en oxicodon geslikt) tot zelfs neurochirurg in Keulen bezocht. Heb minimale bulging disc L5-S1. Allen neurologen zeggen: niet operabel. Huisarts blijft zeggen dat alleen een operatie oplossing bied. Pijn blijft erg overheersend, vooral zitten is groot probleem en als fervent wandelaar is dit verleden tijd, hooguit 2 km lopen, met enorme pijn. Ben nu naar Rughuis gestuurd voor 20 weken (geestelijke) behandeling voor acceptatie en omgang met de pijn. Kan me hier niet in vinden en denk dat er nog steeds op medisch en lichamelijk vlak verbetering te behalen valt. Heeft iemand ervaring met succesvolle andere behandelingen? Ik wil alles nog proberen. Al wordt gezegd dat dit chronisch is, ik hoop nog steeds op beterschap! Groetjes

Joan | 19 maart 2021

Ik loop al 9 maanden met 24uur helse pijn. Ik heb Hernia in L5 en S1 met uitstralende pijn aan de linkerkant in bil/heup/bovenbeen en scheenbeen, neuroloog zegt geen uitstulping dus operatie niet mogelijk. Ik heb fysio, acupunctuur gehad en acbt injecties bij pijnpoli, geen enkel resultaat, nu doorgestuurd naar nijmegen, die gooien het op chronische en klaar, maar de pijn is onverdraagzaam, slaap slecht, kan overdag niet functioneren tjonge wat eeg als je zo afhankelijk bent van artsen en in mijn ogen onkundigheid. Nu loop ik bij body stress release en heb naar drie behandelingen minder heftige pijn, zou dit de oplossing zijn, overweeg het maar eens om dit te gaan doen met ongeacht wat je hebt, ik vind het wonderlijk en het wordt vergoed door ziekenfonds!

Eva | 13 maart 2021

Bulging was volgens de neuroloog hetzelfde als een hernia. Ik heb een herbeoordeling laten maken en er bleek wel degelijk een hernia te zijn. Volgens de neuroloog was dat een semantische discussie. Mijn ervaringen in privéklinieken zijn meestal beter. Ik ga daar nu naar op zoek. Nederland heeft een enorm conservatief beleid als het om hernia's gaat. De risico's in de nek zijn ook heel groot maar voor de rug valt dat wel mee en om de rest van je leven met uitstralingsklachten en uitstraling te leven als het om de onderrug gaat, is ook wel wat. Er wordt wel veel met pijnbestrijding gedaan in Nederland maar hoe lang blijf je daarmee doorgaan.

Colonne | 4 maart 2021

Wegens milde klapvoet (momenteel 4de maand), ik kan nog gaan maar bij afzetten vanaf hiel komt mijn rechter voorvoet sneller tegen de grond ,wat dus die klap geeft . Soms is het wat beter ,maar na even wandelen met hond word de herstellend zenuw te zwaar belast .
Normaal verdwijnt klapvoet na 2 tot 3 maand , wanneer het probleem uit de rug komt ,mag je rekenen op 1jaar !
Ik neem vooral vitamine B12 wat goed is voor zenuwherstel .
ik krijg ook rug massage om de spanning te verminderen.
Ik heb al veel ervaringen gelezen, en doe gewoon voort zoals ik bezig ben , opereren is zeer riskant en zoals hierboven door een arts is aangehaald kan je best nog de natuur zijn werk laten doen .
Mijn geval is nog niet zo erg , maar geduld is goede raadgever .

Lia | 21 februari 2021

Zeer mee eens. Ik had zelf een nekhernia, verging van de pijn, maar doorstond alle testen dus pijnstillers en naar de fysio gestuurd, daarna uiteindelijk na eisend vragen na drie maanden naar de neuroloog. MRI gehad en nekhernia vastgesteld tussen 4e en 5e wervel. Neuroloog concludeerde ook,
a-typische symptomen en dan zijn huisartsen meteen ontregeld. Ondertussen zelf steeds door blijven werken met veel woon-werkverkeer, wat eigenlijk helemaal niet ging maar wat zeg je op je werk als de huisarts het niet erkent. Loop nu al sinds september met dezelfde kwaal, pijn in de onderrug, billen en bovenbeen, zelf al naar de fysio geweest, symptoombestrijding maar kwaal wordt steeds erger. Huisarts zegt dan nu maar pijn bestrijden. Nog een weekje geef ik het en dan maar weer met de vuist op tafel. Voel me totaal niet serieus genomen. Alsof ik mijn eigen pijn niet zou herkennen. Vind t zo langzamerhand misselijkmakend!

Wichertje | 5 januari 2021

2mnd naar huisarts gegaan, deze gaf aan ischias : had helse pijn in bil en been kon niet meer zitten : pijnstilling medicatie: 4 keer daags paracetamol 4 keer daags brufin en tramadol en fysio dry needle en massages: na functie testen dacht ook de fysio aan ischias. Pijn verminderde niet werd erger. Dus terug naar de huisarts gegaan met eigen verzoek om mri gevraagd. En blijk ik hernia bij de l5 rechts te hebben, doch de pijn had ik in linkerkant. De pijn verplaatst zich zit nu in het been brandende zeurende pijn en stekende pijn zijkant linkerbeen en in de kuit. Kom nu in aanmerking voor een injectie die ik maandag ga krijgen. Lees over de injectie verschillende dingen dat het bij de een helpt en bij de ander niet en zelfs dat sommige mensen er een klapvoet aan overhouden vraag me nu af wat wijsheid is vooral omdat je beter wil worden en wil weten hoe en wat goed en/of niet goed is?

Frans | 8 november 2020

5 hernia’s verder waarvan de eerste geopereerd is kan ii vrij kort zijn, neem contact op met de website rugpoli punt nl. Enige specialisten die wel echt weten waar ze over praten en de zorginstelling die anders dan het gemiddelde prov en/of Academisch zkh wel kordaat, professioneel en “klantvriendelijk” met haar patiënten omgaat. 'As we speak' verga ik vd pijn maar doordat ik het vaker heb gehad, weet ik dat dit een tijdelijk probleem is en het met geduld, veel bewegen, goed slapen en de juiste behandelingen, voorbij zal gaan.

M. Smit | 15 oktober 2020

ruim 2 mnd heb ik last van lage rugklachten. Een maand geleden had ik ineens uitstralingen op mijn linkerbeen. Spontane, heftige pijnscheuten. Tranen in mijn ogen. Ineens uitstralingen In mijn rechterbeen. Links was weg. Onderrug via bil, bovenbeen naar mijn knie en daaronder. Persen, hoesten doet pijn. Nu 2 weken, heftigheid neemt toe. Maandag bij ha geweest obv testen zei hij; geen hernia. Wel zag hij mijn heftige pijn en kreeg ik tramadol en diazepam. Die nacht En ochtend ben ik gillend Vd pijn in mijn been wakker geworden. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Gisteren bij manueel therapeut geweest. Diagnose: hernia ivm aanzienlijk krachtverlies in het been en overmatige reflexen. Nu aankijken, over ruim een week terug,het gaat vanzelf over.?!! De pijn vanuit mijn bil, via zijkant bovenbeen naar knieholte en daaronder is zo venijnig. Ondanks medicatie voel ik Nog pijn in mijn bil/knie. Mijn pijngrens is best hoog, maar dit is ondraaglijk. Wat moet ik doen?

Babette | 9 oktober 2020

Wel, iedereen die ooit lachte met Belgïë...ik woon hiet nu 12 jaar. 5 eken geleden felle lage rugpikn gekregen. Na 3 weken toch maar naar de huisarts. Even een week aanzien met medictie. Het beterde. Maar toen kwam het plots terug met uitstralingspijn naar het been. Geen enkele aarzeling bin de HA. Dit moet wel een beknelde zenuw zijn. Meteen doorverwijzing voor CT scan om te zien waar het zit..En inderdaad, fikse hernia. Nu afwachten wat het wordt met pijnmedicatie en oefeningen o.l.v.een fysio. Het stemt me droevig om te lezen dat een scan, die alvast zo veel klaarheid kan brengen, in andere landen, waaronder mijn vaderland, zo een duur ding is. Dus toch wel een grote hoera voor de Belgische sociale zekerheid. Geen idee wat het zal kosten, maar de mutualiteit komt zofanig tussen dat niemand hier aarzelt om een scan te laten nemen... . Ik heb het nooit eerder nodig gehad, dus ik wist zelfs niet dat een VTxscan zo'n 'luxe goed' was... Schrijnend!

Anja | 26 september 2020

Een goed verhaal en duidelijk omschreven wat er mis gaat in constatering. Ook ik heb hetzelfde probleem ondervonden.
Ben nu voor de 2 keer behandeling gehad met stroom. Een operatie schrikt mij nog af vanwege de risico's.
Mvg Anja

Margriet | 27 juli 2020

Tijdens mijn zwangerschap hernia met zenuwpijn en uitval. Ivm zwangerschap mocht ik geen medicatie gebruiken, 2 nachten zeer ellendig op de bank gelegen. Vanaf dat moment geleidelijk beter. Zonder operatie voor 99% herstel. Natuurlijk herstel is dus ook goed mogelijk. En zoals eerder gezegd door huisarts (ben zelf revalidatiearts) in veel gevallen is er een jaar na dato geen verschil in uitkomst tussen wel/niet opereren.

Renate | 11 december 2019

Hier hetzelfde verhaal, in sept al rugpijn en in bil zal wel ontstoken zenuw zijn ga maar naar fysio, ik doorstond alle tests dus geen hernia! Nou 22 okt gezellig bios ik kom buiten kon ik niet meer lopen... waarnemend huisarts zei gelijk hernia tramadol en zoveel mogelijk lopen... hoe dan? Na 3 dagen helse pijnen terug en kreeg toen oxycodon hielp wel iets ik was al blij met 50% vermindering. Eigen huisarts twijfelde omdat ik ondanks de pijn bepaalde oefeningen wel kon, de huisarts wilde me nog steeds niet door sturen want de pijnbestrijding en fysio hielp toch? Wat is dat met die huisartsen en doorsturen ik heb er op gestaan en vorige week MRI gehad en morgen afspraak neuroloog...

Marcella | 5 november 2019

Lijkt veel op mijn eigen verhaal. Ik ben van de trap gevallen, direct onhoudbare pijn in rechterbeen en bil. HP gebeld omdat ik de pijn niet aan kon, moest maar paracetamol nemen, na een verschrikkelijke nacht naar de HA geweest doorgestuurd voor een röntgenfoto, hier was alleen niets op te zien, moest maar verder met paracetamol. Zelf naar manueel T gegaan, die schok erg van de pijn die ik had en gaf aan niet te durven te behandelen en dat ik terug naar de HA moest voor een verwijzing naar neuroloog, deze gekregen maar wachttijd van 8 weken. In week 6 is het zo mis gegaan dat ik niet meer kon lopen, via zorgverzekeraar voor elkaar gekregen dat ik de volgende dag naar de neuroloog kon. De neuroloog zag het direct en zei dit is een hernia en meteen een mri. Net thuis gekomen na de mri, werd ik gebeld moest direct naar de spoedeisende hulp, heb een bed gekregen mocht er niet meer uit, nog nooit zo’n grote hernia gezien, welke ook was losgeraakt en moest zsm geopereerd worden.

Joop de Bruijne | 1 november 2019

Aan Marjolijn: Huisarts kan verwijzing geven voor voor MRI-scan. Daarvoor hoef je niet naar neuroloog. Kost 246.- euro. Niet goedkoop maar ook niet super duur. Succes.

Marjolein | 22 oktober 2019

Ik loop al een tijd ,wel acht maanden,bij de fysio vanwege lage rugklachten. Dit verbetert echter niet. De ene keer is het weg maar daarna komt het weer hevig terug. Vandaag daarom weer naar de huisarts geweest. Die geeft aan dat als het een.hernia is,ik niet genoeg klachten heb om voor een.operatie in aanmerking te komen en dat een neuroloog dus geen MRI scan zal maken. Ik ben daarom nu doorgestuurd naar een Caesar therapeut. Ik hoop dat dat gaat helpen,want het duurt al erg lang

Marcel | 10 oktober 2019

Ik woon in Noorwegen en heb onlangs een MRI-scan genomen vanwege aanhoudende rugklachten. Ik deed dit bij een privékliniek. Noorwegen is een heel duur land, en een privékliniek is uiteraard niet gesubsidieerd. De kosten waren nog geen 300 euro.

Ik weet niet wat een zorgverzekeraar in Nederland moet betalen voor een uur fysiotherapie of een bezoek aan de huisarts, maar geen MRI-scan voorschrijven vanwege de “hoge kosten” vind ik na bovenstaande ervaring geen goed argument. Zo duur is dat dus blijkbaar helemaal niet.

Jan | 9 juli 2019

Ik heb alle ellende die hier te lezen is allemaal gehad zware hernia aan geopereerd waarbij mijn rugzenuw beschadigd is waardoor geen gevoel meer in mijn voeten maar wel zenuwpijn kan geen afstanden lopen niet stilstaan het gaat maar door krijg nu morgen dus een neuro simulator hopen dat dit de oplossing is voor elke dag pijn en ellende

Ilse Eekhof | 7 juni 2019

Ook heb ik sinds een jaar rugpijn, kleine hernia te zien maar te klein om iets aan te doen, Lyrica geslikt (600 mg) tegen zenuwpijn. Vreselijk medicijn, snel weer afgebouwd omdat het niet hielp. Sinds een goede maand niet meer kunnen liggen in bed van de pijn en duidelijk krachtsverlies in linkerbeen. Doorverwezen door huisarts naar Rugpoli Veluwe. MRI-scan wees 2 hernia's uit (L4 en L5 en L5 en S1). Na oefeningen Mac Kenzie die niet hielpen eergisteren een injectie gekregen. Nu al minder pijn, vraag is of zenuwschade blijvend is in linkerbeen. Slik ernaast Amitriptiline 30 mg voor de nacht wat goed helpt tegen de zenuwpijn. Injectie moet nog gaan werken maar het lijkt de goede kant op te gaan eindelijk.

Karin | 10 mei 2019

Het verhaal wat ik hierboven las kon die van mij wel zijn. In 2 weken tijd 3x bij de huisarts geweest die elke keer zei dat het geen hernia was.Ik ging op handen en knieën door het huis van de pijn. Voelde me niet serieus genomen.De fysio dacht wel aan een hernia ivm uitvalverschijnselen. Die heeft weer afspraak bij huisarts gemaakt. Die ging hier weer niet in mee.En begreep zelfs mijn woede niet . En kaarte mijn pijn van de tafel of als het niets was. Met de vuist op tafel.Ben bij neuroloog geweest en die zei wel een hernia in de s1. Ondertussen een MRI gehad voor eventuele pijnbehandeling. Erg jammer dat het zo bij huisartsen moet gaan.

Moeke 67 | 5 mei 2019

Heb nu al 3 jaar last van mijn onderrug en been ben er vorige jaar achter gekomen dat ik hernia heb tussen mijn 4 en 5 wervel ga vaak naar het ziekenhuis maar geen enkele pijnstillers helpt mij Mischien hebben jullie ervari g er loop ook bij de fysiotherapeut heb geen baad daar

Will | 24 januari 2019

Afschuwelijke pijn rechts onder in de rug, vooral na poosje dezelfde houding. Naar fysiotherapeut geweest, die gooide het op een scheve heup, heb poos oefeningen gedaan, amper verbetering. Röntgenfoto laten maken, niks op te zien. Nog steeds de pijn, nu al zo'n 3 á 4 jaar. Krijg verder geen tips van de huisarts wat ik er mee moet. Erg lastig en belemmerend!

Keijzer | 15 januari 2019

Huiselijk geweld. Geslagen met hak damesschoen. Pijn linkerlies bij zwangerschappen. Klapvoet links. Na verhuizing diagnose (1976) "psychisch!!!" Dan totale uitval links. Een enorme prolaps. Hernia! Operatie 1987, L4L5, klachten bleven. Diagnose huisarts na operatie "hypochonder" Volgende huisarts: zoveel klachten, dat kan niet. Nog aanwezige klachten zullen vanzelf verdwijnen, zei neuro-chirurg 1989. Klachten verdwenen niet. Foto's MRI 1992-1999: op niveau L4L5, en L5S1 versmalling en op niveau L3L4 bulging disc. rechts meer dan links. 1987-2019 pijnlijke armen, totale incontinentie, stijve (onder)rug, veterschoen links kan ik niet dichtstrikken, achteruit trap aflopen, gehandicapten kaart. Diagnoses psychisch, hypochonder, steunzolen, niets aan te doen, ongeloof over omvang van klachten, fybromyalgie. Sinds 2015 incontinentiepil Betmiga. Sinds 2 maanden diagnose orthopeed. Totale heupprothese links. Dat gelooft toch niemand Wie weet naar welke neuroloog? Bij voorbaat dank voor tip.

pim | 17 december 2018

Dankjewel voor dit artikel over het diagnostiseren van rugklachten. Mijn moeder heeft ook jarenlang met een 'hernia' rondgelopen die later een scoliose bleek te zijn. Het is erg belangrijk een goede diagnose te stellen.

Wendy | 17 november 2018

Heb ik dat weer uitgesteld, ga ik as maandag voor me vervolg gesprek om toch.

huisarts P | 9 november 2018

beste vorige schrijvers, ik ben zelf huisarts en kwam op deze site terecht omdat ik herniaachtige klachten heb. Kan niet werken door de pijn en s nachts niet goed slapen. Ik begrijp de frustratie en het gevoel niet begrepen te worden. Maar probeer, ook in je eigen belang, geduldig te blijven want het natuurlijk beloop is nu eenmaal zo dat, spoedsituaties uitgezonderd, of mensen zich nu laten opereren of niet, er na een jaar geen verschil is. Vroeg opereren is dus ook een verdienmodel in de zorg die een markt is geworden. Verder is een MRI niet zaligmakend, op een MRI zie je weliswaar een hernia, maar niet altijd of deze klachten geeft. Probeer in je eigen belang niet te vroeg op sites als zorgkaart te surfen, maar kijk eerst op thuisarts.nl of in dit specifieke geval :https://www.gezondheidsnet.nl/rugpijn/16-vragen-over-een-rughernia
Veel sterkte voor iedereen

Drongelen | 26 oktober 2018

Hier ook zoiets, neuroloog en radioloog spreken elkaar tegen. Aantal keren aan rechter knie geopereerd, nu continu pijn in de onderrug, doof gevoel in bovenbenen, vooral als ik zit. Zoals verwacht (omdat het een zwak been is) veel problemen met het rechterbeen en heup, kan er niet op slapen. Vaak ook pijn in het schaambeen, verrassend genoeg ook aan de rechterzijde, maar .......... er is niets aan de hand volgens de neuroloog. Nu volgende week naar een orthopeed, want afschuiven naar een andere specialist daar zijn ze wel goed in.

dennis | 17 augustus 2018

Zomer 2017 aanhoudend kramp in linkeronderbeen tijdens lopen. Na 1 maand ]pijn verergerd en zenuwprikkels in linkervoet.
Huisarts verwees nr fysio > oefeningen om heup flexibeler te maken. In december 11 behandelingen voorbij en geen stap vooruit.
In januari 2018 bij sportfysio. Veel bindweefsel massages. Volgens fysio geen hernia, maar stijfheid van spieren.
NA aandringen huisarts>MRI scan > hernia in L4/5 > enige oplossing operatie volgens Neuroloog.
Niet gedaan.
Aanbeveling van vrienden afspraak bij podoloog. Schijnt dat mijn rechtervoet overcompenseert tijdens het lopen, dus onnatuurlijk bweging heupen.Op maatgemaakte zooltjes gekregen
ongeveer 2 maanden voorbijgegaan en klachten 90% afgenomen.
af en toe last van tintelingen nog steeds en lichte pijn in me onderrug tijdens het zitten.
Zou interessant zijn om na herstel een MRI scan te doen, om te kijken of de hernia weg is of niet en of mijn symptomen nou wel of niet hernia gerelateerd waren.

Nina | 14 mei 2018

Mijn tip voor iedereen die tegen onwillende/onwetendende/onderschattende artsen aanloopt : neem het heft in eigen handen en laat een scan en of lab onderzoek uitvoeren op eigen kosten , ook al kan dat kosten !

En vraag inzage en of copie van je medisch dossier van alle behandelende artsen om eventueel mee te nemen en als stok achter de deur !

Chris | 4 september 2017

Tot tweemaal toe zenuwblokkades in mijn rug gehad wat niet hielp vervolgens MRI-Scan laten maken en is gebleken dat ik weer onder het mes zou moeten en dit is dan 20 juli jl. uitgevoerd en met succes er werd wel duidelijk verteld dat de pijnen zou worden weggenomen maar door die val blijft het een heel zwak punt dat is onherstelbaar ik moet bewijzen dat het door de valpartij is gekomen alleen ik weet niet hoe ondanks de Neurochirurg dit duidelijk aangeeft. Wie zou mij kunnen adviseren hierin

Chris | 4 september 2017

Dec. 2012 geopereerd een Hernia en een zenuwbeknelling succes uitgevoerd het eerste half jaar 2013 gerevalideerd totdat ik onderuit ging 2015 op een opengebroken straat bij een trap waar ik precies op de onderste trede viel en precies op de operatie plek wel is er een aansprakelijke partij nu is er een schotje in mijn rug scheef gaan zitten waardoor wederom mijn zenuw wordt afgekneld wordt volgens tegenpartij heeft dit te maken met overgewicht e.o. mijn toenmalige knie blessure en hebben mij laten keuren door een niet praktiserende arts.

Robbertsen | 26 augustus 2017

Update:) MRI laten maken op dinsdag bij kliniek de Lange Voorhout in Rijswijk, gelijk besproken(acute hernia, hard stuk van de bovenkant van het tussenwervelschijfje stak recht in mijn zenuwbaan) , ik kon de volgende dag naar Keulen en zou donderdag geopereerd worden door dhr Simons, wat een top kliniek! Toparts! Vrijdag mocht ik weer naar huis. Wat een service, kon vrijdag weer naar huis. Nu 6 weken later, gaat super goed met mij, nog wat stijve rug maar met fysio komt dat goed. Als ik hier langer mee was doorgelopen had dat niet zonder nare gevolgen geweest! Heel erg teleurgesteld door huisarts en ziekenhuisarts die zeggen dat je maar moet afwachten...

Robbertsen | 25 juni 2017

Paar weken geleden kon ik niet meer op mn rechterbeen staan, tintelingen in mn voet, naar de ha, waarschijnlijk hernia, en met pillen naar huis. Die hielpen niet dus weekend arts, jah zei hij, ik hoor tussen de regels door dat je wel geopereerd wil worden(wie niet met die helse pijn!?) nee hier in NL moet je gewoon wachten! tot je je plas niet meer in kunt houden, dan helpen ze je pas. Verlamming al in mn voet/tenen. Toch verwijskaart aangevraagd voor kliniek Lange Voorhout in Rijswijk, afgelopen zat geweest, as dinsdag een MRI, dan bespreken met neuroloog wat de beste oplossing is voor mij. Dat noem ik pas goede zorg! Voelde me idd niet serieus genomen door ha en arts in ziekenhuis. Inmiddels been tot aan tenen(buitenzijde) verlamd en krachtverlies...hoop op snel herstel.

huub | 7 oktober 2016

kleine uitleg van MRI;
Sterke verdenking op dubbelzijdige lysis L5 met graad 1 listhesis.
Er is spondylose, discusdegeneratie en versmalling tussenwervelruimte op L5-S1 met ook op dit niveau een beeld van een rechts laterale HNP, er is hierbij compressie op wortel L5 in het foramen. Lichte protrusie van dezelfde discus links in het foramen aldaar echter nog wel enig epiduraal vet rondom wortel L5. Elders enige spondylose en lichte discusdehydratie. Geen kanaalstenose. geen uitstraling naar benen etc. wat nu zenuwblokkade wordt niet meer vergoed

Joke | 2 april 2016

Bevindt jaar(2016) na een paar wkn ervoor lage rugpijn.,ineens uitval rechterv en uit straling gehele been. Helse pijn.na MRI Hernia! Er was een stukje v de uitstulping afgebroken en zat op zenuwwortel. Ben naar Bergmanclinics in Naarden gegaan . Werd binnen 3 wkn geopereerd. Nu apr totaal geen pijn ,kan bijna alles weer. Alleen klapvoet over gehouden. Hoop dat dat nog over gaat door veel oefenen. Bergman dr Schröder is een aanrader.

maurice | 1 maart 2016

Allen ik ken het probleem vanaf kinds af aan rugpijn door aangeboren lysischbogen. Totdat het 5 jaar geleden ondraaglijk werd. Norme pijn in mijn lies. Conclusie was een liesbreuk. Geopereerd en nog steeds veel pijn. Conclusie. Loesbreuk zat er wel maar niet de oorzaak.
gevraagd kan het uit mijn rug komen. Antwoord was nee. Chirurg opperde een operatie om de betrokken zenuw uit te schakelen. Uit wanhoop ingestemd. Gevolg geen gevoel meer in mijn bovenbeen en lies . Enkel de dieper gelegen pijn in loes nog zwaar aanwezig.

Dankzij oplettende huisarts bij sint maartenskliniek terecht gekomen en met succes top kliniek.!
Nu inmiddels weer een heenia en meteen naar maartemskliniek. Daar weten ze wel raad!

M.Kasumovic | 1 februari 2016

Hoi.
Ik heb pijn in mijn knie onderrug en buik.Ik heb Mri scan van de knie en de rug gemaakt .Maar ze konden niks vinden.Wat moet ik doen ?Met zwaar tillen krijg ik pijn in mijn rug en bij 1 min staan krijg ik brandende pijn in mijn onder rug.Met gebogen knie krijg veel pijn in mijn hele ben.Als ik zit krijg veel pijn in mijn onderbuik links.Wat moet ik doen?
Help!

Pepels | 14 oktober 2015

Sinds mei 2015 heb ik uitvalsverschijnselen en uitstralingspijn naar mijn rechterbeen en voet. Na een beetje rugpijn tijdens de fysio- en fitnesssoefening "beenstrekking" kreeg ik 's nachts hevige pijn in de benen en kon ik niet meer op mijn benen staan. Na 2 weken verminderde de ergste pijn.
Fysiotherapie en chiropractische behandelingen verlichten af en toe. Echter de pijn in het rechterbeen en -voet houden aan. Tijdens staan/lopen/zitten. Alleen liggen is z.g.a. pijnvrij. 1 oktober 2015 heb ik een MRI-scan gehad en die duidt aan hernia in onderste wervels / discus. Nu afwachten.

anoniem | 23 maart 2015

Ik lees mijn eigen verhaal hier terug. Ik zit nu in week vijf. De eerste week was ik totaal verlamd. Na een foto en mri scan is er nog niks gevonden, maar ik zak bij het minste al door mijn benen heen. Ik ben 39 jaar en ik heb dit nooit eerder gehad. Ik heb het gevoel dat er zenuwbanen afsterven en heb regelmatig uitval. Als toetje heb ik ook nog het syndroom van Tietze erbij, plus een virale ontsteking. Het voelt alsof er een vrachtauto over me is heengereden. Maar verder is het dik in orde.

Irma | 11 maart 2015

En wat, ja en wat doe je als je van collega huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen hoort : maar dat weten ze heus wel hoor U bent lekker belazerd, want dat piriformis--syndroom is bij iedereen bekend.Dus een spiertje rekken was teveel moeite.

Irma | 11 maart 2015

En wat, ja en wat doe je als je van collega huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen hoort : maar dat weten ze heus wel hoor U bent lekker belazerd, want dat piriformis--syndroom is bij iedereen bekend.Dus een spiertje rekken was teveel moeite.

Irma | 10 maart 2015

En wat , wat doe je als je geen hernia had maar het daarop lijkende piriformis syndroom? Niets te zien op de MRI maar je hebt wel hernia-achtige klachten Zenuwpijn over de hele ischiadicus, spieruitval in de bilspieren, krachtverlies in meer spieren. Een omstreden diagnose maar wel invaliderend want je kunt niet zitten, staan of lopen en belandt in een rolstoel. Eigenlijk heb je 5 hernia's tegelijk L3 .L4 L5 S1 S2 Ach, de 1e diagnose is nogal belangrijk want bij het piriformis syndroom is er nl de bijzonderheid dat de bilspieren wegkwijnen / atrofiëren en dus klachten geven. Al jarenlang bekend maar zg niet bij de doorsnee huisarts, fysiotherapeut en neuroloog. Nou, dan hebben zij hun huiswerk niet goed gedaan. Al sinds 1930 is dit syndroom bekend.Daarbij komen er ook autonome klachten bij voor, Zullen we via dit blog huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen bijscholen? Kan dat? Maar volgens een blog over een lieve oma moet je vooral veel sporten om gezond te blijven.

Irma | 10 maart 2015

En wat, als er eindelijk een MRI wordt gemaakt en er niets te zien is. We weten het niet is dan het antwoord, we kunnen het niet vinden. Dus zenuwpijn, uitval en krachtverlies is niet te vinden.Medisch kan men zoveel maar de oorzaak van zenuwpijn opsporen niet. Een MRI laat ook geen zenuwen zien namelijk. Wel in de botsstructuren van de wervels maar in de zachte weefsels zijn zenuwen niet zichtbaar. Wel op de neuroscan van dr Filler in de VS of Engeland. Maar die hebben we hier niet. Of het veel uithaalt is de vraag want, dat is de volgende vraag: hoe en waar kun je dan ingrijpen op de zenuwen? In spieren snijden??Zomaar en dan zenuwen vrijleggen? Vooral al de kleinere vertakkingen?Mijn huisarts en neuroloog lieten geen MRI maken. De orthopeed wel. Later nog eens Niets te zien.......

Tineke | 5 februari 2015

Ook bij mij werd in 2004 een hernia geconstateerd. Werd weggestuurd door de neuroloog met een recept voor tramadol en de mededeling: wat zeurt u toch, het is maar een kleine hernia!
Wel met later grote gevolgen. Door verzekeraar naar België gestuurd en daar was het oordeel: een kleine hernia doet net zoveel zeer als een grote hernia. Nu, zo'n 11 jaar verder zijn de onderste wervels vastgezet met schroeven en plaatjes, heb ik een dubbele nekhernia gehad en sinds juli 2013 een neurostimulator voor blijvende zenuwpijn in mijn linkerbeen! En een blijvende klapvoet overgehouden. Ach mevrouwtje het is maar een kleine hernia.
Ik had ook het idee dat ik door mijn toenmalige huisarts en de neuroloog in het ziekenhuis in Nederland absoluut niet serieus werd genomen.

ELisabeth | 6 december 2014

Goede discussie. Een gevalletje "Trust me, i'm a doctor".

Artsen baseren de diagnose veelal op testjes en feiten. Het kan best zijn dat bij 1000 patiënten in 900 gevallen de testjes voldoen. Maar bij 100 vraagt het nader onderzoek. Of out of the box denken! De pijnklachten in dit verhaal vroegen toch maatwerk, zeker als de patiënt herhaaldelijk terugkomt.

De professional kan met actief luisteren tot de essentie komen. Meer betrokkenheid in de zorg zou alle verschil maken. Dat vraagt moed en beleid. Bij onvoldoende betrokkenheid word je niet erkend en geholpen. Ongehoord dat je met moordende pijn wordt weggestuurd.

"Ook al wijzen de testjes niets uit, het kan wel degelijk zenuwpijn zijn. Je mag de zenuwpijn van een patiënt nooit ontkennen", vertelde mij eens een briljante arts met een superbetrokkenheid.

Cindy Stello | 2 december 2014

Hallo,

Dank voor je reactie. Het is inderdaad erg belangrijk dat behandelaren en verwijzers goed luisteren naar patiënten. Mensen kennen hun lichaam en voelen echt wel wanneer er iets niet goed zit. Daarop moeten ook patiënten zelf meer leren vertrouwen, waardoor ze assertiever kunnen reageren als het mis gaat in verwijzing of behandeling. Met zowel mijn huisarts als de fysiotherapeut heb ik de gang van zaken naderhand besproken. Beiden hebben hier veel van geleerd. Succes met herstellen.

Masiep | 1 december 2014

Ik ben momenteel herstellende van een herniaoperatie en vind het schrijnend om te lezen wat hierboven wordt beschreven. Volharding van de patiënt is bij dergelijke klachten soms een vereiste. Je kent je lichaam beter als geen ander al zijn lage rugklachten een veelvoorkomende kwaal waar niet altijd een aanwijsbare oorzaak voor wordt gevonden. Ook de proef van Lasegue is niet voor iedereen maatgevend. Pijn is subjectief en relatief, alle theorie ten goede. Artsen/huisartsen moeten meer aandacht hebben voor het verhaal van de patiënt en de theorie de theorie laten want ook deze is niet altijd eenduidig. Vroeger was het protocol op bed liggen, tegenwoordig (gepast) bewegen?! Een MRI kan op zo'n moment juist het aangewezen middel zijn om een diagnose te kunnen stellen. Mijn traject is nauwelijks via mijn huisarts te verkopen, op de doorverwijzing na. Mijn fysiotherapeut heeft om een MRI gevraagd toen na 3 behandelingen geen voelbaar resultaat werd geboekt. Dus niet blijven proberen en forceren maar adequaat gehandeld! Ik had wel een meewerkende neuroloog. Tussen vorig jaar okt (begin klachten met uitval been en klapvoet) tot nov dit jaar is er 3x een MRI gemaakt. Uiteindelijk geopereerd nadat op de laatste MRI een (rest)hernia, zenuwontsteking en cyste te zien waren. In jou geval zou ik mijn vraagtekens hebben bij de kennis en kunde van zowel de huisarts als fysiotherapeut. Succes!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.