Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

Geplaatst op 27 november 2014 door - 89395 keer bekeken

Foto Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

“Gaat u maar even op uw buik op de behandeltafel liggen.” Het was de derde afspraak die ik had met mijn fysio- en shiatsutherapeut. Zijn oordeel over mijn ernstige lage rugpijn met uitvalsverschijnselen en zenuwpijn in mijn rechterbeen: “Een geïrriteerde uittredende zenuwwortel.” Dat behandelde hij door mij behoorlijk stevig onder handen te nemen, met als uitleg: “We moeten de diepere spierlagen zien te ontspannen.”

“Geen hernia”

Na twee van deze behandelingen werden mijn klachten rap erger en de pijn in mijn rug en been onhoudbaar. Ik vertelde hem dat ik mijn klachten had opgezocht op internet, en dat ik er zelf van overtuigd was dat ik een hernia had. Hij deed voor de zoveelste keer de Proef van Lasègue. Hierbij wordt getest of je vanuit liggende positie het pijnlijke been kunt optillen. Hoewel het veel pijn deed, kon ik dat. En ook reflextestjes van mij knie en hiel doorstond ik opnieuw. “Geen hernia,” was zijn conclusie, en: “gaat u toch maar even op uw buik liggen.” Geïntimideerd door zijn status als medisch professional, deed ik zo goed en zo kwaad als het ging wat hij mij vroeg. Toen ik verkrampt op mijn buik op de tafel lag, drukte hij met kracht mijn onderrug naar beneden. Mijn gebrul was tot ver in de omtrek te horen. Niet veel later, vlak voor de operatie aan mijn dubbele hernia, verzekerde de neurochirurg mij ervan dat die handeling waarschijnlijk had bijgedragen aan mijn verlammingsverschijnselen.

Onbegrip

Ook bij mijn huisarts stuitte ik vanaf de eerste keer dat ik met lage rugpijn en uitstraling naar mijn been langskwam, op onbegrip en onwetendheid. Lage rugklachten komen veel voor, dus ik neem hem niet kwalijk dat hij mij de eerste keer naar huis stuurde met een recept voor Tramadol en een verwijzing voor een fysiotherapeut en podoloog.

‘Een MRI-scan? Weet u wel hoe duur die is?’

Toen ik na de ongelukkige behandeling bij de fysiotherapeut weer bij de huisarts aanklopte, nu met uitvalsverschijnselen en zeer ernstige pijnklachten, doorstond ik weer al zijn testjes. Ik vroeg om een MRI-scan. Zijn geïrriteerde reactie daarop was: “Weet u wel hoe duur zo’n scan is? Bovendien maakt het niet uit wat erop te zien is, de behandeling blijft hetzelfde: pijnstillers, rust en fysiotherapie.” Ik wees hem op mijn verlammingsverschijnselen en eiste een MRI-scan. Toen daaruit bleek dat ik een flinke dubbele hernia had en de huisarts belde over de uitslag, zei hij: “Ja, en wat nu?”

Richtlijn

Dit ervaringsverhaal deel ik met veel medepatiënten. Het blijkt dat huisartsen en fysiotherapeuten de plank vaak volkomen misslaan bij de diagnostisering van herniapatiënten met een operatie-indicatie. Hoe komt dit? Ten eerste blijkt dat de Proef van Lasègue en reflextesten niet toereikend zijn om een goede diagnose te stellen. Veel herniapatiënten hebben geen enkele moeite met deze testen, ook al zijn klachten hevig.

Daarnaast ben ik van mening dat huisartsen en verwijsspecialisten in het bezit moeten zijn van de Richtlijn Behandeling Lumbosacraal Radiculair Syndroom, zoals die in 2008 is opgesteld door Dutch Spine Society. Hierin staat welke onderdelen van het intakegesprek waarde hebben voor de eventuele diagnose van een hernia die geopereerd moet worden. Ook bevat dit document duidelijke richtlijnen voor een stappenplan voor patiënten die met lage rugklachten aankloppen. (Verplichte) kennis van deze richtlijn voor huisartsen en vervolgbehandelaars zou mijns inziens een hoop leed, onnodig medicijngebruik, chronische uitvalsverschijnselen en verkeerde diagnoses voorkomen. En ongetwijfeld wegen de kosten die we als maatschappij dragen voor chronische herniapatiënten (door een te lang uitgestelde operatie), niet op tegen die van een MRI-scan die misschien niet per se nodig was geweest.

Cindy Stello

Let op: ZorgkaartNederland moedigt u aan om ervaringen te delen. En het staat u vrij om elkaar advies te geven in de reacties onder dit bericht. ZorgkaartNederland geeft zelf alleen geen medisch advies. Bij serieuze klachten adviseren we altijd om een dokter te raadplegen. 
Er zijn 39 reacties geplaatst


 • M. Smit | 15 oktober 2020

  ruim 2 mnd heb ik last van lage rugklachten. Een maand geleden had ik ineens uitstralingen op mijn linkerbeen. Spontane, heftige pijnscheuten. Tranen in mijn ogen. Ineens uitstralingen In mijn rechterbeen. Links was weg. Onderrug via bil, bovenbeen naar mijn knie en daaronder. Persen, hoesten doet pijn. Nu 2 weken, heftigheid neemt toe. Maandag bij ha geweest obv testen zei hij; geen hernia. Wel zag hij mijn heftige pijn en kreeg ik tramadol en diazepam. Die nacht En ochtend ben ik gillend Vd pijn in mijn been wakker geworden. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Gisteren bij manueel therapeut geweest. Diagnose: hernia ivm aanzienlijk krachtverlies in het been en overmatige reflexen. Nu aankijken, over ruim een week terug,het gaat vanzelf over.?!! De pijn vanuit mijn bil, via zijkant bovenbeen naar knieholte en daaronder is zo venijnig. Ondanks medicatie voel ik Nog pijn in mijn bil/knie. Mijn pijngrens is best hoog, maar dit is ondraaglijk. Wat moet ik doen?

 • Babette | 9 oktober 2020

  Wel, iedereen die ooit lachte met Belgïë...ik woon hiet nu 12 jaar. 5 eken geleden felle lage rugpikn gekregen. Na 3 weken toch maar naar de huisarts. Even een week aanzien met medictie. Het beterde. Maar toen kwam het plots terug met uitstralingspijn naar het been. Geen enkele aarzeling bin de HA. Dit moet wel een beknelde zenuw zijn. Meteen doorverwijzing voor CT scan om te zien waar het zit..En inderdaad, fikse hernia. Nu afwachten wat het wordt met pijnmedicatie en oefeningen o.l.v.een fysio. Het stemt me droevig om te lezen dat een scan, die alvast zo veel klaarheid kan brengen, in andere landen, waaronder mijn vaderland, zo een duur ding is. Dus toch wel een grote hoera voor de Belgische sociale zekerheid. Geen idee wat het zal kosten, maar de mutualiteit komt zofanig tussen dat niemand hier aarzelt om een scan te laten nemen... . Ik heb het nooit eerder nodig gehad, dus ik wist zelfs niet dat een VTxscan zo'n 'luxe goed' was... Schrijnend!

 • Anja | 26 september 2020

  Een goed verhaal en duidelijk omschreven wat er mis gaat in constatering. Ook ik heb hetzelfde probleem ondervonden.
  Ben nu voor de 2 keer behandeling gehad met stroom. Een operatie schrikt mij nog af vanwege de risico's.
  Mvg Anja

 • Margriet | 27 juli 2020

  Tijdens mijn zwangerschap hernia met zenuwpijn en uitval. Ivm zwangerschap mocht ik geen medicatie gebruiken, 2 nachten zeer ellendig op de bank gelegen. Vanaf dat moment geleidelijk beter. Zonder operatie voor 99% herstel. Natuurlijk herstel is dus ook goed mogelijk. En zoals eerder gezegd door huisarts (ben zelf revalidatiearts) in veel gevallen is er een jaar na dato geen verschil in uitkomst tussen wel/niet opereren.

 • Renate | 11 december 2019

  Hier hetzelfde verhaal, in sept al rugpijn en in bil zal wel ontstoken zenuw zijn ga maar naar fysio, ik doorstond alle tests dus geen hernia! Nou 22 okt gezellig bios ik kom buiten kon ik niet meer lopen... waarnemend huisarts zei gelijk hernia tramadol en zoveel mogelijk lopen... hoe dan? Na 3 dagen helse pijnen terug en kreeg toen oxycodon hielp wel iets ik was al blij met 50% vermindering. Eigen huisarts twijfelde omdat ik ondanks de pijn bepaalde oefeningen wel kon, de huisarts wilde me nog steeds niet door sturen want de pijnbestrijding en fysio hielp toch? Wat is dat met die huisartsen en doorsturen ik heb er op gestaan en vorige week MRI gehad en morgen afspraak neuroloog...

 • Marcella | 5 november 2019

  Lijkt veel op mijn eigen verhaal. Ik ben van de trap gevallen, direct onhoudbare pijn in rechterbeen en bil. HP gebeld omdat ik de pijn niet aan kon, moest maar paracetamol nemen, na een verschrikkelijke nacht naar de HA geweest doorgestuurd voor een röntgenfoto, hier was alleen niets op te zien, moest maar verder met paracetamol. Zelf naar manueel T gegaan, die schok erg van de pijn die ik had en gaf aan niet te durven te behandelen en dat ik terug naar de HA moest voor een verwijzing naar neuroloog, deze gekregen maar wachttijd van 8 weken. In week 6 is het zo mis gegaan dat ik niet meer kon lopen, via zorgverzekeraar voor elkaar gekregen dat ik de volgende dag naar de neuroloog kon. De neuroloog zag het direct en zei dit is een hernia en meteen een mri. Net thuis gekomen na de mri, werd ik gebeld moest direct naar de spoedeisende hulp, heb een bed gekregen mocht er niet meer uit, nog nooit zo’n grote hernia gezien, welke ook was losgeraakt en moest zsm geopereerd worden.

 • Joop de Bruijne | 1 november 2019

  Aan Marjolijn: Huisarts kan verwijzing geven voor voor MRI-scan. Daarvoor hoef je niet naar neuroloog. Kost 246.- euro. Niet goedkoop maar ook niet super duur. Succes.

 • Marjolein | 22 oktober 2019

  Ik loop al een tijd ,wel acht maanden,bij de fysio vanwege lage rugklachten. Dit verbetert echter niet. De ene keer is het weg maar daarna komt het weer hevig terug. Vandaag daarom weer naar de huisarts geweest. Die geeft aan dat als het een.hernia is,ik niet genoeg klachten heb om voor een.operatie in aanmerking te komen en dat een neuroloog dus geen MRI scan zal maken. Ik ben daarom nu doorgestuurd naar een Caesar therapeut. Ik hoop dat dat gaat helpen,want het duurt al erg lang

 • Marcel | 10 oktober 2019

  Ik woon in Noorwegen en heb onlangs een MRI-scan genomen vanwege aanhoudende rugklachten. Ik deed dit bij een privékliniek. Noorwegen is een heel duur land, en een privékliniek is uiteraard niet gesubsidieerd. De kosten waren nog geen 300 euro.

  Ik weet niet wat een zorgverzekeraar in Nederland moet betalen voor een uur fysiotherapie of een bezoek aan de huisarts, maar geen MRI-scan voorschrijven vanwege de “hoge kosten” vind ik na bovenstaande ervaring geen goed argument. Zo duur is dat dus blijkbaar helemaal niet.

 • Jan | 9 juli 2019

  Ik heb alle ellende die hier te lezen is allemaal gehad zware hernia aan geopereerd waarbij mijn rugzenuw beschadigd is waardoor geen gevoel meer in mijn voeten maar wel zenuwpijn kan geen afstanden lopen niet stilstaan het gaat maar door krijg nu morgen dus een neuro simulator hopen dat dit de oplossing is voor elke dag pijn en ellende

 • Ilse Eekhof | 7 juni 2019

  Ook heb ik sinds een jaar rugpijn, kleine hernia te zien maar te klein om iets aan te doen, Lyrica geslikt (600 mg) tegen zenuwpijn. Vreselijk medicijn, snel weer afgebouwd omdat het niet hielp. Sinds een goede maand niet meer kunnen liggen in bed van de pijn en duidelijk krachtsverlies in linkerbeen. Doorverwezen door huisarts naar Rugpoli Veluwe. MRI-scan wees 2 hernia's uit (L4 en L5 en L5 en S1). Na oefeningen Mac Kenzie die niet hielpen eergisteren een injectie gekregen. Nu al minder pijn, vraag is of zenuwschade blijvend is in linkerbeen. Slik ernaast Amitriptiline 30 mg voor de nacht wat goed helpt tegen de zenuwpijn. Injectie moet nog gaan werken maar het lijkt de goede kant op te gaan eindelijk.

 • Karin | 10 mei 2019

  Het verhaal wat ik hierboven las kon die van mij wel zijn. In 2 weken tijd 3x bij de huisarts geweest die elke keer zei dat het geen hernia was.Ik ging op handen en knieën door het huis van de pijn. Voelde me niet serieus genomen.De fysio dacht wel aan een hernia ivm uitvalverschijnselen. Die heeft weer afspraak bij huisarts gemaakt. Die ging hier weer niet in mee.En begreep zelfs mijn woede niet . En kaarte mijn pijn van de tafel of als het niets was. Met de vuist op tafel.Ben bij neuroloog geweest en die zei wel een hernia in de s1. Ondertussen een MRI gehad voor eventuele pijnbehandeling. Erg jammer dat het zo bij huisartsen moet gaan.

 • Moeke 67 | 5 mei 2019

  Heb nu al 3 jaar last van mijn onderrug en been ben er vorige jaar achter gekomen dat ik hernia heb tussen mijn 4 en 5 wervel ga vaak naar het ziekenhuis maar geen enkele pijnstillers helpt mij Mischien hebben jullie ervari g er loop ook bij de fysiotherapeut heb geen baad daar

 • Will | 24 januari 2019

  Afschuwelijke pijn rechts onder in de rug, vooral na poosje dezelfde houding. Naar fysiotherapeut geweest, die gooide het op een scheve heup, heb poos oefeningen gedaan, amper verbetering. Röntgenfoto laten maken, niks op te zien. Nog steeds de pijn, nu al zo'n 3 á 4 jaar. Krijg verder geen tips van de huisarts wat ik er mee moet. Erg lastig en belemmerend!

 • Keijzer | 15 januari 2019

  Huiselijk geweld. Geslagen met hak damesschoen. Pijn linkerlies bij zwangerschappen. Klapvoet links. Na verhuizing diagnose (1976) "psychisch!!!" Dan totale uitval links. Een enorme prolaps. Hernia! Operatie 1987, L4L5, klachten bleven. Diagnose huisarts na operatie "hypochonder" Volgende huisarts: zoveel klachten, dat kan niet. Nog aanwezige klachten zullen vanzelf verdwijnen, zei neuro-chirurg 1989. Klachten verdwenen niet. Foto's MRI 1992-1999: op niveau L4L5, en L5S1 versmalling en op niveau L3L4 bulging disc. rechts meer dan links. 1987-2019 pijnlijke armen, totale incontinentie, stijve (onder)rug, veterschoen links kan ik niet dichtstrikken, achteruit trap aflopen, gehandicapten kaart. Diagnoses psychisch, hypochonder, steunzolen, niets aan te doen, ongeloof over omvang van klachten, fybromyalgie. Sinds 2015 incontinentiepil Betmiga. Sinds 2 maanden diagnose orthopeed. Totale heupprothese links. Dat gelooft toch niemand Wie weet naar welke neuroloog? Bij voorbaat dank voor tip.

 • pim | 17 december 2018

  Dankjewel voor dit artikel over het diagnostiseren van rugklachten. Mijn moeder heeft ook jarenlang met een 'hernia' rondgelopen die later een scoliose bleek te zijn. Het is erg belangrijk een goede diagnose te stellen.

 • Wendy | 17 november 2018

  Heb ik dat weer uitgesteld, ga ik as maandag voor me vervolg gesprek om toch.

 • huisarts P | 9 november 2018

  beste vorige schrijvers, ik ben zelf huisarts en kwam op deze site terecht omdat ik herniaachtige klachten heb. Kan niet werken door de pijn en s nachts niet goed slapen. Ik begrijp de frustratie en het gevoel niet begrepen te worden. Maar probeer, ook in je eigen belang, geduldig te blijven want het natuurlijk beloop is nu eenmaal zo dat, spoedsituaties uitgezonderd, of mensen zich nu laten opereren of niet, er na een jaar geen verschil is. Vroeg opereren is dus ook een verdienmodel in de zorg die een markt is geworden. Verder is een MRI niet zaligmakend, op een MRI zie je weliswaar een hernia, maar niet altijd of deze klachten geeft. Probeer in je eigen belang niet te vroeg op sites als zorgkaart te surfen, maar kijk eerst op thuisarts.nl of in dit specifieke geval :https://www.gezondheidsnet.nl/rugpijn/16-vragen-over-een-rughernia
  Veel sterkte voor iedereen

 • Drongelen | 26 oktober 2018

  Hier ook zoiets, neuroloog en radioloog spreken elkaar tegen. Aantal keren aan rechter knie geopereerd, nu continu pijn in de onderrug, doof gevoel in bovenbenen, vooral als ik zit. Zoals verwacht (omdat het een zwak been is) veel problemen met het rechterbeen en heup, kan er niet op slapen. Vaak ook pijn in het schaambeen, verrassend genoeg ook aan de rechterzijde, maar .......... er is niets aan de hand volgens de neuroloog. Nu volgende week naar een orthopeed, want afschuiven naar een andere specialist daar zijn ze wel goed in.

 • dennis | 17 augustus 2018

  Zomer 2017 aanhoudend kramp in linkeronderbeen tijdens lopen. Na 1 maand ]pijn verergerd en zenuwprikkels in linkervoet.
  Huisarts verwees nr fysio > oefeningen om heup flexibeler te maken. In december 11 behandelingen voorbij en geen stap vooruit.
  In januari 2018 bij sportfysio. Veel bindweefsel massages. Volgens fysio geen hernia, maar stijfheid van spieren.
  NA aandringen huisarts>MRI scan > hernia in L4/5 > enige oplossing operatie volgens Neuroloog.
  Niet gedaan.
  Aanbeveling van vrienden afspraak bij podoloog. Schijnt dat mijn rechtervoet overcompenseert tijdens het lopen, dus onnatuurlijk bweging heupen.Op maatgemaakte zooltjes gekregen
  ongeveer 2 maanden voorbijgegaan en klachten 90% afgenomen.
  af en toe last van tintelingen nog steeds en lichte pijn in me onderrug tijdens het zitten.
  Zou interessant zijn om na herstel een MRI scan te doen, om te kijken of de hernia weg is of niet en of mijn symptomen nou wel of niet hernia gerelateerd waren.

 • Nina | 14 mei 2018

  Mijn tip voor iedereen die tegen onwillende/onwetendende/onderschattende artsen aanloopt : neem het heft in eigen handen en laat een scan en of lab onderzoek uitvoeren op eigen kosten , ook al kan dat kosten !

  En vraag inzage en of copie van je medisch dossier van alle behandelende artsen om eventueel mee te nemen en als stok achter de deur !

 • Chris | 4 september 2017

  Tot tweemaal toe zenuwblokkades in mijn rug gehad wat niet hielp vervolgens MRI-Scan laten maken en is gebleken dat ik weer onder het mes zou moeten en dit is dan 20 juli jl. uitgevoerd en met succes er werd wel duidelijk verteld dat de pijnen zou worden weggenomen maar door die val blijft het een heel zwak punt dat is onherstelbaar ik moet bewijzen dat het door de valpartij is gekomen alleen ik weet niet hoe ondanks de Neurochirurg dit duidelijk aangeeft. Wie zou mij kunnen adviseren hierin

 • Chris | 4 september 2017

  Dec. 2012 geopereerd een Hernia en een zenuwbeknelling succes uitgevoerd het eerste half jaar 2013 gerevalideerd totdat ik onderuit ging 2015 op een opengebroken straat bij een trap waar ik precies op de onderste trede viel en precies op de operatie plek wel is er een aansprakelijke partij nu is er een schotje in mijn rug scheef gaan zitten waardoor wederom mijn zenuw wordt afgekneld wordt volgens tegenpartij heeft dit te maken met overgewicht e.o. mijn toenmalige knie blessure en hebben mij laten keuren door een niet praktiserende arts.

 • Robbertsen | 26 augustus 2017

  Update:) MRI laten maken op dinsdag bij kliniek de Lange Voorhout in Rijswijk, gelijk besproken(acute hernia, hard stuk van de bovenkant van het tussenwervelschijfje stak recht in mijn zenuwbaan) , ik kon de volgende dag naar Keulen en zou donderdag geopereerd worden door dhr Simons, wat een top kliniek! Toparts! Vrijdag mocht ik weer naar huis. Wat een service, kon vrijdag weer naar huis. Nu 6 weken later, gaat super goed met mij, nog wat stijve rug maar met fysio komt dat goed. Als ik hier langer mee was doorgelopen had dat niet zonder nare gevolgen geweest! Heel erg teleurgesteld door huisarts en ziekenhuisarts die zeggen dat je maar moet afwachten...

 • Robbertsen | 25 juni 2017

  Paar weken geleden kon ik niet meer op mn rechterbeen staan, tintelingen in mn voet, naar de ha, waarschijnlijk hernia, en met pillen naar huis. Die hielpen niet dus weekend arts, jah zei hij, ik hoor tussen de regels door dat je wel geopereerd wil worden(wie niet met die helse pijn!?) nee hier in NL moet je gewoon wachten! tot je je plas niet meer in kunt houden, dan helpen ze je pas. Verlamming al in mn voet/tenen. Toch verwijskaart aangevraagd voor kliniek Lange Voorhout in Rijswijk, afgelopen zat geweest, as dinsdag een MRI, dan bespreken met neuroloog wat de beste oplossing is voor mij. Dat noem ik pas goede zorg! Voelde me idd niet serieus genomen door ha en arts in ziekenhuis. Inmiddels been tot aan tenen(buitenzijde) verlamd en krachtverlies...hoop op snel herstel.

 • huub | 7 oktober 2016

  kleine uitleg van MRI;
  Sterke verdenking op dubbelzijdige lysis L5 met graad 1 listhesis.
  Er is spondylose, discusdegeneratie en versmalling tussenwervelruimte op L5-S1 met ook op dit niveau een beeld van een rechts laterale HNP, er is hierbij compressie op wortel L5 in het foramen. Lichte protrusie van dezelfde discus links in het foramen aldaar echter nog wel enig epiduraal vet rondom wortel L5. Elders enige spondylose en lichte discusdehydratie. Geen kanaalstenose. geen uitstraling naar benen etc. wat nu zenuwblokkade wordt niet meer vergoed

 • Joke | 2 april 2016

  Bevindt jaar(2016) na een paar wkn ervoor lage rugpijn.,ineens uitval rechterv en uit straling gehele been. Helse pijn.na MRI Hernia! Er was een stukje v de uitstulping afgebroken en zat op zenuwwortel. Ben naar Bergmanclinics in Naarden gegaan . Werd binnen 3 wkn geopereerd. Nu apr totaal geen pijn ,kan bijna alles weer. Alleen klapvoet over gehouden. Hoop dat dat nog over gaat door veel oefenen. Bergman dr Schröder is een aanrader.

 • maurice | 1 maart 2016

  Allen ik ken het probleem vanaf kinds af aan rugpijn door aangeboren lysischbogen. Totdat het 5 jaar geleden ondraaglijk werd. Norme pijn in mijn lies. Conclusie was een liesbreuk. Geopereerd en nog steeds veel pijn. Conclusie. Loesbreuk zat er wel maar niet de oorzaak.
  gevraagd kan het uit mijn rug komen. Antwoord was nee. Chirurg opperde een operatie om de betrokken zenuw uit te schakelen. Uit wanhoop ingestemd. Gevolg geen gevoel meer in mijn bovenbeen en lies . Enkel de dieper gelegen pijn in loes nog zwaar aanwezig.

  Dankzij oplettende huisarts bij sint maartenskliniek terecht gekomen en met succes top kliniek.!
  Nu inmiddels weer een heenia en meteen naar maartemskliniek. Daar weten ze wel raad!

 • M.Kasumovic | 1 februari 2016

  Hoi.
  Ik heb pijn in mijn knie onderrug en buik.Ik heb Mri scan van de knie en de rug gemaakt .Maar ze konden niks vinden.Wat moet ik doen ?Met zwaar tillen krijg ik pijn in mijn rug en bij 1 min staan krijg ik brandende pijn in mijn onder rug.Met gebogen knie krijg veel pijn in mijn hele ben.Als ik zit krijg veel pijn in mijn onderbuik links.Wat moet ik doen?
  Help!

 • Pepels | 14 oktober 2015

  Sinds mei 2015 heb ik uitvalsverschijnselen en uitstralingspijn naar mijn rechterbeen en voet. Na een beetje rugpijn tijdens de fysio- en fitnesssoefening "beenstrekking" kreeg ik 's nachts hevige pijn in de benen en kon ik niet meer op mijn benen staan. Na 2 weken verminderde de ergste pijn.
  Fysiotherapie en chiropractische behandelingen verlichten af en toe. Echter de pijn in het rechterbeen en -voet houden aan. Tijdens staan/lopen/zitten. Alleen liggen is z.g.a. pijnvrij. 1 oktober 2015 heb ik een MRI-scan gehad en die duidt aan hernia in onderste wervels / discus. Nu afwachten.

 • anoniem | 23 maart 2015

  Ik lees mijn eigen verhaal hier terug. Ik zit nu in week vijf. De eerste week was ik totaal verlamd. Na een foto en mri scan is er nog niks gevonden, maar ik zak bij het minste al door mijn benen heen. Ik ben 39 jaar en ik heb dit nooit eerder gehad. Ik heb het gevoel dat er zenuwbanen afsterven en heb regelmatig uitval. Als toetje heb ik ook nog het syndroom van Tietze erbij, plus een virale ontsteking. Het voelt alsof er een vrachtauto over me is heengereden. Maar verder is het dik in orde.

 • Irma | 11 maart 2015

  En wat, ja en wat doe je als je van collega huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen hoort : maar dat weten ze heus wel hoor U bent lekker belazerd, want dat piriformis--syndroom is bij iedereen bekend.Dus een spiertje rekken was teveel moeite.

 • Irma | 11 maart 2015

  En wat, ja en wat doe je als je van collega huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen hoort : maar dat weten ze heus wel hoor U bent lekker belazerd, want dat piriformis--syndroom is bij iedereen bekend.Dus een spiertje rekken was teveel moeite.

 • Irma | 10 maart 2015

  En wat , wat doe je als je geen hernia had maar het daarop lijkende piriformis syndroom? Niets te zien op de MRI maar je hebt wel hernia-achtige klachten Zenuwpijn over de hele ischiadicus, spieruitval in de bilspieren, krachtverlies in meer spieren. Een omstreden diagnose maar wel invaliderend want je kunt niet zitten, staan of lopen en belandt in een rolstoel. Eigenlijk heb je 5 hernia's tegelijk L3 .L4 L5 S1 S2 Ach, de 1e diagnose is nogal belangrijk want bij het piriformis syndroom is er nl de bijzonderheid dat de bilspieren wegkwijnen / atrofiëren en dus klachten geven. Al jarenlang bekend maar zg niet bij de doorsnee huisarts, fysiotherapeut en neuroloog. Nou, dan hebben zij hun huiswerk niet goed gedaan. Al sinds 1930 is dit syndroom bekend.Daarbij komen er ook autonome klachten bij voor, Zullen we via dit blog huisartsen, fysiotherapeuten en neurologen bijscholen? Kan dat? Maar volgens een blog over een lieve oma moet je vooral veel sporten om gezond te blijven.

 • Irma | 10 maart 2015

  En wat, als er eindelijk een MRI wordt gemaakt en er niets te zien is. We weten het niet is dan het antwoord, we kunnen het niet vinden. Dus zenuwpijn, uitval en krachtverlies is niet te vinden.Medisch kan men zoveel maar de oorzaak van zenuwpijn opsporen niet. Een MRI laat ook geen zenuwen zien namelijk. Wel in de botsstructuren van de wervels maar in de zachte weefsels zijn zenuwen niet zichtbaar. Wel op de neuroscan van dr Filler in de VS of Engeland. Maar die hebben we hier niet. Of het veel uithaalt is de vraag want, dat is de volgende vraag: hoe en waar kun je dan ingrijpen op de zenuwen? In spieren snijden??Zomaar en dan zenuwen vrijleggen? Vooral al de kleinere vertakkingen?Mijn huisarts en neuroloog lieten geen MRI maken. De orthopeed wel. Later nog eens Niets te zien.......

 • Tineke | 5 februari 2015

  Ook bij mij werd in 2004 een hernia geconstateerd. Werd weggestuurd door de neuroloog met een recept voor tramadol en de mededeling: wat zeurt u toch, het is maar een kleine hernia!
  Wel met later grote gevolgen. Door verzekeraar naar België gestuurd en daar was het oordeel: een kleine hernia doet net zoveel zeer als een grote hernia. Nu, zo'n 11 jaar verder zijn de onderste wervels vastgezet met schroeven en plaatjes, heb ik een dubbele nekhernia gehad en sinds juli 2013 een neurostimulator voor blijvende zenuwpijn in mijn linkerbeen! En een blijvende klapvoet overgehouden. Ach mevrouwtje het is maar een kleine hernia.
  Ik had ook het idee dat ik door mijn toenmalige huisarts en de neuroloog in het ziekenhuis in Nederland absoluut niet serieus werd genomen.

 • ELisabeth | 6 december 2014

  Goede discussie. Een gevalletje "Trust me, i'm a doctor".

  Artsen baseren de diagnose veelal op testjes en feiten. Het kan best zijn dat bij 1000 patiënten in 900 gevallen de testjes voldoen. Maar bij 100 vraagt het nader onderzoek. Of out of the box denken! De pijnklachten in dit verhaal vroegen toch maatwerk, zeker als de patiënt herhaaldelijk terugkomt.

  De professional kan met actief luisteren tot de essentie komen. Meer betrokkenheid in de zorg zou alle verschil maken. Dat vraagt moed en beleid. Bij onvoldoende betrokkenheid word je niet erkend en geholpen. Ongehoord dat je met moordende pijn wordt weggestuurd.

  "Ook al wijzen de testjes niets uit, het kan wel degelijk zenuwpijn zijn. Je mag de zenuwpijn van een patiënt nooit ontkennen", vertelde mij eens een briljante arts met een superbetrokkenheid.

 • Cindy Stello | 2 december 2014

  Hallo,

  Dank voor je reactie. Het is inderdaad erg belangrijk dat behandelaren en verwijzers goed luisteren naar patiënten. Mensen kennen hun lichaam en voelen echt wel wanneer er iets niet goed zit. Daarop moeten ook patiënten zelf meer leren vertrouwen, waardoor ze assertiever kunnen reageren als het mis gaat in verwijzing of behandeling. Met zowel mijn huisarts als de fysiotherapeut heb ik de gang van zaken naderhand besproken. Beiden hebben hier veel van geleerd. Succes met herstellen.

 • Masiep | 1 december 2014

  Ik ben momenteel herstellende van een herniaoperatie en vind het schrijnend om te lezen wat hierboven wordt beschreven. Volharding van de patiënt is bij dergelijke klachten soms een vereiste. Je kent je lichaam beter als geen ander al zijn lage rugklachten een veelvoorkomende kwaal waar niet altijd een aanwijsbare oorzaak voor wordt gevonden. Ook de proef van Lasegue is niet voor iedereen maatgevend. Pijn is subjectief en relatief, alle theorie ten goede. Artsen/huisartsen moeten meer aandacht hebben voor het verhaal van de patiënt en de theorie de theorie laten want ook deze is niet altijd eenduidig. Vroeger was het protocol op bed liggen, tegenwoordig (gepast) bewegen?! Een MRI kan op zo'n moment juist het aangewezen middel zijn om een diagnose te kunnen stellen. Mijn traject is nauwelijks via mijn huisarts te verkopen, op de doorverwijzing na. Mijn fysiotherapeut heeft om een MRI gevraagd toen na 3 behandelingen geen voelbaar resultaat werd geboekt. Dus niet blijven proberen en forceren maar adequaat gehandeld! Ik had wel een meewerkende neuroloog. Tussen vorig jaar okt (begin klachten met uitval been en klapvoet) tot nov dit jaar is er 3x een MRI gemaakt. Uiteindelijk geopereerd nadat op de laatste MRI een (rest)hernia, zenuwontsteking en cyste te zien waren. In jou geval zou ik mijn vraagtekens hebben bij de kennis en kunde van zowel de huisarts als fysiotherapeut. Succes!


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland