Naar de navigatie Naar de inhoud

Het duurt even, maar dan heb je ook wat

Geplaatst op 13 augustus 2015 door - 2435 keer bekeken

Foto Het duurt even, maar dan heb je ook wat

In mijn vorige blog schreef ik dat ik terug zou komen op medicatiebeoordelingen, door sommige ook wel de medicijn-APK genoemd. Uit de reactie van patiënten blijkt namelijk dat zij niet zo goed weten wat een medicatiebeoordeling inhoudt, en wat de omvang is. In de apotheek klinken regelmatig geluiden als ‘Mijn dokter houdt toch mijn medicatie in de gaten’. Of ‘Bij iedere medicijnafgifte controleren jullie toch mijn medicijnen’.

Dit laatste klopt. Bij iedere medicijnafgifte kijken wij of het medicijn wel bij de andere medicijnen die de patiënt gebruikt past, en of er redenen zijn, zoals een allergie, verminderde nierfunctie, zwangerschap etc., om andere medicatie voor te schrijven.

Totaalplaatje

Maar wij doen meer. Door middel van een medicatiebeoordeling vormen wij een totaalplaatje van de patiënt. Wij stellen bijvoorbeeld vragen aan de patiënt over eventuele bijwerkingen, problemen met het innemen, of men de laatste tijd vaker valt. Dit gecombineerd met metingen van de arts, gegevens uit het laboratorium en de voorschriften van specialist, tandarts en weekendarts laat ons zien wat er goed gaat in medicijngebruik, en waar aanpassingen nodig zijn.

Gemiddeld vinden naar aanleiding van de medicatiebeoordeling zo’n twee à drie aanpassingen per patiënt plaats. Bij ouderen gaat het vaak om aanpassing van de dosering, omdat met het ouder worden de nieren minder goed gaan werken. Daarnaast leggen wij het medicijngebruik van onze patiënten altijd naast de laatste richtlijnen. En daardoor kan het voorkomen dat met een bepaald middel gestopt moet worden, omdat het effect verdwijnt na vijf jaar gebruik ervan. Het tegenovergestelde kan ook: soms moet juist met een middel gestart worden om andere medicijnen te ondersteunen of het lichaam te beschermen. Goede voorbeelden hiervan zijn maagbescherming, vitamine D, vitamine B12 en cholesterolremmers.

Wijziging doet wonderen

Een medicatiebeoordeling is tijdsintensief – het duurt zo’n 2 uur -, maar het is het waard. Het geeft veel voldoening als je een bijwerking kunt aanpakken, waarvan de patiënt denkt dat dit erbij hoort. Een wijziging van een middel of dosering doet soms wonderen. Zelf heb ik meegemaakt dat een patiënt zich na de medicatieaanpassingen zo goed voelde, dat hij na twee jaar weer op de racefiets sprong. Om vervolgens op de eerste rit onderuit te gaan, het kan verkeren.

Jaap Dik



Er is 1 reactie geplaatst

W. Govaarts | 18 september 2015

Een prachtig initiatief, dat medicijn-APK, als ik geweten had dat ik deze weg kon bewandelen dan was mijn moeder misschien enkele jaren ouder geworden dan zij uiteindelijk werd.
Voor mij was het duidelijk dat er sprake was van mismedicatie, maar ik kreeg geen gehoor bij de behandeld arts(en) en wilde op eigen initiatief met de medicatielijst van mijn moeder naar de apotheek. Inmiddels was er toen al wél bijna een maand verstreken. Dit zou dus in veel bredere kring bekend gemaakt moeten worden. Artsen zijn uiteindelijk ook maar mensen en mensen maken fouten. Ik heb er begrip voor dat hun werkdruk hoog is en zij, in de paar minuten dat zij de patiënt zien een diagnose moeten stellen en ook nog een behandelplan moeten maken. Ze zien dus alleen het probleem en niet de mens. Een goede folder met de mogelijkheden, in wachtkamers bijvoorbeeld, zou naar mijn idee helemaal niet verkeerd zijn.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.