Naar de navigatie Naar de inhoud

Het middel veroorzaakt de kwaal

Geplaatst op 4 februari 2014 door - 17240 keer bekeken

Foto Het middel veroorzaakt de kwaal

Tien procent van de gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen heeft last van bijwerkingen. Vooral van spierklachten. Sommige patiënten in lichte mate. Anderen raken er invalide van.


Leven met constante pijn en beperkingen
Voor ik deze cholesterolverlagende medicijnen gebruikte, was ik klachtenvrij. Nu kan ik nauwelijks meer pijnvrij zitten of staan. Ook kan ik niet meer fietsen en nog maar korte stukjes lopen. Autorijden wordt steeds problematischer. Geregeld heb ik last van verkramping van de benen en kan ik mijn armen en handen niet goed gebruiken. Noodgedwongen lig ik uren per dag op bed, ik ben volledig arbeidsongeschikt. Een actief sociaal leven is er niet meer bij.



‘Hoofdprijs’ winnen
Kortom, ik hoor tot de categorie die de hoofdprijs ‘wint’. Die hoofdprijs is ook van toepassing omdat mijn klachten ondanks het stoppen met de medicatie niet verdwijnen. Zowel in het reguliere als het alternatieve circuit zocht en zoek ik nu ruim 8 jaar begaanbare wegen. Maar de kwaliteit van leven is desondanks niet toegenomen. Integendeel.

Bijwerkingen onderschat
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verschijnt in 2010 het artikel Spierklachten door statines: onderschat. Professoren en artsen beschrijven daarin uitgebreid de problemen die door de medicijnen kunnen optreden. Behalve onderschatting trekken zij de conclusie dat onvoldoende duidelijk is hoe deze bijwerkingen kunnen worden voorkomen en bestreden. Evenmin kunnen zij verklaren waarom de klachten na het beëindigen van de medicatie niet bij iedereen verdwijnen. Voor mij en velen met mij geldt: het middel veroorzaakt de kwaal.

Gezondheidsschade of baat hebben
Wat te doen. Zouden artsen niet terughoudender moeten zijn in het voorschrijven van cholesterolverlagers? Materiële solidariteit in de zorg is een groot goed. Prima dat gezonde mensen via de zorgpremie meebetalen aan de kosten van de niet gezonde medemens. Immateriële solidariteit, oftewel het risico op ernstige schade aan de gezondheid ten gunste van mensen die baat hebben bij bepaalde medicijnen is een brug te ver.

Medicijnen sneller toelaten op de markt
Een artikel in Trouw van 21 maart 2013 handelt over het sneller toelaten van medicijnen op de markt. De directeur van het Lareb (Nederlands Bijwerkingen Centrum) beroept zich in zijn pleidooi op de patiëntenorganisaties. Ik vind dat niet vreemd als je bedenkt dat patiëntenorganisaties zich volop laten sponsoren door de farmaceutische industrie. De Hart- en Vaatgroep vermeldt bijvoorbeeld op haar website zeven grote fabrikanten van medicijnen als sponsor. Voor deze fabrikanten geldt de wet van de grote getallen. Maar het leven van individuele mensen die last hebben van de bijwerkingen wordt ondertussen zwaar op de proef gesteld.

Belangenverstrengeling
Natuurlijk onderken ik het dilemma dat er ook patiënten zijn die snelle toelating toejuichen in de hoop dat nieuwe medicijnen een uitweg bieden in hun situatie. Patiëntenorganisaties die door de farmaceutische industrie worden gesponsord hebben mijns inziens de schijn van belangenverstrengeling tegen. Zij dienen zich naar mijn mening, meer dan nu, rekenschap te geven van de ingrijpende gevolgen voor mensen die medicijnen niet verdragen. Mensen die daardoor juist patiënt worden.

Jan Voorhaar

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 16 reacties geplaatst

Marion | 28 februari 2024

In mei 2023 begonnen met simvastine omdat er een vermoeden was van een Tia. Na allerlei onderzoeken kwam eruit dat de Tia discutabel was. Toch moest ik de tabletten blijven slikken. Aangezien ik al jaren spier reuma heb en al met dagelijkse spierpijn en stijfheid heb werd dit met de cholesterol verlagende tabletten steeds erger. Kon niet meer uit mijn bed komen, eetlust weg en werd depressief. Ik besloot daarom te gaan voor kwaliteit van leven en geen tabletten meer te slikken. De bijwerkingen zijn echt niet te doen.

John de Jong | 4 juli 2023

Gebruik nu een half jaar Atorvastamine 20mg ,krijg nu gehoor suizingen en druk op het hoofd ,nooit last gehad medicijn voor verlaging van cholesterol , wordt nu wel ongecontroleerd minder van kwaliteit in mijn gezondheid .

Jan H. | 23 maart 2023

Beste Jan V.,
Inmiddels negen jaar na je artikel. Ik heb dit sinds 2020 meegemaakt. Het niet reversibele karakter van statines is iets waarvan ik inmiddels begrijp wat het mogelijke moleculaire mechanisme is. Het beste nieuws is dat de meeste verschijnselen die je beschrijft te verhelpen zijn met een vrij verkrijgbare stof die GeranylGeraniol (afkorting GGOG) genoemd wordt.. Het slechte nieuws, de schade die is aangericht is permanent. Kort gezegd je bent vergiftigd en de rommel zit nog steeds in je lichaam. Als je nog leeft dan is er echter hoop.

Arno | 25 juli 2022

Sinds een week of 6 aan de atorvastine, ongeveer een 4 weken later de eerste klachten bij inspanning, een helse pijn tussen de schouderbladen, deze verdwenen weer maar op vakantie kwamen ze weer terug, ik ben er mee gestopt, 10 dagen geleden en hoop dat de pijnen gaan verdwijnen

Corine | 26 juni 2021

Sinds 5 weken gestopt met een statine 20 mg, welke ik slechts 10 dagen geslikt heb. Heb nog steeds spierzwakte in benen, armen, handen en tenen. Spierpijn en stramheid armen. Enkele maanden geleden liep ik nog 9 km hard, nu kan ik maximaal een km heel langzaam wandelen. Ik ben snel moe, krijg spierkramp of word wat kortademig. Ook pijn heupen en tussen schouderbladen met momenten. Huisarts zal me binnenkort doorverwijzen, denk ik.

Erica | 14 april 2021

Hier ook veel klachten van de statines hele zere benen ,schouders alles stram ben hierdoor flink beperkt in mijn bewegingen en mijn hoofd lijkt een spons kan niet op mijn woorden komen en sommige dingen weet ik gewoon niet meer .in overleg nu stoppen en als de klachten verminderen /weggaan gaan we kijken of ezetimbe iets doet anders aanvulling met spuiten ben benieuwd

Loes | 13 maart 2021

Aantal jaren geleden simvastatine voorgeschreven gekregen. Eerste tijd geen problemen, later veel last van bijwerkingen. In overleg huisarts overgestapt op atorvastatine. Ook eerste tijd geen problemen, sinds veertien dagen weer veel last van herkenbare bijwerkingen. Nu gestopt met medicijn en wacht ontwikkelingen af. Ga in elk geval niet nog een andere statine slikken.

Monique Haro | 11 december 2020

Mijn man heeft in December vorig jaar een infarct gehad en gebruikt ook simvastatine. Daarna alleen maar spierpijn niet lekker voelen kan niet lang staan en lopen. Ons hele leven is veranderd door dit,nu sinds een week gestopt met het middel maar geen verbetering.

Willem | 26 november 2020

Beste mensen ikgebruik al jaren 40mg met de bij werking die bij jullie bekend zijn schouders enkels maar na zoveel gesprekken met de arts geen kome raar je moet er maar mee leren leven er zijn spuiten die hij niet mag geven Wel die gif pilen van een paar centen maar verder helpen is er niet bij mijn oude arts is met pensoen en ja daar krijg je een jonge arts die het in mijn ogen minder doet ik zit er over na te denken om te gaan veranderen gr en veel geluk met die pillen

Sjak Gaast | 24 november 2020

Jan, zijn je cholesterolwaardes gezakt door t gebruik van Niacin?
Ben ik wel even nieuwsgierig naar.

Jan | 6 oktober 2020

Beste Jan, ik begrijp je hartenkreet. Ik ben in 2010 begonnen met simvastatine. Door ernstige geheugenproblemen ben ik in 2013 volledig afgekeurd. Ik zou aan het dementeren zijn.....In de jaren daaropvolgend ontwikkelde ik een CIAP. Dus een “onbegrepen” polyneuropathy volgens de neuroloog....Terwijl in het medische wereldje deze bijwerking volop bekend is en hij mijn medicatie wist. Eind vorig jaar werd de dosis verdubbeld. De klachten van de CIAP verergerden zeer sterk en mijn hoofd leek vol watten te zitten ipv hersenen. Gelukkig ontdekte ik via een website een link naar Lareb en toen wist ik wat ik moest doen. Weg met dat vergif. Mentaal ben ik nu weer bijna de oude. Om het kort te houden: ik gebruik nu Niacin als cholesterolverlager. Ik heb nog geen nieuwe bloedwaarden dus ik weet nog niet of het voldoende werkt. En een “advies met voorbehoud”: lees je in in niacin en probeer hiermee je klachten te behandelen. Ik geef geen garantie maar ik zou het doen (alléén nicotinezuur)

Willem | 24 september 2020

Jaren Sim vaste Tine pijn in de schouders enkels en noem maar op 40mg gisteren niet uit te houden ik dacht bij mij zelf ik neem een halve en ja hoor de volgende dan bijna weg en goed geslapen vanavond weer een halve en dan weer een goede dag maandag de dokter beller voor anderen en verder kijken er zijn ook spuiten op de markt maar die mogen de dokters niet geven wel de specialist ik ga verder kijken

Jan Voorhaar | 20 maart 2014

Fijn Roos, dat je hebt kunnen stoppen met deze medicatie én dat de bijwerkingen zijn verdwenen. Ik ben het helemaal met je eens dat bijsluiters lezen en zelf je verstand blijven gebruiken belangrijk is. Heb ik ook altijd gedaan, maar zoals uit mijn blog en reactie op een ander blijkt levert dat geen garanties op.
Naar mijn overtuiging is de macht van de farmaceutische industrie, ook via de patiëntenorganisaties en hun lobby bij artsen veel te groot. En zijn veel artsen te zeer gericht op medicijnen. Ik houd mijn hart vast over de campagne voor cholesterol prikken die nu weer actueel is. Hoeveel mensen zullen daar in termen van bijwerkingen weer de dupe van worden...?

Roos | 10 maart 2014

Ik heb hevige bijwerkingen gehad van Simvastine 40mg. Erg veel pijn in de schoudergordel en tussen de schouderbladen. Na in zes maanden tijd vier keer bij de HAP te zijn geweest en twee keer met de ambulance naar het ziekenhuis te zijn gebracht had ik het sterke vermoeden dat het hier toch echt ging om bijwerkingen van Simvastatine. Na te hebben gekeken op mijn medicijn werdijn vermoeden bevestigd. Ik ben per direct gestopt, heb andere pijnstillers gekregen (hoog cholesterol was bijwerking Arxocia), 6 weken later bloedtest gedaan cholesterol gezakt. Sindsdien geen pijnen meer gehad in de schoudergordel en tussen de schouderbladen.
Vooral gebruiksaanwijzingen blijven lezen en vooral zelf je verstand blijven gebruiken.

Jan Voorhaar | 6 februari 2014

Evert,
Ik heb beide gedaan: eerst diverse soorten geprobeerd (begeleid door 2 ziekenhuizen). Toen dit zonder resultaat bleef ben ik helemaal gestopt, nu 6 jaar geleden. Maar zoals ik in het blog aangeef hoor ik bij de (kleine) groep personen bij wie de klachten na het stoppen met de medicatie niet verdwijnen.
In het wetenschappelijk artikel uit 2010 dat ik noem wordt onderkend dat dit bij een beperkte groep optreedt. De groep is te klein om een wetenschappelijk verantwoorde conclusie te trekken over de oorzaken van dit fenomeen (irreversible / onomkeerbaar klachtenpatroon). Vorig jaar was ik bij een hoogleraar pijnbestrijding die op basis van zijn ervaring een link legde tussen hypersensitiviteit en dit fenomeen. Maar aangezien hypersensitiviteit aangeboren is, blijkt deze consequentie moeilijk te bestrijden.
Hopelijk heeft jouw contact met je arts iets opgeleverd. Wanneer je veel klachten hebt en de keuze om te stoppen moeilijk is geef ik als tip een second opinion te vragen.

Evert F.J. | 4 februari 2014

Waarom dan niet gestopt met de statines OF een andere soort geprobeerd?

Ik overweeg inderdaad om te stoppen, maar weet niet of de pijnklachten dan ook verdwijnen EN wat het leven dan nog in petto heeft.

Morgen weer eens ( voor de tig-keer ) babbelen met mijn internist (vaatchirurgie ).


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.