Naar de navigatie Naar de inhoud

Het plasje van meneer Eijsma

Geplaatst op 22 maart 2018 door - 923 keer bekeken

Foto Het plasje van meneer Eijsma

De gang in een ziekenhuis is een wonderlijk fenomeen. En geen gang is hetzelfde. Ik spreek uit ervaring, want een jaar ervoor lag ik in een kamer op de gang van de MDL-afdeling in het Spaarne Gasthuis Zuid.

Nu op een kamer in de gang van de MDL Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Ook hier heerst een plezierige atmosfeer. Sterker nog, heel anders dan in Zuid. Zou het komen doordat de gang langer is? Meer patiënten en verpleegkundigen hier?  Het intrigeert mij hierover na te denken.

De geluiden op de gang verschillen. Het varieert van absolute stilte in de nacht, tot gekrakeel. Bijvoorbeeld de verpleging die, net als chef-koks in een keuken, elkaar updaten over sommige patiënten. Wat hier ook opvallend is: soms klinkt het echt reuze gezellig. Alsof er in iedere kamer groepjes mensen zijn die enthousiast met elkaar praten alsof ze elkaar jaren niet gezien hebben. Dat je er bijna bij wilt horen. Heel bijzonder.

Het kan ook juist heel stil zijn met enthousiaste verpleegkundigen in de buurt. Dan krijg je dit:

"Meneeeer Eijsmaaaa*, goedemiddááág!" klinkt het superenthousiast en vooral poeslief. "Meneer Eijsma zou u alstublieeeeeft (je hoort de please please please erin) iets voor mij willen doen?" Een zacht gebrom. "Zou u  alstublieeeft een plasje voor mij willen doen? We hebben nog wat nodig, zou het u lukken?" Een harder gebrom. "Oh wat fijn meneer Eijsma, kijk hier is het bekertje, het hoeft echt niet veel hoor." Hij krijgt nog wat uitleg, zodat het bed droog blijft en het bekertje vol raakt. Nog meer gebrom. "Nou, succes hè, meneer Eijsma, het gaat u lukken hoor, ik wacht er even op..!"(voel je de druk...?)

Kort daarna schalt het over de gang: "Ah, meneer Eijsma!!!!! GEWELDIG geweldig, wat goed gedaan. Fantastisch." De verpleegkundige is immens blij met het plasje. Het is gelukt.

Hoe simpel kan het ziekenhuisleven zijn.

*De namen zijn om privacyredenen gefingeerd

 

Dit blog is eerder verschenen op www.ccuvn.nl.

 


Help een ander met het maken van keuzes in de zorg

Deel uw ervaring met zorg en help zo een ander met kiezen.

Schrijf een waardering

 

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.