Naar de navigatie Naar de inhoud

Het revalidatie-traject

Geplaatst op 26 juli 2016 door - 10312 keer bekeken

Foto Het revalidatie-traject

Als ik het revalidatie-traject in moet gaan (op advies van een UWV-keuringsarts), komt de eerste grote confrontatie gelijk al binnen. Ineens ga ik nadenken over het woord zelf: Revalidatie Re – Validatie

Wat betekent revalidatie eigenlijk?

Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een ongeval of medische ingreep zoals een operatie. Het revalidatieproces kan behoorlijk ingewikkeld zijn, en zowel lichamelijke als psychische aspecten omvatten.

Of: Medische en sociale zorg om iemand, die door ziekte of letsel te maken heeft met functieverlies, weer zo goed mogelijk te leren functioneren.

Of: 1) Deel van ziekte 2) Het weer gezond maken 3) Herstelmaatregelen 4) Herstel van ongeschiktheid 5) Medische nazorg 6) Teruggave van kracht 7) Teruggave van kracht (crypt.).

Leren accepteren

Ik realiseer mij dat ik eerst zal moeten accepteren dat ik niet (meer) valide ben. En dat is een pittige. Ik heb het nog niet geaccepteerd dat ik lichamelijk heel veel ingeleverd heb vanwege de sarcoïdose. Dat zal dan de eerste aanpak moeten worden van het artsenteam bij het revalidatiecentrum… Ook zoiets: de keren dat ik nu op gesprek ben geweest (en de honderden vragen die ik beantwoord heb) benadrukken mijn ‘niet kunnen’ en ‘beperkingen’. Het daar telkens weer over te hebben, vind ik niet leuk en dan druk ik mij héél zachtjes uit.

Sinds drie maanden slik ik heel veel medicijnen en ik heb daar een pillendoos voor. Het gekke is echter dat het slikken van de medicijnen nog steeds niet goed in mijn systeem zit. Vaak net ná het eten of een uur erna denk ik: Oh ja, mijn pillen. Blijkbaar heb ik een onbewuste aversie tegen de medicijnen en wil ik het niet accepteren.

Ik realiseer me dat ik nog teveel aan de negatieve kant zit van het revalideren en ik hoop dat ik in de toekomst meer het positieve ervan zal kunnen inzien: herstel en teruggave van kracht. Ik wil jullie via mijn blogs graag op de hoogte houden van het proces maar ben ook héél benieuwd naar jullie ervaringen hierin?

Anja de Jong

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 5 reacties geplaatst

Anja de Jong | 10 augustus 2016

@Ireen: wat een prachtig antwoord omdat het zo waar is: "verliezen hebben we al gedaan....." Dank je wel voor de bemoediging

Jacqueline | 10 augustus 2016

Ik heb twee keer een revalidatietraject gevolgd en er zitten zeker voordelen aan de multidisciplinaire aanpak. Alleen zijn de verschillen in aanpak wel groot, de visie van een revalidatiecentrum moet wel goed aansluiten op wat je nodig hebt.

Ireen | 10 augustus 2016

Het is mij enorm goed bevallen, revalideren. Gewoon proberen, verliezen hebben we al gedaan. Er valt nu misschien weer te winnen.

Anja de Jong | 27 juli 2016

Dat is prima (Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland) en ik hou jullie ook op de hoogte. Dank voor het plaatsen.

Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland | 26 juli 2016

Hi Anja,
Wij hebben jouw verhaal als blog opgenomen onder jouw eigen blogpagina op de SBN-website (http://www.sarcoidose.nl/leven-met-sarcoidose1/sarcoidose-blogs/blogs-van-anja.html).
Bedankt weer voor je bijdrage!!!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.