Het witte jassen syndroom

Geplaatst op 27 oktober 2016 door - 5552 keer bekeken

Foto Het witte jassen syndroom

Ik heb al jaren last van een hoge bloeddruk in combinatie met een paramedische opleiding. Hoewel ‘last hebben van’ niet helemaal correct is, want eigenlijk merk ik van die bloeddruk op zich helemaal niets. En die medische achtergrond is vooral heel handig, zeker omdat ik graag zelf de regie houd over mijn gezondheid. Maar dat lukt niet altijd helaas. Zo kwam ik voor iets onbenulligs bij de huisarts toen ik en passant ook even aan de bloeddrukmeter werd gelegd. “Oei!” riep mijn huisarts geschokt, “die is wel erg hoog.” De fitheid waarmee ik vlak daarvoor de behandelkamer binnenstapte, veranderde acuut in een gevoel van onbehagen. En dat was nog vóór ik ongevraagd het medische circuit in werd geslingerd.

Stempel

Op zich goed natuurlijk, een huisarts die letterlijk en figuurlijk de vinger aan de pols houdt. Maar volgens diezelfde huisarts val ik ook in de doelgroep COPD. Omdat ik ooit eens met aanhoudende hoestklachten de spreekkamer bezocht, krijg ik nu (sinds mijn 35ste!) jaarlijks een uitnodiging voor een griepprik voor ouderen en andere patiënten met verhoogd risico. Die uitnodiging verdwijnt steevast in de papierbak. Griep heb ik nog nooit gehad, maar dat stempel blijft maar in mijn dossier staan. Datzelfde overkwam me nu weer met die verhoogde bloeddruk. Die ondanks een aantal maatregelen volgens het behandelprotocol niet wilde minderen.

Via het regionale ziekenhuis (waar ik aan de poli-assistente van de cardioloog het verschil moest uitleggen tussen een tachycardie en een bradycardie, waardoor mijn vertrouwen in de deskundigheid niet echt toenam) kwam ik uiteindelijk voor een uitgebreid onderzoek terecht bij een UMC. Daar werd ik een dag lang binnenste buiten gekeerd om te onderzoeken of mijn bijnieren wel goed werkten. Ik weet dat ik niet de makkelijkste aderen heb om te prikken, maar dat ze zelfs daar tot vier keer toe mis wisten te prikken was toch wel een bijzondere ervaring. Met armen en handen vol gigantisch blauwe plekken verliet ik onverrichter zake de afdeling interne. Want ondanks alles was er nog steeds geen duidelijke oorzaak voor mijn hoge bloeddruk. Behalve mijn constatering dat alleen al het idee dat iemand in een witte jas mijn bloeddruk op gaat meten alle waarden omhoog stuwt.

Betutteling

Ik werd weer overgedragen aan de huisarts. Gelukkig. Dacht ik. Tot ik eind vorige week via het SHO zomaar ineens een oproep kreeg om bloed te laten prikken. Wat ik precies moest laten prikken, kon ik er zo niet uithalen, maar dat het heel belangrijk was, werd diverse keren benadrukt. Al met al een hele brief, waaruit pas in de laatste zin bleek dat deze uitnodiging op initiatief van de huisarts was. Mind you, ik was voor mezelf al zeker een jaar niet meer bij mijn huisarts geweest, en al langer niet voor die bloeddruk. Even los van het feit dat de naam van mijn ex-echtgenoot er nog boven stond terwijl we al drie jaar uit elkaar zijn, was de onverklaarbare uitnodiging reden genoeg om toch even te bellen met de huisartsenpraktijk.

De assistente negeerde mijn irritatie over deze onaangekondigde uitnodiging. Sterker nog, het blijkt zo te zijn dat ik voor de uitslag op audiëntie moet bij de praktijk-ondersteuner die dan meteen mijn bloeddruk meet en uitslagen bespreekt. En mij ongetwijfeld alle nuttige adviezen geeft die ik de afgelopen jaren pas tien keer gehoord heb. Want daar zit ik blijkbaar handenwringend op te wachten. Doe normaal! Ik ben bijdehand genoeg om zelf aan te geven als ik iets nodig heb. Van ergernis voel ik mijn bloeddruk gevaarlijk hoge waarden aannemen. Misschien toch maar even bloed laten prikken deze week...

Marieke Timmer
Er zijn 2 reacties geplaatst


  • Leo | 9 juli 2018

    Bij binnenkomst meet de assistente een bloedruk van 190 om 109. Na 4 x zit ik op 142 om 86.
    Na nog een keer 142 om 85. Man van 62. Gestopt met roken. Witte jassen syndroom?? Wel gebruik van medicatie.
    Pls advise.

  • Liesbeth | 19 december 2016

    Ik heb het gevoel mijn verhaal te lezen op ziekenhuis na dan. Maar na opmeten bloeddruk januari door anesthesist werd ik in een maand tijd voorzien van 4 soorten medicijnen door huisarts, cardioloog en internist cardioloog legde na mijn spoedbezoek (al jaren bekend met lekkende hartklep) vervolgens bij huisarts neer. Hij vond het duidelijk geval van witte jassen syndroom. Ik heb dmv eigen bloeddrukmeter bewezen geen bijzonder hoge bloeddruk te hebben maar ben intussen al 3/4 jaar bezig om alle medicijnen te minderen. Ik moet zowat op mijn knieën, heb nu nog een minimale dosering en nog steeds lage bloeddruk. Je vraagt je af of je huisarts niet buiten protocollen kan denken, hoge bloeddruk medicijnen, maar niet kunnen bedenken dat er ook zenuwen in het spel kunnen zijn.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland