Naar de navigatie Naar de inhoud

Huisbezoek: een hele kunst!

Geplaatst op 15 november 2016 door - 4461 keer bekeken

Foto Huisbezoek: een hele kunst!

Floor moet een zware rugoperatie ondergaan. De uitdaging is om haar de rug te laten rechten vanuit een driedimensionale scoliose. Toen eenmaal de beslissing genomen was, ging onze rit in deze nieuwe achtbaan écht van start.

Militaire precisie

Emoties gierend door het lijf, weet ik één ding zeker: ik wil deze operatie met militaire precisie uitvoeren, van voorbereiding tot en met de langdurige revalidatie. Floor is straks immers enorm kwetsbaar, en wij daarbij. Zo wil ik graag dat alle hulpmiddelen in en rondom ons huis, het vervoer én op de dagbesteding naadloos aansluiten op dat wat Floor nodig heeft voor een goed herstel.

Floor heeft in de loop der jaren een uitgebreide verzameling hulpmiddelen aangelegd. Het is tijd om deze collectie te inspecteren op waarde en waar nodig aan te vullen. Dergelijke collectors items liggen uiteraard niet voor het oprapen: voor de één moet je bij de zorgverzekeraar, voor de ander bij de Wmo zoeken. Beide ‘kunstaanbieders’ vragen doorgaans om het nodige papierwerk, tijd en geduld.

Onbereikbaar in de zomer

Begin juli al vraag ik daarom de revalidatiearts van Floor om een verwijzing voor de ergotherapeut. Deze laatste is immers dé taxateur én makelaar voor Floors collectie aanpassingen; bovendien heeft deze zelf bijgedragen aan Floors verzameling. De aangewezen persoon dus om deze verzameling van onschatbare waarde op waarde te schatten.

Floors revalidatiearts blijkt echter om redenen absent. Onze vraag zal worden doorgezet naar een vervanger. De zomervakantie breekt aan. Niet bepaald een periode om actief op onze zorgvraag in te springen. De zomervakantie komt ten eind.
Eind augustus. Opnieuw breng ik onze vraag onder de aandacht. De eigen revalidatiearts is nog altijd om redenen weinig aanspreekbaar. Wie vervangend arts is, blijkt onduidelijk.

Dan maar gebruikmaken van andere kanalen. Floors fysiotherapeut denkt mee, helaas zonder slagkracht. De ergotherapeut direct benaderd, kan niets zonder verwijzing.
Begin september. Opnieuw gemaild met de revalidatieafdeling. Dan ontvangen we een mail van de ergotherapeut: ze mag een afspraak met ons maken! Maar… nee, niet bij ons thuis. Terwijl ik juist hierom gevraagd had, omdat het overgrote deel van Floors collectie bij ons thuis is. En zij (en wij, ouders en verpleegkundigen)  tijdens haar revalidatie ook grotendeels thuis deze collectie nodig heeft?! Tsja… “dat is niet langer ons beleid”.  De ergotherapeut wil welwillend overleggen met de revalidatiearts.

Degene die Floors eigen revalidatiearts waarschijnlijk moet vervangen blijkt met vakantie…
Het is oktober… Dan een mailtje van de ergotherapeut: “De duidelijkheid is er. Het heeft lang geduurd, want […]. Er kan geen huisbezoek plaatsvinden. Daarom stel ik voor dat we een afspraak maken op het dagcentrum om het één en ander door te spreken (als dit nog lukt, want het is al oktober en dan zou Floor geopereerd worden)”.

Eigen regie en zelfmanagement?

Nee toch? Een taxateur beoordeelt een kunstwerk toch ook niet zonder het te zien? Ik zoek telefonisch contact met de revalidatiearts. En jawel, deze belt mij diezelfde ochtend nog terug. Ik leg uit wat en waarom ik graag een huisbezoek wil. Na een aanvankelijke afwijzing is deze arts met geldige argumenten toch overtuigd van de noodzaak. De arts zal een verwijzing voor de ergotherapeut schrijven.

Huisbezoek, een hele kunst! Hoeveel tijd, energie en euro’s hadden we kunnen besparen? Hoe werkt eigen regie en zelfmanagement als je niet zo mondig en doortastend bent?

Elke de Quay



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.