Naar de navigatie Naar de inhoud

Ik heb de minister gewonnen

Geplaatst op 28 mei 2018 door - 1905 keer bekeken

Foto Ik heb de minister gewonnen

‘Inge, jij bent mijn 10.001ste volger op Twitter. Jij verdient een prijs. Wat wil jij hebben?’ Ik moet lachen, en zeg als grap iets over een geheel verzorgde vakantie. Maar Erik Gerritsen, de secretaris-generaal van VWS is serieus. ‘Oké, ik wil wel een gesprek met Hugo de Jonge’ flap ik eruit. ‘Deal!’ zegt Gerritsen, ‘Een gesprek met de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, dat ga ik voor je regelen.’

En zo ‘won’ ik, toen ik een paar maanden geleden bij ZorgkaartNederland mee mocht doen aan een gesprek met de Secretaris-Generaal van VWS, een afspraak met de minister.
En nu is het zo ver, vandaag heb ik mijn gesprek met minister Hugo de Jonge. U weet wel, die minister met die schoenen.


Ik heb al bijna 25 jaar fysieke klachten, heb gewerkt met kankerpatiënten en coach al 8 jaar mensen met een chronische ziekte. Ik heb heel wat wachtkamers, spreekkamers, scanapparaten en bloedprikcabines van binnen gezien en heb me regelmatig verbaasd, verwonderd, geïrriteerd of opgewonden over de zorg in Nederland.


En nu, nu heb ik een afspraak met de minister die daar over gaat. Dit is mijn kans. Mijn kans om alle frustratie om te zetten in constructieve ideeën en verbeterpunten.
Natuurlijk heb ik nagedacht over wat ik zal aankaarten en de lezers van mijn artikelen gevraagd naar hun ideeën. Ik merk dat er veel suggesties opkomen over hoe er in de maatschappij met chronisch zieken wordt omgegaan. De keuringen, uitkeringen, wetten en regelingen. Zelf zie ik hier heel wat verbeterpunten. Maar dat is waarschijnlijk meer iets voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze minister gaat over Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wat zou daar beter aan kunnen?
Ideeën genoeg. Bijvoorbeeld over farmaceuten die te veel geld verdienen. Überhaupt zet ik mijn vraagtekens bij een systeem waarbij geld wordt verdiend aan ziekte en medicijnen, in plaats van aan gezondheid en preventie. Waarom zit er 21% BTW op yoga of coaching, terwijl een hernia-operatie en antidepressiva (terecht) worden vergoed?
Graag meer geld voor onderzoek naar voeding, lifestyle, de werking van medicijnen op vrouwen, kinderen, ouderen. De invloed van het tijdstip waarop medicijnen worden ingenomen. En dat artsen zich hierin goed laten bijscholen.
Maar dit zijn wel hele grote thema’s, die ook nog afhangen van politieke kleur en voorkeur. Als dit al zou veranderen, duurt dat waarschijnlijk jaren.

Wat kan ik nu, vanuit mijn eigen ervaringen en alle verhalen die ik heb gehoord, aankaarten? Op een realistische manier. Dus hoe kan de zorg beter worden én betaalbaar blijven?
En daarmee kom ik direct uit op één van de onderwerpen waar ik het graag met Minister De Jonge over wil hebben: de kennis van patiënten wordt onvoldoende benut.

Volgens mij hebben velen van ons tips en suggesties hoe we de zorg beter kunnen maken. Maar wordt daar over het algemeen weinig naar geluisterd. Zou dat niet een begin zijn?
Ik heb veel -grote en kleine- ideeën hoe de zorg beter kan, zonder dat het daardoor duurder wordt. Dit zal ik zeker met Hugo de Jonge gaan bespreken.


En ik ben ook meteen benieuwd naar jullie. Wat zie jij als verbeterpunten? Als jij als adviseur zou mogen optreden van de minister, of als directeur van jouw ziekenhuis of huisartsenpost, wat zou jij dan veranderen?
Grootse plannen of kleine aanpassingen, ik hoor ze graag. Gewoon om eens te kijken of wij, gebruikers van zorg, tot constructieve oplossingen kunnen komen. Dus laat je reactie en ideeën hieronder achter.
Ik kan niet garanderen dat er iets mee wordt gedaan, maar ga er in Den Haag alvast voor pleiten dat er meer naar ons -de experts die wij (chronisch) zieken op dit gebied nu eenmaal zijn- wordt geluisterd.
In een volgend blog laat ik weten hoe mijn gesprek met Minister de Jonge is gegaan.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 5 reacties geplaatst

Inge | 6 juni 2018

Dank Leon voor je reactie en ideeën. Je weet duidelijk veel van de gezondheidszorg in België! Hoe komt het dat de zorg daar dan niet duurder is? Als huisartsen zo veel tijd voor je nemen en je direct naar een specialist kan?

Ik moet zeggen dat mijn ervaringen (een jaar of 10 geleden) in Brussel goed waren. Maar weet niet veel van het stelsel daar.

Dat medicijnonderzoek door onafhankelijke partijen klinkt heel goed! Dat idee neem ik graag mee in toekomstige gesprekken over de zorg.

verena | 6 juni 2018

Met het laatste punt ben ik het helemaal eens: het is een beetje gek dat de producent zelf het onderzoek laat doen naar de werkzaamheid en veiligheid van medicijnen.
Farma- fabrikanten zijn uiteindelijk toch commerciële bedrijven, dus het is in hun belang om onderzoeken een zo positief mogelijke uitkomst te laten hebben.
Een schrijnend voorbeeld zijn de onderzoeken die in de jaren 90 zijn uitgevoerd door farmaceutische industrie in de USA naar opiaten zoals Oxycontin. dat zou helemaal veilig zijn werd aan de huisartsen verteld in de onderzoeken.... En nu zijn er hele steden vol met verslaafden.

Leon | 29 mei 2018

3. Rechtstreeks bezoek aan een specialist zonder doorverwijzing van huisarts. In België kan dat en toch geeft België niet meer uit aan gezondheidszorg.
Natuurlijk, als mensen rechtstreeks naar een specialist gaan is dat in eerste instantie duurder, maar het kan ook geld sparen: Je kan bijvoorbeeld sneller de juiste behandeling krijgen waardoor hogere kosten door te late ontdekking van een ziekte vermeden worden. En natuurlijk spaar je bij al die mensen die sowieso naar een specialist moeten een onnodig huisartsenbezoek uit.
En voor de patiënt geen gezeur en getouwtrek meer met de huisarts om een doorverwijzing.

Leon | 29 mei 2018

4. Méér vrije-marktwerking door meer huisartsen op te leiden en afschaffen van de verplichting van een vaste huisarts.
Een Belgische huisarts heeft ca de helft minder patiënten in vergelijking met een Nederlandse huisarts. Bovendien kan een Belgische patiënt bij elke afspraak opnieuw kiezen bij welke huisarts of huisartsenpraktijk hij gaat. Een vaste huisarts is geen verplichting.
Dit alles komt de patiëntvriendelijkheid enorm ten goede.

Leon | 29 mei 2018

1. Huisartsen moeten standaard meer tijd uittrekken voor patiënten. In België duurt een standaardconsult 15 minuten, maar meestal krijg je zelfs 20 minuten en regelmatig trekt de huisarts 30 minuten voor je uit.
Die schamele 10 minuten die je in Nederland krijgt zijn schandalig.

2. Wat betreft medicijnen/farmaceutische industrie:

Er wordt een medicijn ontwikkeld, de industrie heeft de onderzoeken gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van het medicijn en dan moeten wij patiënten maar geloven dat alles inderdaad veilig is. Natuurlijk, een overheidsorgaan kijkt naar de gedane onderzoeken voor het medicijn op de markt komt, maar tja, ze zijn door of in opdracht van de fabrikant gedaan.
Waarom verplichten we de farmaceutische industrie niet geld te storten in een fonds waarna de overheid vervolgens medicijn-onderzoek kan toewijzen aan onafhankelijke partijen?


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.