Naar de navigatie Naar de inhoud

Ik kan niet werken, een Wajong?

Geplaatst op 8 mei 2015 door - 3125 keer bekeken

Foto Ik kan niet werken, een Wajong?

Op mijn 17e stond het al als een paal boven water: naast studeren, zou werken ook niet gaan lukken. Met mijn hoge zorgkosten en alleen een studiefinanciering zou ik niet rondkomen. Oplossing? Een Wajong-uitkering aanvragen. Voor mij was dat een heel grote stap. Alsof ik definitief afscheid nam van een vorig leven. Of van een leven dat ik altijd in mijn dromen zag. Op mijn 17e stond het al als een paal boven water: naast studeren, zou werken ook niet gaan lukken. Met mijn hoge zorgkosten en alleen een studiefinanciering zou ik niet rondkomen. Oplossing? Een Wajong-uitkering aanvragen. Voor mij was dat een heel grote stap. Alsof ik definitief afscheid nam van een vorig leven. Of van een leven dat ik altijd in mijn dromen zag.

Presenteerblaadje

Bij een grote beslissing als deze, hoort een gedegen voorbereiding, vind ik. Daarom schoof ik een paar middagen mijn laptop op schoot, Google in de aanslag om te beginnen naar mijn zoektocht naar tips en informatie over een Wajong-uitkering. Helaas, kreeg ik de informatie niet op een mooi presenteerblaadje aangereikt. Het werd een puzzeltocht waarbij ik informatie van verschillende sites stroopte om zo tot een complete puzzel te komen. Die missie faalde. Nog steeds mis ik de hoekstukjes.

In de verdediging

Daarom ging ik over op “op de goed geluk-strategie”: via de site van het UWV vulde ik het aanvraagformulier in en dan zou ik vanzelf wel zien waar het schip strandt. Tot mijn verbazing had ik in één keer alles goed ingevuld en moest ik mezelf in een gesprek met een verzekerings- en arbeidsarts verdedigen voor mijn aanvraag. Althans zo voelde ik het.

De verzekeringsarts vroeg heel erg veel. Een vragenlijst ging hij af: Kon ik zwaar tillen, kon ik in koude ruimte werken, kon ik lang blijven zitten en of ik goed tegen prikkels kon.
Op alle vragen moest ik nee antwoorden, ik kon het niet. Zelfs niet lang zitten, het voelde stom om dat te moeten zeggen maar het was wel de waarheid. De arts vulde het in, maakte aantekeningen en luisterde goed naar mij.

Meelevend

"Het is wel duidelijk dat je op dit moment niet kan werken. Wanneer het wel kan, gaan we je helpen met werk zoeken en behouden. Maar op dit moment kom je in aanmerking voor een uitkering, in de brief die je krijgt, staat het officieel." De arbeidsarts keek mij meelevend aan, ik had hier een aardige en inlevende arts zitten en dat voelde heel erg prettig.
Ik kon daar natuurlijk geen gat in de lucht springen, dat zou raar overkomen. Maar zo opgelucht was ik wel. Tegelijk voelde het pijnlijk, een Wajong. Maar het idee dat ik mij geen zorgen hoefde te maken over te weinig inkomsten, omdat ik niet zou kunnen werken voelde prettig. Binnen twee gesprekken had ik antwoord. Dat maakte het al het andere lange wachten goed.

De komende periode ga ik verder op zoek naar de missende hoekstukjes, want hopelijk vertellen die mij wat de invloed van de participatiewet is op mijn Wajong.

Erin van Ravenswaaij (@Erinv96)

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.