‘Ik sluit me soms dagenlang op in mijn werkkamer voor een gedegen oordeel’

Geplaatst op 27 september 2017 door - 814 keer bekeken

Foto ‘Ik sluit me soms dagenlang op in mijn werkkamer voor een gedegen oordeel’

Kent u ons referentenpanel al? Dit panel bestaat uit patiënten, ex-patiënten en naasten (zoals familie en mantelzorgers). Allemaal ervaringsdeskundigen in de zorg. Deze mensen beoordelen wetenschappelijk onderzoek door te kijken of het relevant is voor de betreffende patiëntengroep. En ze kijken of ervaringsdeskundigen wel genoeg worden betrokken bij het onderzoek. Zij weten tenslotte hoe het is om met een bepaalde aandoening om te moeten gaan. En weten wat wel en niet van belang is voor de patiënten. In een korte serie laten we een aantal panelleden aan het woord. We beginnen met Henk Veltman.

Panellid

Henk Veltman (70) is inmiddels gepensioneerd. Tot 2008 werkte hij als zelfstandig hypotheekadviseur. Door zijn vele ervaringen met de zorg besloot hij zich in te zetten als ervaringsdeskundige. Onder andere door wetenschappelijk onderzoek te beoordelen als lid van het referentenpanel. ‘Dat doe ik al bijna 3 jaar met een heldere geest en vol enthousiasme!’.

Ervaringsdeskundige ten top

‘Ik ben onder andere behandeld aan afgescheurde enkelbanden, staar, artrose en een versleten heup. Daarnaast ben ik sinds 1972 mantelzorger voor mijn vrouw. Door een ernstig auto-ongeluk kreeg zij verschillende aandoeningen. Zij is daardoor al meer dan 30 keer opgenomen in het ziekenhuis. Het is soms best zwaar om daar bovenop ook nog eens het huishouden te doen. Bij ons is gelukkig het glas niet halfleeg maar altijd op z’n minst halfvol.’

Betrokken en kritisch

‘Door mijn vele aanrakingen met de zorg ben ik zeer betrokken en kritisch ingesteld. Ik heb hoge verwachtingen van vernieuwing in de gezondheidszorg. Ik volg dan ook de ontwikkelingen op de voet. Ik hou de media goed bij via dag- en weekbladen, tv-programma’s, internet etcetera. En ik denk graag mee over het uitvoeren van gedegen wetenschappelijk onderzoek.’

Bottom-up denken

‘Ik hoor vaak dat ik in mijn leven goed overzicht kan houden, en niet verdwaal in geneuzel. Dat probeer ik ook te doen als referent. Bij het beoordelen van een onderzoeksvoorstel let ik op het algemene belang en in het bijzonder het belang voor de patiënt. Is er voldoende bottom-up gedacht?’

Dagenlang opgesloten in de werkkamer

‘Ik ben al sinds 2015 lid van het panel en heb veel verschillende onderzoeken beoordeeld. Sommige onderwerpen zijn heel herkenbaar. Maar soms zijn er ook onderzoeken waar ik minder raakvlak mee heb. Dat vraagt van mij een goede voorbereiding. Ik lees dan veel over het onderwerp op internet en gebruik een medische encyclopedie om onbekende termen op te zoeken. Soms sluit ik mezelf enkele dagen op in mijn werkkamer. Pas na een goede voorbereiding kan ik een gedegen mening vormen. Deelname aan het referentenpanel verrijkt mijn leven.’

Verbaasd

‘De gezondheidszorg is de laatste tijd veel in beweging. En toch verbaas ik me soms nog enorm over dingen. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat men vele eeuwen lang alleen uitgegaan is van het mannelijk lichaam. Gemakshalve ging men er maar vanuit dat het lichaam van de vrouw wel ongeveer hetzelfde zou zijn. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter.’


Wilt u ook deelnemen aan het referentenpanel? Mail dan naar patientenparticipatie@patientenfederatie.nl.

Meer informatie over het referentenpanel. 
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland