Naar de navigatie Naar de inhoud

"Ik wil meer gezien en gehoord worden"

Geplaatst op 11 november 2015 door - 9112 keer bekeken

Foto "Ik wil meer gezien en gehoord worden"

Op 9 december is het weer zover: dan reikt ZorgkaartNederland de patiëntvriendelijkheidsprijs 2015 uit. In aanloop naar de uitreiking laten we wekelijks een zorginstelling of patiënt aan het woord over patiëntvriendelijkheid. Want wat is dat eigenlijk? En waarin uit patiëntvriendelijkheid zich?

Deze week aan het woord Adriana Boon (46 jaar). Zij bezoekt regelmatig een kliniek of ziekenhuis vanwege problemen met haar knieën en rug.

“Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik geef de zorg een vijf voor patiëntvriendelijkheid. Het kan veel patiëntgerichter. Ik vind het zelf heel belangrijk dat ik kan meedenken over de behandeling, dat artsen goed naar mij luisteren en de tijd nemen. En vooral op deze laatste twee punten scoren artsen niet goed.”

Warrig verhaal

“Drie geleden was ik bij een orthopeed vanwege problemen met mijn rug en heup. Op een scan was duidelijk de oorzaak van mijn rugklachten te zien: twee versleten tussenwervelschijven. De arts gaf op zijn manier uitleg over de oorzaken. Veel medische termen, langdradig; oftewel een warrig verhaal.”

“Tijdens het consult vroeg ik hem een aantal keer zijn uitleg te verduidelijken. Dat lukte hem niet. Een helder antwoord op mijn vragen over de relatie tussen de heuppijn en mijn rugklachten kreeg ik niet, waardoor ik me zorgen bleef maken. En toen plots stond hij midden in het gesprek op, en stak hij zijn hand uit om afscheid te nemen. Voor zijn gevoel duurde het gesprek waarschijnlijk te lang. Ik was totaal verbijsterd, maar gelukkig nog wel voldoende bij machte om te zeggen: ‘Nou, gaat u maar weer zitten, ik heb nog een vraag.’ Hij nam toen weer plaats. Maar de rest van het gesprek verliep natuurlijk allerminst prettig. Ik voelde me een beetje opgelaten door zo’n actie. Ging sneller praten, nam sneller genoegen met zijn antwoorden.”

Gezien en gehoord voelen

“Dat artsen niet oneindig de tijd hebben snap ik. En dat zij tijdsdruk voelen ook. De volle wachtkamer hijgt in hun nek. Net zoals het management dat bepaalde prestaties eist. Maar ik vind dat artsen patiënten nooit het gevoel mogen geven dat er geen of te weinig tijd is om vragen te stellen. En dat gevoel bekruipt mij toch telkens als ik in de spreekkamer plaatsneem. Ik wil meer gezien en gehoord worden.”

“In het licht daarvan vind ik het fijn dat ik tegenwoordig ook vragen per mail aan mijn arts kan stellen. Echt een goede ontwikkeling. Na het consult zit ik vaak nog met vragen en deze kan ik nu gewoon stellen. Meestal krijg ik dan snel antwoord. Bij wat meer ingewikkelde vragen, wordt er een extra telefonisch consult ingepland. Op die manier blijf ik niet meer zo vertwijfeld achter als vroeger weleens het geval was.”

Wie is dit jaar het meest patiëntvriendelijk?

Dat beslist u! Vindt u dat uw arts, ziekenhuis, kliniek of verpleeg-/of verzorgingshuis dit jaar deze titel verdient? Omdat er zo goed naar u wordt geluisterd of de ondersteuning zo prettig is? Laat dan voor 16 november a.s. uw waardering achter en stem zo mee!

Zoek & waardeerEr zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.