Ikazia meest patiëntvriendelijke ziekenhuis

Geplaatst op 20 september 2012 door - 3962 keer bekeken

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. De prijs is tot stand gekomen op basis van beoordelingen op waarderingssite ZorgkaartNederland.nl. Patiënten gaven het Ikazia vooral hoge waarderingen voor de deskundigheid en voor het feit dat patiënten er op hun gemak worden gesteld. Donderdag is de prijs tijdens het Nationale Zorg Jaarprijs Gala overhandigd door Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF, één van de initiatiefnemers van ZorgkaartNederland.Beoordelingen
Alle ziekenhuizen met meer dan 100 waarderingen op ZorgkaartNederland.nl dongen mee voor de titel Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. Om te komen tot de uiteindelijke ranking van een top 50 van ziekenhuizen is gekeken naar onder andere het gemiddelde cijfer dat mensen geven op ZorgkaartNederland voor aspecten als de accommodatie, de medewerkers, de informatievoorziening en de behandeling.  Zowel de beoordelingen voor het ziekenhuis zelf als voor de artsen die er werken zijn meegeteld.  Onderzoeksbureau Market Response heeft de beoordelingen van patiënten vervolgens geanalyseerd.

De tijd is rijp
“De tijd is rijp voor een prijs als deze,” zegt Wilna Wind. “Patiënten vinden patiëntvriendelijkheid heel belangrijk. Dat blijkt keer op keer uit de waarderingen op ZorgkaartNederland.nl. Mensen baseren hun oordeel over een ziekenhuis zowel op de medische behandeling, als op de manier waarop ze worden bejegend en geïnformeerd. Wilna Wind verwacht dat de prijs een belangrijke impuls is voor ziekenhuizen om nog meer aandacht te schenken aan patiëntvriendelijkheid en meer ruimte te geven voor het oordeel van patiënten. ”Mensen hebben een mening over kwaliteit en willen dat delen.  We zijn met ZorgkaartNederland een kleine drie jaar onderweg, en hebben tot nu toe 4 miljoen unieke bezoekers. Mensen gaan op zoek naar informatie en er is grote behoefte aan openheid in de zorg. Daar is nog steeds niet echt sprake van. Er is nog steeds geen kwaliteitsinformatie voor patiënten. Dokters weten van elkaar precies door wie ze geholpen willen worden, maar patiënten hebben die informatie niet. Dat moet veranderen. Je moet als patiënt toegang hebben tot voldoende informatie om de dokter te vinden die het beste bij je past. Met ZorgkaartNederland hebben we een begin gemaakt maar er moet nog veel gebeuren.”

Winnaars
Donderdagavond is op het Nationale Zorg Jaarprijs Gala de top 5 van meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen bekendgemaakt. Op de vijfde plaats eindigde het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Op de vierde plaats Sint-Jans gasthuis in Weert. De derde plaats is voor het Leids Universitair Medisch centrum en de tweede plaats voor het Deventer Ziekenhuis. “Het was een nek-aan-nek race, met voor alle vijf de ziekenhuizen hoge waarderingen van patiënten”, zegt Wilna Wind. “Daarmee kunnen we deze ziekenhuizen complimenteren voor hun inzet om patiëntvriendelijk te zijn en daar zijn we heel tevreden mee.”

 Er zijn 4 reacties geplaatst


 • michelle | 23 september 2012

  u hebt gelijk.
  ieder ziekenhuis moet het uiterste doen voor de patienten.
  een prijs is in dit kader not done.

 • B.Versteeg | 22 september 2012

  De manier waarop deze prijs tot stand komt blijkt erg onzorgvuldig:
  Als ziekenhuis dat die prijs krijgt , weet je dus dat het niet een erg diepgaand onderzoek is en dat er uberhaupt geen gefundeerde mening wordt opgebouwd .
  Deze site heeft eigenlijk niets te zeggen .
  Sorry maar door deze prijs te accepteren trap je al die andere werkers in GOEDE ziekenhuizen op hun hart.

 • Jacqueline Baardman | 22 september 2012

  Dag Mildred, van harte gefeliciteerd. De andere naam die werd genoemd was dr Bertheux. Ik zal de opmerking over de locatie doorgeven. Vriendelijke groet. Jacqueline Baardman

 • mildred awad | 21 september 2012

  Geachte heer/mevrouw,

  als werkneemster van het Ikazia Ziekenhuis ben ik ontzettend trots op het feit dat "wij"het meest patientvriendelijke ziekenhuis van Nederland zijn, dat ten eerste.
  Dr. Mulder heeft een terechte eervolle vermelding gekregen, maar wie was de andere specialist ?. Dat kan ik namelijk nergens terugvinden.

  Verder staat op uw startpagina Ikazia ziekenhuis te Barendrecht, dat moet Rotterdam zijn.Barendrecht is de buitenpolikliniek van het Ikazia.

  dank voor uw aandacht !

  mvg
  Mildred Awad


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland