Is de zorg in Nederland vastgeroest in protocollen?

Geplaatst op 25 maart 2014 door - 3509 keer bekeken

Foto Is de zorg in Nederland vastgeroest in protocollen?

De Gemeenteraadsverkiezingen zijn weer achter de rug. Lokale bestuurders hebben een eigen agenda, toegespitst op de lokale problemen en situatie. Dat maakt ze herkenbaar en dichtbij. Gemeentelijke afdelingen van landelijke partijen kunnen daarom een standpunt innemen dat afwijkt van het landelijke standpunt. Dat is mooi, dat noemen we maatwerk.Uitbehandeld
Je kankerbehandeling is achter de rug. Uitbehandeld, een eufemisme voor ‘we kunnen niets meer voor je doen’. De artsen in je (topzorg)ziekenhuis hebben je een gestandaardiseerde behandeling aangeboden en die is nu voltooid. Een standaardbehandeling die veilig en zorgvuldig is uitgevoerd. Een behandeling die wetenschappelijk bewezen en goedgekeurd is, vastgelegd in protocollen en richtlijnen. Daar is niets mis mee, zou je denken.

Nederland conservatief?
Het lijkt wel alsof we in Nederland zo conservatief zijn, dat we alleen nog maar in protocollen kunnen denken. De vraag is of je daar als (kanker-)patiënt altijd bij bent gebaat. Of heb je meer baat bij een arts die buiten de protocollen durft te denken en handelen. Zodat die experimentele behandeling wel beschikbaar is, ook al voldoe je als patiënt niet aan de standaard criteria. Misschien kunnen die criteria opgerekt worden, op basis van de individuele behoeften en situatie van de patiënt. Omdat nu eenmaal niet iedereen in het standaard hokje past.

Meer behandeling op maat, minder protocollen
Een goede arts kent natuurlijk de richtlijnen en weet wanneer hij er van af kan wijken. En natuurlijk overlegt hij dan met collega’s en motiveert hij de ‘afwijking’ in het dossier en in het gesprek met de patiënt. Maar kunnen en mogen zijn er twee: mag een arts bijvoorbeeld afwijken en de behandeling aanbieden die in het buitenland wel, maar hier niet gegeven wordt?

Ik pleit daarom voor minder protocollen en meer behandeling op maat. Inderdaad, maatwerk, net zoals bij de lokale verkiezingen.

Jolanda HamersEr is 1 reactie geplaatst


  • Annelies Jonkers | 25 maart 2014

    Mijn indruk is dat de meeste artsen het belang van de individuele patient voorop zetten. Mijn advies aan iedere patient is ook om op te stappen wanneer zij de indruk hebben, dat hun arts niet die prioriteitsstelling heeft. En als je een arts hebt die kijkt naar jouw belang, dan zal die arts altijd verder kijken dan het standaardprotocol. Er zullen best minder goede artsen rondlopen bij wie het niet zo gaat, maar ik geloof dus niet dat er een probleem ligt bij de gemiddelde arts. Wel kijk ik kritisch naar de kwaliteitsdiscussie die gevoerd wordt. In 9 van de 10 gevallen wordt daar de zogenaamde onbetaalheid van de zorg bij gehaald. En zorgverzekeraars spelen hier ook een grote rol bij. En of die zo'n behoefte hebben aan maatwerk, dat betwijfel ik.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland