Naar de navigatie Naar de inhoud

Is glutenvrij eten beter voor je?

Geplaatst op 13 april 2019 door - 4180 keer bekeken

Foto Is glutenvrij eten beter voor je?

Tegenwoordig horen we best vaak over gluten in de media en zijn er steeds meer Nederlanders die gluten mijden in hun voeding. Gluten zouden volgens sommige bronnen namelijk slecht voor je zijn. Is glutenvrij eten beter voor je? In dit artikel vertel ik je er meer over!

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt. Van de gluten-bevattende granen wordt tarwe veruit het meeste geconsumeerd. Gluten zit in producten die van graansoorten zijn gemaakt, zoals brood, pizza, koekjes, pasta, bier maar het kan ook zitten in producten waar je het niet zo snel van verwacht zoals sommige toetjes, chips, sauzen, snoep en kant-en-klare soepen. Rijst, aardappelen, maïs, vlees, vis, groente en fruit zijn van nature wel glutenvrij.

Coeliakie en glutensensitiviteit

Voor bepaalde mensen is het noodzakelijk om een glutenvrij dieet te volgen omdat zij last hebben van coeliakie (gluten- intolerantie).  Ook mensen met glutensensitiviteit kunnen baat hebben bij een glutenvrij dieet. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten een reactie in de dunne darm veroorzaakt waardoor het slijmvlies beschadigd raakt. Hierdoor werkt de dunne darm minder goed en kunnen er bepaalde voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Dit zorgt voor klachten zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies. Coeliakie is goed vast te stellen met behulp van een bloedtest en een definitieve diagnose met een darmbiopt. De behandeling van coeliakie bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet voor de rest van je leven. Een kleine hoeveelheid gluten kan de darmwand al beschadigen en daarom is het voor deze mensen echt noodzakelijk om een glutenvrij dieet te volgen.

Glutenvrij voor iedereen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beter zou zijn voor iedereen om glutenvrij te eten. Een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak levert geen gezondheidswinst op en zou zonder specialistische begeleiding zelfs schade kunnen opleveren. Gluten, en daarmee granen weglaten, leidt namelijk tot een eenzijdig eetpatroon. Granen en tarwe zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks voedsel en een  belangrijke bron van vezels, mineralen en vitaminen. Door het weglaten van gluten in je voeding loop je dus een grote kans op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals B- vitamines, vitamine E en ijzer. Ook betekent het eten van minder gluten vaak ook een verminderde consumptie van vezels uit graanproducten. Deze vezels hebben juist een beschermende werking voor het ontstaan van diabetes.

Glutenvrij eten is vaak vetter, zouter en minder vezelrijk

Door de kans op tekorten door het niet meer eten van granen, moet je wel naar vervangers op zoek. Dit wordt door veel coeliakie-patiënten als tijd- en energierovend ervaren, vooral in het begin. Überhaupt het uitzoeken wat je wel of niet mag eten kost veel energie en tijd. Daarbij komt ook nog eens dat de speciale glutenvrije producten, die als vervanger kunnen dienen, vaak méér suiker, zout en vet dan normale producten bevatten en minder noodzakelijke vezels, vitamines en mineralen. Glutenvrij eten is dus niet per definitie gezond(er), maar over algemeen juist eerder vetter, zouter, minder vezelrijk.

Conclusie: is glutenvrij eten beter voor je?

Dus is ‘glutenvrij eten is beter voor je’ een feit of een fabel? Alleen voor mensen met coeliakie is het echt noodzakelijk om glutenvrij te eten en dus daadwerkelijk beter, dit geldt voor slechts ongeveer 3 à 4% van de Nederlanders. Voor mensen zonder medische redenen lijkt glutenvrij eten geen gezondheidswinst op te leveren en bemoeilijkt het juist een gezonde en gebalanceerde voeding.  Sommige mensen voelen zich echter wel beter door het eten van minder gluten, maar of dit persé door de gluten komt is de vraag waar wellicht onderzoek in de toekomst meer duidelijkheid over geeft.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er is 1 reactie geplaatst

https://www.psycholooglijn.nl | 11 mei 2019

Mooi en verhelderend artikel!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.