Je bent jong, dat kun je zelf wel!
Geplaatst op 24 februari 2025 door Carine Besselink- Berendsen - 499 keer bekeken

Kim (28) liep als patiënt in de zorg vaak tegen dit volhardende vooroordeel aan. Alsof je een geleerde fysiotherapeut bent. Het valt al niet mee om binnen je mogelijkheden te sporten; alle dingen van het dagelijkse leven kosten al veel energie. En van energie hebben nierpatiënten niet zoveel als de meeste gezonde mensen. Kim is nierpatiënt. En ze houdt van sporten. Helaas liep ze onnodig vaak blessures op. Zowel tijdens haar dialyseperiode als na haar niertransplantatie.
De harde weg
Kim legt uit: “Doordat mijn pijngrens een stuk hoger ligt, krijg ik makkelijker blessures. Ik stopte niet bij een pijngevoel, maar pas als ik bijna niet meer kon lopen van de pijn. Vervolgens zat ik dan met een langdurige blessure.”
Uiteindelijk heeft Kim via professionele hulp van een fysiotherapeut haar weg gevonden. Ze heeft nu geleerd om tijdens het sporten haar grenzen beter aan te voelen.
Sport en bewegen na transplantatie
Voor mensen met een transplantatie is het een uitdaging om na deze grote operatie weer te gaan bewegen en sporten. Je lichaam voelt anders met een donororgaan. Je moet je lichaam weer opnieuw leren kennen, en je conditie en spierkracht weer opbouwen. Vaak krijg je medicijnen die invloed hebben op je spieropbouw en is het juist goed om voldoende te bewegen en sporten. Tegelijkertijd is het om dezelfde reden ook zwaar om ermee te beginnen, of om het vol te houden.
"Gaat naar de sportschool"
Zo doe ik zelf aan fitness op mijn eigen tempo en vooral als ‘onderhoudsbeurt’ om een goede basisconditie te behouden. Zodat ik na een griep weer snel op de been ben en niet te veel spierkracht verlies. In een brief van een verblijf op de SEH met de zoveelste infectie deze winter, las ik iets waar mijn hart een klein sprongetje van maakte. Na veel moeilijke medische termen in mijn voorgeschiedenis, een waslijst aan bijkomende problemen en medicijnen, stond bij de anamnese het zinnetje:’ Gaat naar de sportschool’. Het klinkt gek, maar daar haal je zoveel hoop uit. Alsof je tussen alle ellende iets in eigen handen hebt. Iets wat je zelf kan doen!
Overigens dacht ik altijd dat andere sporten buiten mijn bereik liggen. Contactsport is een no go met een donornier. En een teamsport, daar is mijn niveau te laag voor. Zo dacht ik altijd. Toch is er meer mogelijk dan gedacht, zo bleek op de Sport- en Beweeg dag voor mensen met een orgaandonatie.
Tafeltennis met lotgenoten
In november 2024 werd door UMC Utrecht in samenwerking met Transfit, de Stichting Sport en Transplantatie de eerste Sport en beweeg dag georganiseerd. Deze dag vond plaats bij SV Hercules in Utrecht.
Deelnemers kregen voorlichting over het nut van voldoende beweging al voordat de transplantatie plaatsvindt, en erna. In de aanloop naar een zware operatie helpt het als je in een relatief goede conditie bent, omdat dit je herstel kan versnellen.
Na de transplantatie in beweging komen en blijven zorgt voor een betere algehele gezondheid. Met indrukwekkende sprekers oud marineofficier Peter van Maurik, hart getransplanteerd en won Brons op de 50 meter school bij het Open NL Master kampioenschap. En Aris Jan van Ek, nier getransplanteerd, ook medaillewinnaar zwemmen en o.a. deelnemer kwart marathon Egmond aan Zee. Ze brachten genoeg energie en motivatie mee naar het publiek om- mocht je nog niet begonnen zijn met voldoende bewegen- aan de slag te gaan!
Eerst volgde nog volgens programma een potje tafeltennis, en een presentatie over bewegen, waarbij meteen wat oefeningen konden worden meegedaan.
De zorgverleners in beweging
Voor de aanwezige zorgverleners was de inbreng van patiënten nuttig. Patiënten vertelden tegen welke obstakels ze aanlopen om te gaan of blijven bewegen.
In UMC Utrecht is een pilot met een beweegprogramma onder leiding van een fysiotherapeut na transplantatie voor patiënten die willen revalideren onder professionele begeleiding. Een belangrijke aanvulling op de zorg na transplantatie. Hopelijk is het een succes en komen zorgverleners in andere ziekenhuizen in beweging met soortgelijke initiatieven!
Ben je zorgverlener en wil je meer weten over leefstijl in de zorg? Kijk dan op: https://leefstijlcoalitie.nl/.
Meer weten over sporten na een transplantatie? Lees meer daarover op: www.transfit.nl.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter
Nog geen reacties geplaatst
Laat een reactie achter
Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.