Kinderen met kanker, kanjers zijn het!

Geplaatst op 5 januari 2016 door - 8022 keer bekeken

Kinderen met kanker. Een ondenkbare combinatie. Maar in ons land krijgen elk jaar 550 kinderen tussen de 0 en 18 jaar een vorm van kanker. Dat zijn tien kinderen per week. Door de verbeterde zorg is de afgelopen decennia de overlevingskans voor kinderen met kanker enorm toegenomen, ruim driekwart geneest. Draai je het om: dan kun je ook zeggen dat een kwart het niet overleeft. Helaas sterft in Nederland nog steeds om de 2-3 dagen een kind aan kanker. Wat als bij je (klein)kind, je broer of zus de diagnose kanker gesteld is? Wat komt er allemaal op je af? Hoe ga je verder?

Zorgen om morgen

Alle ouders zeggen dat de diagnose kanker bij hun kind de wereld op z’n kop zet. Verbijstering, angst en wanhoop zijn vaak de eerste emoties. En dan moet je verder. Vaak is het een opluchting wanneer je hoort dat er een behandeling mogelijk is, dat er kinderen zijn die genezen van kanker.

De KanjerKetting

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker  de KanjerKetting ontwikkeld. De KanjerKetting is tegelijk een ‘belonginssysteem’ en ‘wegwijzer’ en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Er zijn kralen voor: chemokuur, bestraling, prikken, een scan, haarverlies een super goede- maar ook een vreselijke rotdag e.d. Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting.

Door de KanjerKetting begrijpen kinderen beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. Ouders gebruiken de KanjerKetting als leidraad om hun kind uitleg te geven en om het voor te bereiden op wat het te wachten staat. Daarnaast kunnen kinderen hun verhaal vertellen aan de hand van de ketting aan hun opa en oma of aan klasgenootjes. Dit helpt hen bij de verwerking.

Een tastbare herinnering

Kinderen hebben goede genezingskansen, toch overlijden elk jaar ongeveer 125 kinderen aan de ziekte. Voor hun ouders, broers en zussen is de KanjerKetting een tastbare herinnering. Maar wat zou het mooi zijn als er in de toekomst geen kinderen meer overlijden aan kanker of de gevolgen daarvan.

Oncologische zorg in de toekomst

Om dat doel te bereiken wordt geïnvesteerd in onderzoek naar kanker bij kinderen. Maar kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassen. Onderzoek daardoor kostbaarder. Om de oncologische zorg te vernieuwen, te veranderen maar bovelal te verbeteren gaan in 2017 alle zeven kankercentra samenwerken in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Het streven is een genezingskans van 95% in 2025. De komst van het centrum voor Kinderoncologie is een eerste stap om dit te bereiken.

Het kind centraal

Om die 95% te behalen is het belangrijk dat het kind en het gezin centraal blijven staan in de ‘oncologische’ zorg van de toekomst. De KanjerKetting kan in het proces -van diagnose tot herstel- het gezin en bovenal het kind helpen zijn/haar verhaal op een ‘kleurrijke’ manier te vertellen.

Samantha Ruesink

Afbeelding © Kanker.nl
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland