Krijg jij alle zorg die je nodig hebt?
Geplaatst op 16 december 2024 door Redactie ZorgkaartNederland - 404 keer bekeken
Mensen met een chronische ziekte hebben vaak elke dag zorg nodig. Kun je dan ook overstappen van zorgverzekering? En krijg je alle zorg en hulpmiddelen die je nodig hebt? Het is lastig, maar kan zeker wat opleveren. Ontdek de tips van deze twee patiëntenorganisaties.
Chronisch ziek én goed verzekerd?
Heb je een chronische ziekte, dan is overstappen van zorgverzekering een spannende stap. Daar weten de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en 600.000 mensen met een spierziekte alles van. Daarom vroegen we aan twee experts van deze patiëntenorganisaties waar je op kunt letten als je wilt overstappen. Heleen Knottnerus werkt bij Diabetesvereniging Nederland en Ricardo Bronsgeest werkt bij Spierziekten Nederland.
Waarom is overstappen lastig?
Heleen: “Je hebt te maken met verschillende soorten zorg. Soms heb je ook een machtiging. Daarmee vraag je toestemming voor zorg aan. Zonder die toestemming wordt de zorg niet vergoed. Die machtiging mag je meenemen als je overstapt. Maar loopt die af, dan gelden de regels van je nieuwe verzekeraar. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld moet wisselen van medicijn of sensor. Dat willen mensen liever niet. Omdat mensen vaak niet weten hoe overstappen voor hen uitpakt, zien ze er maar vanaf.”
Ricardo: “Dit is voor mensen met een spierziekte herkenbaar. Veel mensen hebben vragen over fysiotherapie. Ook gebruiken mensen vaak meerdere hulpmiddelen. Daardoor is het moeilijk om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Soms heeft jouw hulpmiddelenleverancier een contract met de zorgverzekeraar, maar dan weet je nog niet welk hulpmiddel je krijgt. Het is extra lastig als je een ziekte hebt waarbij je achteruitgaat. Je weet dan bijvoorbeeld niet welke hulpmiddelen of zorg je volgend jaar nodig hebt.”
Waar kun je op letten bij hulpmiddelen?
Ricardo: “Een hulpmiddel is heel belangrijk. Mensen met een spierziekte hebben vaak meerdere hulpmiddelen. Dat maakt het extra ingewikkeld. Een tip is om te kijken naar het hulpmiddel dat het belangrijkste is om zelfstandig te blijven. Je kunt dan kijken of je dat hulpmiddel kunt behouden.”
Heleen: “Voor mensen met diabetes gaat het vaak om de medicijnen. Heleen maakt al vier jaar overzichten per zorgverzekeraar. Als patiënten dat zelf moeten uitzoeken, is het een hele klus. Vaak zijn de voorwaarden niet te vinden op de website. Dan moet je bellen om het te vragen. De afspraken staan vaak wel ergens, maar ze zijn vaak lastig te vinden.”
Is het duurste pakket het beste?
Heleen: “Om gedoe en extra zorgkosten te vermijden, kiezen mensen soms voor het duurste pakket met de hoogste aanvullende verzekering. Toch moeten ze vaak nog zorgkosten zelf betalen. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de medisch pedicure als het preventief is. Ook fysiotherapie wordt niet altijd vergoed. Verder betalen mensen met diabetes type 1 al hun suiker zelf. Daarmee bedoel ik: wat je aan suiker nodig hebt als geneesmiddel om uit een hypo te komen. Hierbij kun je denken aan dextro, gel of appelsap. Dat komt er allemaal bij.”
Ricardo: “De zorg die niet vergoed wordt, telt voor mensen net zo hard mee in de portemonnee als de zorg die wel verzekerd is. En een extra dure zorgverzekering tikt ook aan.”
Wat kan lastig zijn?
Heleen: “Zorgverzekeraars zijn voor mijn gevoel niet op de hoogte van het verschil dat een zorgverzekering kan maken op de kwaliteit van leven. Zo zijn mensen vaak echt gehecht aan één soort medicijn of een bepaald hulpmiddel. Daar gaan verzekeraars makkelijk aan voorbij. Voor hun tellen de eigen regels over welke medicijnen en hulpmiddelen ze vergoeden.
Ricardo: “Onze patiënten hebben vaak een wat ingewikkelder vraag vanuit hun situatie. Vaak weet de medewerker van de klantenservice het antwoord dan niet.”
Wat als je toch misschien wil overstappen?
Heleen: “Wij moedigen mensen aan om te kijken of overstappen voordeel oplevert. We bieden onze leden collectieve contracten aan en geven advies. Dit jaar hebben we een nieuwe vergelijker. Die legt alle polissen naast elkaar en vergelijkt op wat belangrijk is voor mensen met diabetes. We organiseren ook een webinar. In het webinar laten we dia’s zien met een handige checklist. Als je die lijst volgt, kun je met meer vertrouwen overstappen naar een andere zorgverzekering.”
Ricardo: “Wij informeren mensen met een spierziekte over het kiezen van de zorgverzekering. Meestal via een nieuwsbericht waarin we verwijzen naar bruikbare en betrouwbare informatie. Ook zetten we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen op een rij.”
Wil je kijken of een andere zorgverzekering jou beter past? Gebruik dan de Wegwijzer Zorgverzekering.
Heb je een chronische aandoening, kijk ook voor tips bij je patiëntenorganisatie en Patiëntenfederatie Nederland.
Hulp bij kiezen
Filter en sorteer alle zorgaanbieders
Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.
Bekijk alle zorgaanbiedersEr zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter
Nog geen reacties geplaatst
Laat een reactie achter
Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.