Naar de navigatie Naar de inhoud

Kunt u omdenken?

Geplaatst op 16 februari 2016 door - 7835 keer bekeken

Als patiënt van meerdere aandoeningen, heb ik het elke dag aardig voor mijn kiezen. Hulp vragen, op en neer naar dokters, fysiotherapeuten en specialisten. Dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat opeens niet meer. De artrose, fibromyalgie en chronische zenuwpijn zitten in mijn persoonlijke bagage. Het is een overvolle rugzak die ik overal mee naartoe neem. Wat zou het fijn zijn als ik ‘m soms ergens kan parkeren. Even geen ballast. Even vrij in mijn hoofd.

Negatieve spiraal

Maar omdat dat nu eenmaal niet mogelijk is, zit, hang en lig ik vaak vele uren op de bank. Soms komt een demoontje mij gezelschap houden op je bank. En dit leidt vaak tot meer boosheid, chagrijnigheid dan vrolijkheid in mijn leven. Maar hoe doorbreek je de negatieve spiraal waar je soms in belandt?

De ondersteunend psycholoog uit mijn huisartsenpraktijk raadde mij mindfulness aan. Ik probeerde het, via een app. In het kort gezegd: ik had er geen baat bij. Via de app deed ik oefeningen die ongeveer 40 minuten duurden. De oefeningen maakten mij op dat moment heel rustig, maar zodra ik klaar was, voelde het alsof ik in een bad koud water viel: de pijn was terug en de demoon op de bank ook.

Focusverschuiving

Daarop besloot ik het anders aan te pakken. Bij de huisarts vroeg ik een doorverwijzing naar een eerstelijns psychotherapeut. Ik wil weer mezelf worden, weliswaar met bagage, maar wel zodanig dat ik ermee kan leven. Die doorverwijzing kreeg ik. Met de psychotherapeut klikte het. Tijdens het eerste gesprek gaf hij aan: ‘Ik kan jouw pijn niet wegnemen, maar wel leren deze te accepteren.’ In de acht sessies die volgenden, stond omdenken centraal. In plaats van in beperkingen en problemen denken, juist de focus leggen op kansen en oplossingen. Het klinkt zo simpel, maar is ontzettend lastig. Van nature ben ik – en met mij waarschijnlijk het gros van Nederland – geneigd om de nadruk te leggen op dingen die niet lukken. Aan de hand van heel concrete voorbeelden leerde ik mijn ziekte op een positief manier te benaderen. De demoon op de bank verdween; hij staat inmiddels buiten bij het grofvuil.

Door de omdenksessies zit ik weer lekker in mijn vel. Natuurlijk, nog steeds heb ik weleens een baaldag. Maar deze blijft beperkt tot één dag, en beslaat niet een hele week, zoals vroeger. Iedereen zou ik een keer een cursus omdenken willen aanraden, ook als je niet ziek bent. Denkt u dat u kunt omdenken?

Tineke den Boer

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 2 reacties geplaatst

Annet | 15 maart 2016

Lieve Tineke,

Wat bijzonder om je hier ook weer tegen te komen. Ik ken je weg, voor mij ook een bekende weg. Je omschrijft het heel mooi het omdenken. Tijdens mijn revalidatie programma ben ik daar ook enorm mee geholpen. Ook het accepteren wat er is, en er zijn teveel dingen die je nog wel kan. Dus het stukje focus verleggen. Vechten moeten we iedere dag, en inderdaad door een zonnestraal en een zingende vogel krijg ik ook weer de glimlach op mijn gezicht.
Je bent een kanjer, en ga vooral door met je verhalen. Je inspireert enorm.
xxx

Galrion | 16 februari 2016

Andere invalshoek, andere klachten gehad en nu slokdarmkanker erbij.
Wat er ook gebeurd, het enige wat telt is wat ik ermee wil en kan. Aan het einde is de finish. Meer niet.
Mijn fysieke klachten lopen al van begin jaren 90 (begonnen met chronische pijn) en mentaal rond de eeuwwisseling. Uiteindelijk denk je dat er oplossingen komen, maar dan gebeurt er weer iets anders.
Ja, ik heb er een muur tussen staan, want ik verdom het om mijn lol van de dingen die ik wel leuk vind af te laten halen.
Het enige wat ik heb is een zak met tijd, en ik alleen bepaal wat ik ermee wil doen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.